BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,63
ALTIN 2.920,55
YAZARLAR

2014-2015 Eğitim-öğretim yılı TEOG maratonu

2014-2015 eğitim öğretim yılı TEOG sınavları bu gün (26 Kasım 2014 Çarşamba) saat 9:00’da Türkçe sınavı ile başlayacak. Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci bu yıl yapılacak olan ortak sınavlarda ter dökecek.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

2013-2014 eğitim öğretim yılında en çok konuşulan konuların başında ilk kez uygulanan TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi) ve akabinde daha da çok konuşulan bu sınav sonuçlarına göre yapılan yerleştirmelerdi. 2014-2015 eğitim öğretim yılı başından bu güne TEOG’tan sonra gündemi en çok meşgul eden konu okulların idareci atamaları idi. Bu konuya TEOG dolayısı ile kısa bir ara verildi. TEOG’dan sonra idareci atamalarına bir noktalı virgül konacak gibi. Neyse biz dönelim TEOG meselemize.

2014-2015 eğitim öğretim yılı TEOG sınavları bu gün (26 Kasım 2014 Çarşamba) saat 9:00’da Türkçe sınavı ile başlayacak. Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci bu yıl yapılacak olan ortak sınavlarda ter dökecek. Bu kadar öğrenciye de sınavlarda 215 bin öğretmen (salon görevlisi) gözetmenlik yapacaktır.

Her bir sınav 40 dakika sürecek ve her ders için öğrencilere 20’şer soru sorulacak. A, B, C, D olarak çoktan seçmeli cevap şıklarında yanış cevaplanan sorular doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Her bir sınav arasında yarım saat ara verilecek. Bu günkü sınavlar Türkçe’nin ardından matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri ile devam edip, 12:00’da tamamlanacak.

27 Kasım 2014 Perşembe günü ise fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil dersleri sınavları ile tamamlanacak. Öğrencilere sınav ile ilgili uyarılar öğretmenleri, ebeveynleri tarafından bol bol yapıldı. Şu an artık uygulama zamanı. TEOG sınavına giren tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.

Öğrencilerimizin velilerine de öğrenciler kadar sakin olmaları tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu sınavı ne gereğinden fazla önemsemeleri ne de hiç önemsememe gibi bir psikolojiye bürünmemelerini; sınava gerektiği kadar önem vermelerini öneriyoruz. Geçtiğimiz yıl özellikle de ilk yerleştirmelerde virgülden sonraki küsuratların bile liseler yerleştirmelerde ne kadar önemli olduğunu gördük. Bunu da göz önünde bulundurarak, öğrencilerimizi TEOG sınavına hazırlamalıyız. Hiç önemsemeyip, yerleştirmeler döneminde ne yapacağımızı bilemeyerek, dalgalar üzerinde kalmış bir ceviz kabuğu gibi oradan oraya savrulmak istemiyor isek, tedbirimizi baştan almak durumundayız. Geçtiğimiz yıl TEOG sınavı ilk kez uygulandığından, bu yılki veli ve öğrenciler bir nebze daha şanslı diyebiliriz; çünkü önlerini, sonucun ne olabileceğini tahmin edebilme yetisindeler.

Ortak sınavlara (TEOG) zamanında katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Gözden kaçırılmaması gereken nokta, veli mazeretini sınavdan önce veya sınavdan sonra okul idaresine bildirmek zorundadır. Okul idaresi de sınavdan en geç 5 gün sonraya kadar öğrencinin mazeretini e-okul sistemine işlemek zorundadır.

Ortak sınavlarla (TEOG) ilgili her türlü bilgi Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet adresinde yayınlanacaktır. Bu sayfadan ulaşamayanlar yine bakanlığın ALO-147 iletişim hattından her türlü sorularına cevap alabileceğini belirtmek isteriz.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler daha önceden e-okul sistemine işlendiği için tek kişilik salonlarda sınava alınırlar. Bu öğrencilerimizin her bir dersin sınavı için 15 dakika daha fazla sınavda durma hakkı vardır. Bu salonlardaki görevli öğretmenlerin daha bir özenle sınavı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Birinci dönem gerçekleştirilen ortak sınavların sonuçları kılavuza göre Ocak 2015 tarihinde açıklanacaktır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı ikinci dönem TEOG sınavları da 29-20 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. İkinci dönem ortak sınavların mazeret sınavları da 16-17 Mayıs 2015 tarihinde yapılacaktır. İkinci dönem gerçekleştirilecek ortak sınavların sonuçları da Haziran 2015 tarihinde e-okul sistemine işlenecektir.

Sorulara ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların ve sonuçların (e-okul sistemi) internet adresinden yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasından yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak ÖDSGM’ye yapılabilecektir. Yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dahil) yatırılması gerekmektedir. (26.11.2014)

                                                    

Yorumlar