180 bin kamu işçisi umutlandı
Türk-İş masadan kalktı ama zam pazarlığında uzlaşma umutları arttı. Taraflar bu hafta 4’üncü kez buluşacak.
110 Kamu Kuruluşunda çalışan 179.892 kamu işçisi hükümetin zam kararını bekliyor. Kamu kurumlarında, kamu iktisadi teşebbüslerinde ve üniversiteler ile özel bütçeli kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 165 Bin kamu işçisi, Türk – İş’in oluşturduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’nda kararlaştırılan “çerçeve protokolün” hayata geçirilmesi beklentisinde. Üçüncü görüşme Türk – İş’in hükümetin taleplerini kabul etmemesi nedeniyle sonlandı. Bu hafta taraflar dördüncü kez bir araya gelecek.
Akşam Gazetesi'nin haberine göre; Türk – İş’in çerçeve protokolde talep ettikleri ile hükümetin önerileri arasında önemli farklılıklar var. Türk – İş en düşük işçi ücretinin 1.800 TL olmasını, ilk altı ay için ücret artışının %10, 2., 3. ve 4. altı aylarda da enflasyon oranının 2 puan üzerinde ücret zammı talep ediyor.
Türk – İş’in talep ettiği ücret zamları 1 Ocak 2013 – 30 Haziran 2013 için yüzde 10, 1. Temmuz – 30 Aralık 2013 için daha önceki altı ayda gerçekleşen enflasyonun üstüne eklenen 2 puan şeklinde. 2014 ilk altı ayı için de, son 6 aylık enflasyonun üzerine 2 puan eklenmesi talebi var. Türk – İş’in diğer talebi sosyal yardımların ayda 250 TL’ye ve yemek parasının günde 8 TL’ye yükseltilmesi.
Hükümet ise 1.800 TL’nin altındaki maaşlara 150 TL iyileştirme, ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 ve sosyal yardımlara da enflasyon oranında zam yapmak istiyor.
EN ÇOK İŞÇİ ORMAN’DA
Kamuda çalışan işçiler, İş Kanunu’na tabi olarak çalışan ve sendikal hakları olan kişileri kapsıyor. En çok istihdam edildikleri kamu kuruluşu 22.424 işçinin istihdam edildiği Orman Genel Müdürlüğü. Bu kurumun ardından 19.458 işçinin istihdam edildiği Milli Savunma Bakanlığı geliyor.
TÜRK - İŞ %6 ZAM İSTİYOR
2013 Yılı Ocak – Haziran enflasyon oranı geçtiğimiz günlerde TUİK tarafından yüzde 4 olarak açıklandı. Dolayısıyla Türk – İş’in ikinci altı aylık ücret zammı talebi yüzde 6 olarak şekillendi. Hükümet ise ikinci altı ay için yüzde 3 artış önerdi. Tüm bu tablo göz önüne alındığında ücret zamları konusunda tarafların görüşmeler sonucunda makul bir noktada uzlaşabileceği görülüyor. Ancak Türk – İş talebinin revize edilmesi ve h ükümetin ikinci altı ay için öngördüğü ve enflasyon artışının altında kalabileceği bugünden öngörülebilen zam oranının yükselmesi gerektiği görülüyor.
3 SORU 3 CEVAP
İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN TEST ŞART MI?
SORU: 28 Aralık 2012’de işsiz kaldım. 6 ay süreyle işsizlik maaşı bağlandı. Şu an işsizlik maaşı almaktayım. Gelir testi yaptırmam gerekli mi? Ozan Türkoğlu
CEVAP: Hayır. İşsizlik ödeneği alırken sizin adınıza Genel Sağlık Sigortası primi ödenmekte. İşsizlik ödeneği almanız tamamlandıktan sonra gelir testine gireceksiniz.
GECE MESAİSİ EN ÇOK 7.5 SAAT
SORU: Gece en fazla ne kadar çalışmam gerekir? Emir Şen
CEVAP: Akşam 20.00 – 06.00 saatleri arası gece dönemi sayılmaktadır. Gece çalışması işveren tarafından en fazla 7,5 saat yaptırılabilir. Ayrıca gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir sağlık konrolünden geçirilmek zorunda.
PART-TİME PİRİMİ NASIL ÖDENİR?
SORU: Part – time çalışıyorum. Sigorta primlerimi işveren nasıl ödeyecek? Fulya Yılmaz
CEVAP: Bir ay içinde çalışılan süre günlük çalışma süresi kabul edilen 7,5 saate bölünür. Çıkan miktar üzerinden SGK’ya sigortalı için prim ödenir. Bu işlemler yapılırken tamdan az çıkan süreler tam süreye çevrilir.