2014 LYS’na girecekler; bu yazı sizin için
Adaylar LYS’lerden girmek istedikleri her dal sınavı için ilgili bankalara ayrı ayrı 25TL sınav ücreti yatırmak zorundadırlar. Okuduğu lise veya meslek lisesinin Sınavsız Geçiş Hakkı tanıdığı öğrenciler de ilgili bankaya Sınavsız Geçiş Başvuru ücreti ol
YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) 23 Mart 2014 Pazar günü gerçekleştirildi. ÖSYM sınav sonuçlarını rekor bir sürede; sınavdan 6 gün sonra 29 Mart 2014 tarihinde sitesinde yayınlamıştır. Bu sınav sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, istekleri doğrultusunda LYS (Lisans Yerleştirme Sınavları) başvurularını yapabileceklerdir. Basında gün geçmiyor ki üniversite mezunu işsizlerin haberleri yer almasın. Fakat buna rağmen hâlâ ülkemizde özellikle kamu kesimi başta olmak üzere bir çok kuruluşta çalışabilmek için üniversite diploması çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle üniversite sınavlarına çok sayıda başvuru olmaktadır ve de olmaya devam edeceğini öngörmek müneccimlik sayılmamaktadır.
2014 yılı LYS’lere başvurular 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. LYS’ler 5 dalda yapılmaktadır.
(LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014 (Pazar), 14.30, 120 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 21 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 22 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 120 dakika)
Bunun için adaylar LYS’lerden girmek istedikleri her dal sınavı için ilgili bankalara (Tüm PTT işyerlerinden, Akbank, T. Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve Deniz Bank’ın tüm şubeleri) ayrı ayrı 25TL sınav ücreti yatırmak zorundadırlar. Okuduğu lise veya meslek lisesinin Sınavsız Geçiş Hakkı tanıdığı öğrenciler de ilgili bankaya Sınavsız Geçiş Başvuru ücreti olarak 10 TL yatırmak zorundadırlar. Sınav ücretlerini ilgili bankaya yatırmak başvurunun yapıldığı anlamına gelmemektedir.
Sınav ücretini yatıran aday LYS başvurusunu daha önce ÖSYM’den almış olduğu şifreleri ile ais. adresinden bireysel olarak yapabilmektedir. Şifresini kaybedenler ya da başvurularını Başvuru Merkezleri’nden yapmak isteyenler 3 TL başvuru ücreti ödeyeceklerdir. Başvurusunu tamamlayan aday sistemden başvurusunun bir çıkışını almalı ve daha sonra internet adresinden müracaatının yapıldığını tekrar kontrol etmelidir. Aldığı çıkış belgesini de mutlaka sınav bitip, yerleştirme işlemleri yapılana kadar saklamalıdır.
2014-LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar LYS başvurusu esnasında sınava girmek istedikleri sınav merkezini de işaretlemek zorundadır. LYS adayları 5 farklı alandan, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine de aynı merkezde gireceklerdir. Bu ayrıntıya da dikkat edilmelidir.
ÖSYM tarafından yapılan açıklamada LYS başvurularının kesinlikle uzatılmayacağı belirtilmektedir. 2014-YGS’de herhangi bir puan türünden 180 puan ve üzeri alan aday sayısı 1 423 124 kişidir. Sınavsız geçiş hakkına başvuran öğrenci sayısı da 78 427 kişidir. Bunun için 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasındaki 10 günlük sürede 1 510 551 aday müracaat işlemlerini gerçekleştirilecektir. Bu sayıları göz önüne alarak adaylar müracaat işlemlerini son güne bırakmamalı, kararlarını müracaat tarihlerinden önce gözden geçirerek netleştirmeli ve LYS başvuruları başladığında müracaatlarını en kısa sürede tamamlamalıdırlar.
Büyük çoğunluğu ülkemizin geleceği olan bu genç adaylarımız okumak istedikleri yüksek öğretim kurumunu iyi belirlemeli, istemedikleri bölümleri çevre ve aile baskısı ile tercih etmemelidir. Yoksa istemedikleri bir yüksek öğretim kurumunda okumak, buradan mezun olmak ve bir ömür boyu istemedikleri bir alanda çalışmak durumunda kalabilmektedir. Ya da bir çok yanlış tercihte bulunan genç insanımız gibi eğitimlerini yarıda bırakmak veya mezun oldukları alanın dışında bir işte çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu da ülkemiz kaynaklarının verimli kullanılmamasına kaynak ve en önemlisi insan hayatının israfına neden olmaktadır.
Bunun için yolun başında iken gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek gerekmektedir. İlk düğme yanlış iliklendiğinde diğer düğmeler de zincirleme olarak yanlış iliklenmektedir. Gömleğin yanlış iliklenen düğmesini süreç içerisinde düzeltme imkanı yok değildir. Fakat baştan doğru iliklenmesi zorluklarla karşılaşmanın önüne geçmektedir.
2014 LYS’ye hazırlanan tüm adaylara bu kısa hatırlatmaları yaptıktan sonra, şimdiden sınavlarda başarılar diliyorum. Temennim tüm adayların severek okuyacakları bölümleri tercih etmeleri ve bu bölümleri kazanarak okumalarıdır. Hepinize hayırlı bir hafta sonu diliyorum. (18.04.2014)