BIST 9.433
DOLAR 38,41
EURO 43,76
ALTIN 4.100,03
GÜNCEL

2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları-İlk sonuçlar

Cumhurbaşkanlığı seçimi seçim sonuçları açıklanmaya başlandı. Sandıkların %6,7'si açıldı. İşte ilk sonuçlar

-Bugün Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti ve seçimini yaptı, seçim yasağının kalkması ile birlikte son sonuçlar oy dağılımına göre memurhaber.com sitesinde olacak. 

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları belli olmaya başlıyor.

Saat 17:00 itibariyle oy verme işlemleri tamamlandı. Sandıkların yüzde 6.7'si açıldı. İşte ilk sonuçlar

AÇILAN SANDIK ORANI: %6,7

%65.4
%10.8
%23.8


Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları YSK açıklamasına göre saat 21.00'de yasağın kalkması ile birlikte haber siteleri ve televizyonlar tarafından canlı olarak yayınlanabilecek. 


Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi doğu illerinde 07.00 - 16.00 batı illerinde ise 08.00 - 19.00 saatleri arasında yapıldı. 

TÜRKİYE'de halk ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. 3 aday arasından yüzde 50'inin bir fazla üzerinde oy alan aday Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olacak.

Sonuçların açıklanması için Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim yasaklarını kaldırması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda hiçbir aday bu oranı yakalayamazsa seçimin ikinci 24 Ağustos'ta yapılacak.

Seçim için Türkiye genelinde ve yurtdışında 52 milyon 894 bin 115 seçmen için 165 bin 108 sandık kuruldu.

0.20140810172743.gif

SEÇİM SONUÇLARI 21.00'DA AÇIKLANACAK

YSK açıklamasına göre seçim sonuçlarını saat 21.00'a kadar yayınlamak yasak ancak bu saat gerekli görüldüğü taktirde daha ileri çekilebiliyor. Seçim yasağı kalktığı andan itibaren Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın seçim sonuçları ve aldıkları oy oranları anlık olarak Anadolu Ajansı verileriyle internethaber.com sitesinde de canlı verilecek.  

Cumhurbaşkanlığı Seçim sonuçları için hazırladığımız interaktif harita anlık olarak gelen verilerle saniyeler içinde güncellenecek. 

Seçim sonuçları haritasına AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranları aşağıdaki haritadaki gibi yansıyacak. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ AA OY ORANLARI HARİTASI

cumhurbaşkanliği-seçimi-sonuçlari-2014-harita.jpg

AA VE CİHAN HABER AJANSI SEÇİM YARIŞI

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Türkiye'nin iki büyük haber ajansı arasında oy oranları konusunda büyük bir çekişme yaşanmıştı. Anadolu Ajansı oy oranları ile Cihan haber ajansının oy oranları seçim geçesi uzun süre birbirinden çok farklı olarak haritaya yansımıştı. Bu seçimde de benzer bir durum ortaya çıkacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları internethaber.com AA'dan yayınlayacak ancak Cihan Haber Ajansı'nın son oy oranları da haber olarak sitemizde yer alacak. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM HARİTASI OY ORANLARI GRAFİĞİ

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları internethaber.com'da yayınlanacak olan haritada oy grafikleriyle de okurlarımıza anlık olarak gösterilecek. 
cumhurbaşkanliği-seçim-sonuçlari-harita.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURA KALIRSA  

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday çıkmazsa seçimler ikinci tura kalacak. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi 24 Ağustos'ta yapılacak. İkinci tur seçimlere en çok oyu alan iki aday katılacak ve yüzde 50 şartı aranmadan en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

ERDOĞAN'DAN YÜKSEK KATILIM TEMENNİSİ

Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi oylarını İstanbul, Üsküdar'daki Saffet Çebi İlköğretim Okulu'nda kullandı. Kızları, oğlu ve damadının oy kullanmasını bekledikten sonra açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi:

"10 ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'de siyasi tarihimizin bir ilk olması bakımından önemi çok büyük. Meydanlarda sürekli söyledik. İlk defa milletimiz aracısız olarak kendi cumhurbaşkanını seçiyor. Bu bakımdan çok çok önemli. Ve gerçekten sakin diyebileceğim ama coşkulu bir süreç geçirdik. Bu sürecin içerisinde de inanıyorum ki milletim bir çok şeyleri değerlendirme fırsatını buldu. Geçmişi bugünü yarını...

Ülkemizin her anlamda geleceği için önemli bir kararı verecek. 2071'e taşıması bakımından önem arz ediyor. Bugün yapılmakta olan seçimin Türk demokrasisi için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Katılımın yüksek olması en büyük temennimiz oldu. Onu da sandıklar açıldığında göreceğiz."

İHSANOĞLU'NDAN KAMPANYA DÖNEMİ ELEŞTİRİSİ

Eşi ile birlikte İstanbul'daki Yeniköy İlköğretim Okulu'nda oy kullanan İhsanoğlu, canlı yayında açıklama yaptı.

İhsanoğlu, "Biz burada seçimle siyasetle ilgili bir şey söylemeyeceğiz. Kampanya adaletsiz eşitsiz şartlarda yürütüldü. Ama biz milletimizin sağ duyusundan eminiz. Bizim temennimiz seçimin dürüstlük içerisinde yürütülmesinde. Ancak sabah aldığımız haberlerde, bazı sandık kurullarında, sandık görevlilerinin telefonları alıkoymadıklarını ve bazı vatandaşlarımızın pusulayı mühürledikten sonra fotoğraflarını çektiklerini, arkadaşlarımız kaydetmiş. Biz bunlar için suç duyurusunda bulunacağız... Bütün dünyanın gözü bizde. AGİT'in ABD'nin gözü bizde" dedi.

İhsanoğlu'nun bu yöndeki açıklamalarının ardından Kocaeli'nin Darıca ilçesinden oy pusulasının fotoğrafının çekildiğiyle ilgili haberler geldi.

Anadolu Ajansı'na göre fotoğrafı çektiği öne sürülen Yasin Fatih Aydemir, sandık görevlilerinin durumu fark etmesi üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

Hakkında suç işlediğine dair tutanak tutulan Aydemir, İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

KARDEŞLİK KAZANSIN

Adaylardan Selahattin Demirtaş ise oyunu Diyarbakır'daki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda kullandı.

Demirtaş, "Sonuç ne olursa olsun barış kardeşlik kazansın istiyoruz. Sandığa giden demokrasi mücadelesine katkı sağlamış olacak." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da oyunu başkent Ankara'da kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Halkın tercihlerine saygı duyacağız. CHP olarak demokrasi tarihine katkıda bulunduk, ilk kez 14 siyasi parti bir aday üzerinde anlaştık. Kampanya zor ve eşitsiz koşullarda geçti ama bunlara rağmen Türk siyasetine yeni bir üslup, tarz geldi. İhsanoğlu'na minnet borçluyuz bu konuda. Umarım seçimler halkımız için hayırlı olur" dedi.

Adaylar seçim sonuçlarını üç farklı kentte takip edecek. Erdoğan Ankara'da, İhsanoğlu İstanbul, Levent'teki Seçim Koordinasyon Merkezi'nde, Demirtaş ise Diyarbakır'da olacak.

MECLİS'İN SEÇTİĞİ SON CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül oylarını Ankara Çankaya İlkokulu'nda kullandı.

Ardından bir açıklama yapan Gül şunları söyledi:

"Değerli basın mensupları TBMM'nin seçtiği son cumhurbaşkanı olarak, cumhurbaşkanı sıfatıyla son kez oyumuzu kullandık. Hatırlayacaksınız 7 sene önce cumhurbaşjkanlığı seçilme sürecimde yaşanan demokrasiye ve hukuka aykırı olaylar söz konusu olunca o zaman bir anayasa değişikliği yapma mecburiyeti hissetmiştik. Artık bundan sonra halk oyuyla seçilsin kararına varmıştık. Daha sonraki referandumla halk tarafından bunun da böyle olması arzusu gösterilince değişiklikler gerçekleştirildi. Türkiye halk oylamasını cumhurbaşkanını seçecek. Bunu Türkiye için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütün arzum görüşüm ve tavsiyem cumhurbaşkanı olarak artık Türkiye'nin yarından itibaren gerçek gündemine dönmesi, demokrasi ve hukuk yolunda kendisini güçlendirerek yoluna devam etmesidir. Bir kez daha hepinize çok teşekkür ediyorum, bütün vatandaşlarıma da muhabbetlerimi sunuyorum."

ERDOĞAN'IN OY ORANI ANKETLER NE DİYOR? 

recep-tayyip-erdoğan-ve-emine-erdoğan-oyunu-verdi.20140808212224.jpg
Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday kazanmış sayılacak. Bugüne kadar yapılan anketlere bakılacak olursa Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turda bitebilir. Anket sonuçları büyük oranda AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ediyor. Erdoğan adaylık sürecinin açıklandığı günden itibaren anketlerde hep önde çıktı ve yüzde 50'yi geçiyor göründü. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları birinci turda Erdoğan'ı köşke taşımayacak olursa bu sürpriz olacak. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR