BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

200 bin gence iş fırsatı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) bu yıl en az 200 bin işsiz veya öğrenciyi işbaşı eğitimden yararlandıracağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye İş Kurumu'nun bu yıl en az 200 bin işsiz veya öğrenciyi işbaşı eğitimden yararlandıracağını belirtirken, katılımcılara asgari 50 lira ödeme yapıldığını söyledi.

İŞKUR, bu yılın ilk üç ayında işyerlerinde işbaşı eğitimi verme programına katılanların yaklaşık yüzde 80'ini işe yerleştirdi.

3.3 MİLYAR AKTARILACAK

İşverene nitelikli eleman kazandırmada önemli rol üstlenen "işbaşı eğitimde" adeta talep patlaması yaşanıyor. Hükümetin süreyi uzatması, bankalar, sendikalar, meslek birliklerine de faydalanma fırsatı getirmesi ile birlikte başvurularda ciddi artış yaşandı.

Bu program kapsamında işe alınanlara İşsizlik Fonu'ndan aylık bin 300 lira ödeme yapılıyor. Geçen yıl yaklaşık 160 bin kişinin yararlandığı bu programa katılanlar için 1 milyar 328 milyon lira maaş ödemesi yapıldı. Çalışma Bakanı Soylu, işbaşı eğitim programına katılacaklar için bir yıl maaşlarının devlet tarafından ödenmesinin maliyetinin yaklaşık 3.3 milyar lira olduğunu bildirdi.

DAHA HIZLI İŞ BULUYORLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre işbaşı eğitim programına katılan gençlerin yüzde 60'ı yaklaşık 4 ayda daimi işe yerleşebiliyor. Programdan yararlanmak isteyenlerin öncelikle İŞKUR'a başvurması gerekiyor. Eğitim programı kapsamında işyerlerinin yaptığı harcamalar da vergi matrahından düşülerek destek sağlanıyor. Eğitimi bitiren gençler 3 ay içinde işe alan işverenlerden 42 aya kadar sigorta primi alınmıyor.

SÜREKLİ-GEÇİCİ İŞÇİ ALIMI

Kamu kurumlarına geçici işçi alınmasına yönelik soruları yanıtlayan Bakan Soylu, "Yönetmelikte geçici işçi kamu kurum ve kuruluşlarının mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir mali yılda altı aydan daha az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında çalıştırılacak işçi olarak tanımlanıyor.

Bundan hareketle işçiler bir mali yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılabiliyor. Sürekli ve geçi işçi alımı yapılırken, alım yapacak kamu kurum ve kuruluşunun İŞKUR'a iletmiş olduğu işgücü istemine istinaden ilçe, il, bölge, ülke genelinde ilana çıkılıyor. Nihai listede yer alan başvuru sahiplerine sınav uygulanıyor" bilgisini verdi.

 4.3 MİLYONA İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

İşsizlik sigortasının da daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde düzenlenmesi için çalıştıklarını belirten Bakan Soylu, "Geçen yıl işsizlik ödeneği kapsamında 589 bin 888 kişiye 2 milyar 192 milyon lira ödeme yapıldı. 2002-2015 yılları arasında toplam 4 milyon 333 bin kişi işsizlik ödeneğine hak kazandı" dedi. Fon kaynaklarının devlet iç borçlanma senetleri, repo, mevduat vasıtasıyla değerlendirildiğini belirten Soylu, "Ocak 2016 sonu itibariyle işsizlik sigortası fon varlığının yüzde 91.08'i kuponlu tahvil, yüzde 7.52'si mevduat, yüzde 1.40'ı kuponsuz tahvilden oluşmaktadır" dedi.

İŞİ BEĞENMEYENİN KESİLİYOR

Bakan Soylu, işsizlik ödeneği alırken İŞKUR tarafından öneriler işi ve mesleki eğitimi kabul etmeyenlerin, gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların ve emekli olanların ödeneklerinin kesildiğini anımsattı. Bakan Soylu, "Hak kazanma koşullarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle güncellemeler yapılıyor. Kesme ya da güncelleme nedeniyle oluşan fazla ödemeler ilgililerden tahsil ediliyor" dedi..

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR