BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

15 yılı dolduran işçiye iki kez tazminat!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül, işçileri yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusuna değindi.

15 yıl-3.600 günle kıdem tazminatı aldıktan sonra çalışmaya başlayan işçi, yeni başladığı işyerinde en az bir yıl çalıştıktan sonra yeniden aynı gerekçeyle kıdem tazminatını talep edebilir. Fakat dikkatli olmakta fayda var. Çalışan en fazla iki kez tazminata hak kazanabilir.

Yargıtay, geçtiğimiz aylarda verdiği iki kararında 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları konusunda ortaya önemli kriterler koydu. Dolayısıyla istifa edip kıdem tazminatı alan kişiler yeniden çalışmaya başlayabilirler ancak bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı aldıktan sonra yeniden çalışmaya başlayan bir işçi hakkında Yargıtay çalışma hakkının engellenemeyeceği düşüncesiyle karar verdi ve işçiden bu hakkın kötüye kullanıldığı iddiasıyla tazminatı geri isteyen işverenin talebini haksız buldu.

YARGITAY KARAR VERDİ

Açılan davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının 'hakkın kötüye kullanılması' olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu. Yargıtay bu kararın ardından farklı bir davada işçinin dürüstlük ilkesine aykırı davrandığını düşünerek 15 yıl - 3.600 günle istifa sonrası alınan kıdem tazminatının dürüstlük ilkesine aykırı olarak alındığına karar verdi. Söz konusu davada işçi işyerinden ayrılmadan başka bir işverenle iş sözleşmesi imzalamıştı. Yargıtay bu durumu dürüstlük ilkesine aykırı olarak değerlendirdi ve işçiyi haksız buldu. Dolayısıyla işçiler bu şekilde kıdem tazminatı alırlarken bu gibi durumlara dikkat etmeliler.

ÇALIŞAN İYİ DÜŞÜNMELİ

Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını sağlayan kişiler yeniden çalışmaya başlarlarsa ellerinde çok önemli bir koz olmuş oluyor. Bu durumdaki bir kişi işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra SGK'dan yazı alarak istifa edip kıdem tazminatını alabilir. Bu durumda ikinci kez SGK'dan yazı alınmış olacağı için bu hakkı kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Üçüncü kez SGK bu durumdaki kişilere yazı vermeyecektir.

YENİ İŞTE EN AZ 1 YIL ÇALIŞMALI

İşçi, yeni başladığı işyerinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra yeniden aynı gerekçeyle kıdem tazminatı talep edebilir. Bunun önünde herhangi bir hukuki engel bulunmamaktadır. Yine aynı prosedür izlenerek SGK'dan yazı alınıp son işyerinde geçirilen süreye ilişkin kıdem tazminatı istenmesi mümkündür. İşveren bu yazıya ilişkin olarak işçiye kıdem tazminatı ödemek durumundadır. Ancak SGK aynı kişiye bu yazıyı en fazla iki kez vermektedir. Yani bir işçi en fazla iki kez kıdem tazminatı alabilir.

SGK'DAN YAZI ŞART

Emeklilik koşullarından prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren bu kişilere kıdem tazminatı ödemek zorundadır. SGK gerekli kontrolleri yaparak kişinin emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması halinde çalışana 'kıdem tazminatı alabilir' yazısı vermektedir. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. Ancak bu yazının SGK'dan alınmış olması çok önemlidir. İşçi bu yazı olmadan işverenden kıdem tazminatı talep ederse işveren yazıyı görmeden ödeme yapmayabilir.

İLK SİGORTALI OLUNAN TARİH ÇOK ÖNEMLİ

Kişinin emeklilik için gerekli şartları da ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlendiği için kişiler bu şekilde kıdem tazminatını ne zaman alabileceklerini ilk kez sigortalı oldukları tarihe göre kontrol etmeliler. Herkes için 15 yıl - 3.600 gün şartı geçerli olmayabilir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR