2013 SBS zorluk derecesi bu yıl nasıl olacak?
2013 SBS için geri sayım çoktan başladı. 8 Haziran cumartesi gübü yapılacak olan SBS bu sene nasıl olacak? Zorluk derecesi diğer yıllara göre nasıl? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını Nabi Avcı veriyor...
Mili Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki hafta sonu yapılacak SBS öncesi dikkat edilmesi gereken konularda öğrencileri uyardı.
Mili Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki hafta sonu yapılacak SBS öncesi dikkat edilmesi gereken konularda öğrencileri uyardı. Bakanlık, 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi nedeniyle öğrencilerin emin olmadıkları soruları işaretlememesini istedi.
Bu yıl, SBS’ye katılmak üzere başvuran 1 milyon 127 bin 211 öğrenci için merkezi sistemle öğrenci alan MEB'e bağlı ortaöğretim kurumlarına öğrenci yerleştirme işlemleri yapılacak.
Sınav, 8 Haziran Cumartesi günü yurt içinde 839, yurt dışında ise 10 merkezde saat 10.00'da başlayacak. Öğrencilere 100 sorunun yöneltileceği sınav, 120 dakika sürecek. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıfların gireceği Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) da 9 Haziran'da, tüm illerde, bazı ilçe ve yurt dışı merkezlerde yapılacak.
Tek sınav halinde uygulanacak SBS'de sorular, 8. sınıf öğretim programında yer alan kazanımlar esas alınarak hazırlandı. MEB yetkilileri, bu konuda kesin bir çizgi çizmenin zor olduğunu çünkü sarmal öğretim sistemine göre hazırlanmış yeni müfredat programlarında aynı konuların hem 6 hem 7 hem de 8. sınıflarda birbirini tamamladığını belirtti.
MEB yetkilileri, öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sırasında şunlara dikkat etmelerini istedi:
-"Kimlik kontrolü ve salona yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için 09.30’da fotoğraflı sınav giriş belgesiyle belirtilen salonda hazır bulunulmalı. Sınava giderken öğrenciler yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesini, nüfus cüzdanını (veya pasaportunu), en az iki adet koyu, siyah ve yumuşak kurşun kalemi, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak bir silgi almayı unutmamalı. Sınava girilecek salondaki yerini almadan önce mutlaka bütün fiziksel ihtiyaçlar giderilmeli.
Yoklama yapıldıktan sonra salon başkanının yapacağı açıklamalar mutlaka dinlenmeli.
-Cevap kâğıdında yazılı TC kimlik numarası, ad ve soyad kontrol edilip, hata varsa salon görevlilerine söylenmeli.
-Cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemesi kurşun kalemle yapılmalı.
-Cevap kâğıdındaki imza bölümüne, imza silinmeyen mürekkepli kalemle atılmalı.
-Cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız.” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmemeli.
-Soru kitapçığının A ve B olmak üzere iki ayrı türü olacak. A kitapçığı kullanılıyorsa cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünün “A” yuvarlağı, B kitapçığı kullanılıyorsa “B” yuvarlağı kodlanmalı.
-Cevaplar soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçenek bulunularak kodlanmalı.
-Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevap. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından tespit edildiğinde bu soru yanlış cevap olarak değerlendirilecek.
-Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacak.
MEB yetkilileri öğrencilerin emin olmadıkları soruları işaretlememesini istedi. Yetkililer, 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğüne dikkat çekti.
OYP nasıl hesaplanacak
2012 yılına kadar uygulanan sistemde, 2012 yılında da 8. sınıfları kapsayacak şekilde yapılan SBS’de Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP), 6. sınıf sınıf puanının yüzde 25’i, 7. sınıf puanının yüzde 35’i, 8. sınıf puanının yüzde 40’ı toplanarak, sınıf puanı ise SBS puanının yüzde 70’i, Yıl Sonu Başarı Puanlarının (YBP) yüzde 25’i ve davranış puanının yüzde 5’i esas alınarak elde ediliyordu ve 500 tam puan üzerinden hesaplanıyordu.
2013 SBS’de Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP); 6, 7 ve 8. sınıf Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) ile 700 tam puan üzerinden hesaplanan seviye belirleme sınavı puanı toplamının ikiye bölünmesiyle elde edilecek.
SBS’de 6, 7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak Yıl Sonu Başarı Puanlarının yarısı doğrudan OYP’ye eklenecek. Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları o derslere ait haftalık ders saati sayısıyla çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanı hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de Yıl Sonu Başarı Puanı hesaplanacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak.
YBP; Öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanı hesaplacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı hesaplacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak.
YBP hesaplamasında bir öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek; yani okuldaki en başarılı öğrencinin başarısından diğer öğrenciler etkilenmeyecek. Öğrencinin aldığı not doğrudan eklenecek.
Örnek hesaplama
2013 SBS’de 6. sınıf YBP'si 100, 7. sınıf YBP'si 100, 8. sınıf YBP'si 100 ve SBS puanı 700 olan öğrenciler OYP'si (100+100+100+700)/2=1000/2=500) 500 olacak.
Örneğin 6. sınıf YBP'si 90, 7. sınıf YBP'si 85, 8. sınıf YBP'si 75, SBS puanı ise 650 olan bir öğrencinin OYP'si (90+85+75+650)/2=900/2=450) 450 olacak.
Testlere ait standart puanlar
2012 ile 2013 yılı standart puan katsayıları karşılaştırıldığında 2013 yılında uygulanacak SBS’de derslerin ağırlıklarını belirleyen standart puan katsayıları sadece yabancı dilde değiştirildi.
Ek Puan
2010-2011 öğretim yılında 6. sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde uygulamaya giren “Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistemle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesi” kapsamında, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.
Öğrencilerin, uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına, yıl sonu başarı puanının, altın madalya alan veya birinci olanlar için yüzde 10'u, gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9'u, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8'i, bu etkinliklere katılanlar için de yüzde 7'si oranında ek puan eklenecek.
SBS sonuçları 12 Temmuz'da, PYBS sonuçları 16 Temmuz'da açıklanacak.