2014 KPSS başvuru tarihi- ÖSYM kayıt işlemleri
ÖSYM 2014 yılının sınav takvimini açıkladı. 2014 KPSS başvuruları başlıyor. 2014 KPSS lisans, 2014 KPSS ön lisans başvuruları ne zaman? KPSS öğretmenlik alan sınavı ne zaman? İşte başvuru tarihleri
ÖSYM 2014 yılının sınav takvimini açıkladı. 2014 KPSS başvuruları başlıyor. 2014 KPSS lisans, 2014 KPSS ön lisans başvuruları ne zaman? KPSS öğretmenlik alan sınavı ne zaman? İşte başvuru tarihleri
ÖSYM, 2014 yılı sınav takvimini açıkladı, işte KPSS için başvuru tarihleri
Binlerce memur adayının merakla beklediği 2014 KPSS tarihi ÖSYM tarafından açıklandı. ÖSYM sadece KPSS için değil diğer tüm sınav türleri için sınav tarihlerini açıkladı. İşte diğer tüm sınavların da yer aldığı sınav tarihleri:
Ortaöğretim (Lise), Önlisans, Lisans ve Öğretmenlere Yönelik KPSS Sınavları ve Başvuru Tarihleri Ne Zaman : 1.Kamu Personel Seçme Sınavı2014-KPSS Lisans 05.07.2014 -06.07.2014 2.Kamu Personel Seçme Sınavı2014-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)13.07.2014 3.Kamu Personel Seçme Sınavı2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Önlisans Düzeyi)27.09.2014 4.Kamu Personel Seçme Sınavı2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi)28.09.2014 2014 KPSS Lisans / Ortaöğretim /Önlisans Başvuruları Ne Zaman Başlayacak ÖSYM tarafından Ortaöğretim / Önlisans ve Lisans düzeyi KPSS başvuru tarihleri ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmamıştır.
Ancak tahmini başvuru tarihleri şu şekildedir: 2014 KPSS Lisans Başvuru Tarihi : Mayıs ayının ilk haftası... 2014 KPSS (Ortaöğretim – Önlisans) : Haziran ayının ilk haftasından itibaren...
KPSS'Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.
ÖRN: KPSS-A KPSS-B
KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.
KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR:
KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.
KPSS A GRUBU KADRO;
Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.
KPSS B VE C GRUBU KADROLAR:
KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır. KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.
KPSS'NİN TARİHÇESİ
Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir. KPSS, Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır. KPSS'ye Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci. Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur. KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti.
Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav KPSS 1 ve KPSS 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.
Kamuya 47 bin geçici personel alınacak
Bakanlar Kurulu'nun kararına göre bu yıl 4 C kadrosuyla 47 bin geçici personel alınacak. Hükümet, 2014 yılında kamu kurumlarında '4 C' kadrosu ile çalışacak geçici personel sayılarını belirledi. Bu yıl bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarına 47 bin geçici personel alınacak. Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararına göre, en çok geçici personel 14 bin kişiyle Milli Eğitim Bakanlığı'na alınacak. İçişleri Bakanlığı 4 bin beş yüz, Adalet Bakanlığı 4 bin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 3 bin beş yüz geçici personel alacak. Ayrıca üniversite kadrolarına da 3 bin 500 geçici personel katılacak. Geçici personel, 11 ay 28 günü geçmemek üzere sözleşme imzalayarak çalışacak. Eğitim durumuna göre memur maaşına endeksli bir maaş alacak olan geçici personel, tercih ettiği illerde istihdam edilecek. Bu illerde işin uygun olmaması halinde tercih ettiği iller dışında da çalıştırılabilecek. Geçici personel de ayda 50 saati geçmemek üzere 'fazla mesai' ücreti alacak, ücretli izin ve doğum izninden faydalanabilecek.