BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
ÖĞRETMEN

TEOG puan hesaplama 120'de 1 yanlışı olan bile...

TEOG sınavı 2016 puan hesaplanmaları binlerce adayın kafasını karıştırıyor. Abbas Güçlü bugünkü yazısında TEOG puan hesaplaması yapan adaylardan 120’de 1 yanlışı olanların bile tedirgin olduğunu belirtti.

MEMURHABER.COM- '2016 TEOG sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak' sorusu 27-28 Nisan'da TEOG sınavında ter döken tüm adayların ve ailelerinin en merak ettiği konu...14-15 Mayıs'ta çeşitli nedenlerle TEOG'a giremeyen adayların telafi sınavına gireceği TEOG'da sonuç için gözler Haziran ayında ancak adaylar şimdiden puan hesaplama yoluna girdi. Adeta TEOG'la yatıp TEOG'la kalkan adaylar puan hesaplarken her türlü detayı gözden kaçırmamaya çalışıyor.

8. Sınıf öğrencilerinin gidecekleri liseyi belirleyen TEOG sınavının ardından öğrencileri TEOG sonuçları ve TEOG puan hesaplama ne konusu meraklandırmaya başladı. TEOG sınavları tamamlandıktan hemen sonra sınav soru ve cevapları yayınlandı. TEOG sınav sonuçlarının resmi olarak haziran ayı içersinde açıklanması bekleniyor.

TEOG 2016 MAZAERET SINAVI NE ZAMAN?
TEOG sınavına mazaret göstererek girmeyen öğrenciler TEOG mazeret sınavı için raporlarıyla başvurarak mazaret sınavına kabul edilecekler. TEOG 2016 2. dönem mazeret sınavları 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak. 

TEOG PUANI NASIL HESAPLANIR?
TEOG puanı hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.

TEOG PUAN HESAPLAMA DOĞRU YANLIŞ HESABI...
Milliyet yazarı Abbas Güçlü bugünkü yazısında puan hesaplamaya yönelik birtakım kaygıları irdeledi. Güçlü, TEOG için 'sevineni olmayan bir sınav' yakıştırmasında bulunurken, öğrencilerin istediği liseye girebilmeleri hususunda '120'de 1 yanlış' yapmaları durumunda ya da bir dersten 5 değil 4 aldıkları için hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek sisteme eleştiride bulundu.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

Günlerdir TEOG’la yatıp, TEOG’la kalkıyoruz.

Çünkü velilerle birlikte 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Ve öyle bir sınav ki sevineni yok gibi!

120 sorudan birini yapamadıysanız ya da okuldaki derslerden sadece birinden 5 değil de 4 aldıysanız, hayalini kurduğunuz liseye girmeniz konusunda hiçbir garantiniz yok!

Öğrencilik hayatınız boyunca neredeyse hep sınıf birincisi oldunuz, hatta okul birinciliği için yarıştınız, girdiğiniz tüm sınavlarda ful çektiniz ama kafanıza takılan bir soruyu boş bıraktınız ya da müzik, beden eğitimi gibi yetenek gerektiren derslerden birinde bir puan eksik aldıysanız, siz tedirgin olmayacaksınız da kim tedirgin olacak, noktasına geldik.

Bu nasıl bir sınav yarışıdır ki en iyi öğrencileri bile mutsuz edip, sistemin dışına itebiliyor?..

Böyle bir şey mümkün değil diyenler mutlaka çıkacaktır. İşte onlara, önceki yılların sonuçlarına göz atmalarını öneririm!
Niye, çünkü:

* Hemen her yıl TEOG’da 120’de 120 yapan binlerce öğrenci çıkıyor.

* Yine hemen her yıl, okul başarı puanı 5 üzerinden 5 ya da 100 üzerinde 100 olan on binlerce öğrenci oluyor.

* Ve yine hemen her yıl herhangi bir alanda milli oldukları için artı puan alan yüzler hatta binlerce kişi olabiliyor!

Şimdi böylesi bir ortamda, hayalini kurduğunuz okula, örneğin GS Lisesi ya da Robert’e giriş konusunda, siz kaygılı olmayacaksınız da kim olacak?

Öğrencilik hayatınız boyunca neredeyse hep sınıf birincisi oldunuz, hatta okul birinciliği için yarıştınız, girdiğiniz tüm sınavlarda ful çektiniz ama kafanıza takılan bir soruyu boş bıraktınız ya da müzik, beden eğitimi gibi yetenek gerektiren derslerden birinde bir puan eksik aldıysanız, siz tedirgin olmayacaksınız da kim tedirgin olacak, noktasına geldik.

Bu saptamayı ısrarla yapıyoruz, çünkü gelen geri dönüşler bu yönde.

Sınava girenler içerisinde dokuz doğuranların en başında en iyiler geliyor.

Allah kendilerine de ailelerine de bol bol sabır versin. Çünkü kesin kayıtlar bitinceye kadar rahat edemeyecekler!..

Hangi lise, hangi dil?

En iyi öğrencilerin hedefleri belli, biri olmasa diğeri olur.
Peki ya istediği okulu seçme lüksüne sahip olmayanlar yani ortalama bir puan alanlar, ne yapacak?
 
Hangi liseyi, hangi yabancı dili seçecekler?


Hangi liseye, hangi yabancı dile yönelseler, aklı diğerlerinde kalıyor.
Kafaları karışık, hem de çok karışık.


Çünkü üzerlerinde bir de mahalle baskısı var.

Aileleri ve öğretmenleri bir yandan, dershaneler ve arkadaşları öte yandan, hemen herkes bir dayatmanın peşinde.

Ve en garibi de sen ne istiyorsun diye onlara görüş soran yok!

Böylesi bir ortamda onlar tedirgin olmasın da kim olsun?

Haksız da sayılmazlar, iyi bir gelecek için iyi bir üniversiteye girmeleri gerekiyor ve bunun yolu da iyi bir liseden geçiyor...

Doğru lise seçimi yapıldığında hayatın ondan sonraki akışı en iyi şekilde akıp giderken, yanlış bir lise seçimi her şeyi altüst edebiliyor...

Adayların ve özellikle de velilerin üzerindeki baskı biraz da bu yüzden.

Devlet mi, özel mi?

Lise seçmek kolay da acaba hangisi?

Fen ve Anadolu lisesi mi, düz lise veya meslek lisesi mi ya da özel Türk ve yabancı kolejlerden biri mi yoksa dershaneden dönüşme, çakma temel liseler mi?

İş, sadece birine karar vermekle bitmiyor.

Örneğin kolej denildiğinde, akla hemen Türk kolejler mi yoksa yabancı kolejler mi sorusu geliyor ve zincirleme devam ediyor.

Peki, ona karar verdiniz, bu kez hangi dil sorusu karşınıza çıkıyor.
İngilizce mi, Fransızca mı, Almanca mı yoksa İtalyanca mı?

Haydi dile de karar verdiniz diyelim, bu kez de üniversite başarılarını, öğrenim ücretlerini, burs olanaklarını, en önemlisi de evinize uzaklığını, yakınlığını düşünmek zorundasınız.

Ve olayın içerisine girdikçe, hangi üniversite, hangi meslek sorusu da gelip karşınıza çıkıyor.

Çünkü okuyacağınız üniversite ve mesleğe göre lise seçmek zorundasınız.

Örneğin Alman ekolü okullar daha çok mühendis yetiştiriyor, Fransız okullar da sosyal bilimlere yönlendiriyor. Fen liseleri de genelde tıp ve sağlık bilimlerine öğrenci hazırlıyor.

İstisnalar olmuyor mu? Elbette oluyor. Ama fen lisesi mezunu bir gazeteciye ben bugüne kadar rastlamadım...

Ya da temel liseye gidip joker hakkınızı kullanabilirsiniz!

Peki, dershaneler giderek daha da serbest hale gelirse ne olacak?
Gelin de çıkın işin içinden!..

Özetin özeti: Doğru bir gelecek için doğru bir lise şart. Peki o liseler hangileri? En iyi lise, sizi hedefinize götürecek lisedir. Ve bu, herhangi biri olabilir. Yeter ki siz azimli olun.

AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI HESAPLANMASI

Ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Velisinin yurt dışında bulunduğu sürede öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığa bağlı olmayan yurt dışındaki eğitim kurumlarında gören öğrencilerin, yerleştirmeye esas puanın hesaplanması, ortak sınav puanı ile yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yıl sonu başarı puanları dikkate alınarak hesaplanacaktır.

KKTC’ deki ortaokullarda öğrenim görenlerin yıl sonu başarı puanları, Türkiye’de öğrenim gören öğrencilere uygulanan hükümlere göre belirlenecektir.

6, 7 ve/veya 8’inci sınıf öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin “yerleştirmeye esas puan” hesaplaması aşağıdaki gibi yapılacaktır.

– Üç öğretim yılından bir yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

6’ncı sınıf – yurt içi

7’nci sınıf – yurt dışı YEP = ( (YBP6 + ((YBP6 + YBP8) /2) + YBP8) + AOSP )/2

8’inci sınıf – yurt içi

-Üç öğretim yılından iki yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

6’ncı sınıf – yurt içi

7’nci sınıf – yurt dışı YEP = ( (YBP6 x 3) + AOSP )/2

8’inci sınıf – yurt dışı
Eğitimlerinin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin YEP’i, AOSP’nın ötelenmesiyle hesaplanacaktır.

-Üç öğretim yılının tamamını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

YEP = (AOSP / 700) x 500

Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için, öğrenciler her iki dönem yapılacak olan ortak sınavlara katılmak zorundadırlar. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılan sınavlarda 1’inci dönemde alınan başarılı puan (45 ve üzeri), 2’nci dönem okul tarafından yapılan yazılı puanı olarak kullanılacaktır.

EK PUAN

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir.

Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına, yıl sonu başarı puanının

– Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10′u,
– Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9′u,
– Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8′i,
– Bu etkinliklere katılanlar için de % 7′si
oranında ek puan eklenir.

Öğrenim gördüğü yıl içinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katılıp her iki sınavda da başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecenin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.

Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında ulusal elemelerden geçtikten sonra uluslararası sınavlara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yıl sonu başarı puanlarına ilave edilir. Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ÖDSGM’ye ibraz eden öğrenciler yararlanabilir.

YEP = (AOSP / 700) x 500
Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar ÖDSGM’de olacak şekilde göndereceklerdir. Süresi içerisinde ÖDSGM’ye ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacaktır.

Ülkemizi temsil etme hakkını kazandığını belgeleyemeyen öğrencilerin başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR