2014 Yılında SBS yapılacak mı?
Yazının başlığını gören bazı okurlarımız “Yine ‘Temcit pilavı’ gibi SBS mi?” diye haklı olarak hayıflanabilirler. Fakat konu hala muallâkta olduğu ve MEB tarafından son kez yapılan SBS’nin yerine liselere geçişte nasıl bir sistem uygulanacağı net bir şeki
Yazının başlığını gören bazı okurlarımız “Yine ‘Temcit pilavı’ gibi SBS mi?” diye haklı olarak hayıflanabilirler. Fakat konu hala muallâkta olduğu ve MEB tarafından son kez yapılan SBS’nin yerine liselere geçişte nasıl bir sistem uygulanacağı net bir şekilde açıklanmadığı için, öğrencisi 8. sınıfa geçen velilerin haklı sorularını cevaplandırabilmek adına daha çok SBS yazısı yazacağa benzeriz.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi Kapanış Konferansı’nda gazetecilerin, “SBS ile ilgili sene sonunda yazılıların dışında bir değerlendirme sınavı olacak mı?” sorusu üzerine; “Bazı okullar için olabilir. Düz liseleri Anadolu Lisesi haline getiriyoruz. Dolayısıyla oralarda zaten adrese dayalı yerleşme mümkün olacak. Onun dışında kapısında çok büyük yığılma olan okullar için sene içerisinde alınan notlar dışında da bir sınav değerlendirilmesi yapılabilir.” karşılığını verdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı gazetecilerin, “SBS ile ilgili belirsizlik sürüyor.” sözü üzerine ise “Belirsizlik değil çalışmalar sürüyor.” karşılığını verdi. Özellikle müfredattaki konuların esas alınacağı sene içi sınavların merkezi bir sistemle yapılacağını belirten Nabi Avcı; “Zaten yapılan; yani matematikte, Türkçe’de yapılan sene içi yazılı sınavlardan bazılarını, daha sonra okullara girişte değerlendirmeye esas teşkil etmek, değerlendirmeye katmak üzere merkezi bir organizasyonla yapacağız. Çocuklar sene içinde ne kadar sınav oluyorsa onların içinden seçeceğiz ama merkezi olacak, ilâve sınava girilmeyecek. Zaten çocuklarımızın normal müfredat gereği sene içerisinde yapılan sınavların, biz merkezi bir denetimle yaparak daha nitelikli notlarla değerlendirilmesini sağlayacağız. İlave sınav getirmiyoruz ama sene içerisinde zaten yapılan yazılılardan bazılarını, daha sonraki okul girişlerini değerlendirmeye esas alacak şekilde merkezileştirmek için çalışıyoruz.”
Var olan bir sistemi devam ettirmek zor olmasa gerek. Fakat yeni bir sistem kurmak gerçekten kolay bir iş değil. Teorisini oluşturmak için büyük bir enerji ile ve titizlikle çalışmak gerekiyor. Bakanın yukarıdaki son açıklamalarından Seviye Belirleme Sınavı’nın yapılmayacağı sonucuna ulaşabiliriz. Yine okullarda uygulanmakta olan ders sınavlarının, liselere yerleştirmede belirleyici olacağı sonucunu da çıkarabiliriz. Fakat burada yazılı sınavların MEB tarafından merkezi bir sistemle yapılmasının plânlanma çalışmalarının olduğu anlıyoruz. Yazılı sınavların merkezi olarak uygulanması da bazı uygulama sıkıntılarını beraberinde getirecektir dersek yanılmış olmayız.
Bakanın açıklamalarından yapılan her ders sınavının liselere yerleştirmede kullanılmayacağı fikri oluşuyor. En azından Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve yabancı dil derslerinin seçmede kullanılacak dersler olduğunu öngörebiliriz. Bu da en azından 5 dersin merkezi sınavla yapılması demektir.
Üstelik Milli Eğitim Bakanı bir de yığılma olan okullar için ayrı bir SBS tarzı sınav yapılabileceğini söylüyor. Bu arada özel okullar da kendi sınavlarını kendilerinin yapacağını değişik ortam ve vesileler ile ilân ediyor.
Tüm bu açıklamaların sonunda Nasrettin Hoca’nın “Fil Hikâyesi”ni bir kez daha hatırlamayanımız var mı? Timur Nasrettin Hoca köylülerine bir fil vermişti. Köylüler filden bıkıp usanmış, Timur’dan fili geri alması için Nasrettin Hoca’yı aracı kılmışlardı. Nasrettin Hoca Timur’un karşısında yanında kimseyi göremeyince, Timur’dan file arkadaş istemişti. Öğrenci ve veliler ise bakanlığın açıklamaları doğrultusunda Seviye Belirleme Sınavı’nın kaldırılmasını bekliyorlar. Fakat ne hikmetse sınav kaldırılmadığı gibi çoğalarak devam edeceğe benziyor.
İşin bir diğer boyutu merkezi olan yazılı sınavların öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda, kendi öğretmenleri ile mi gerçekleştirileceğidir? Bu şekilde uygulandığında sınavın güvenliği hakkında bazı suistimallerin olabileceği aşikârdır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin her merkezi sınav sisteminde yer değiştirmeleri ise büyük maddi külfet ve stres demektir. Yine yukarıdaki açıklamada Anadolu Liseleri’ne de adrese dayalı bir kayıt sisteminden bahsediliyor. Bu uygulama sistemi tümden işin içinden çıkılmaz bir hâle getirebilir.
İşte tüm bu değişikliklerin uygulanmaya konulmadan önce kamuoyunda tartışılması öğrenciler için daha verimli bir liselere geçiş sistemi hazırlayacaktır. Sevgili okur, SBS mevzu derin ve burada bitmez. Bu konuya yeniden döneceğiz. (26.06.2013)