2014'te yeni SBS nasıl olacak?
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 28 Şubat mağduru öğretmenlerin son durumunu, dönüştürülen anadolu liselerini ve dershaneler için verilen son kararı anlattı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gündemde olan dershanelerin kapatılması, liselerin kayıtları, ve 28 Şubat'ta görevine son verilen öğretmenlerin görevine geri dönüşüyle ilgili konulara açıklık getirdi.
Avcı'nın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle...
1800'ün üzerinde öğretmen son 10 yıl içinde göreve başladılar.
O dönem atılan her öğretmen başvurabilir
Düz ise olan liselerin anadolu ya da meslek lisesine dönüştürülmesi 3 yıldır devam ediyordu ve bu yıl sonuçlandırıldı.
Herkesin 1. önceliği anadolu lisesi ama bu '1. önceliği kazanamayan öğrenciler zorunluluktan ötürü meslek liselerine ya da imam hatiplere gidecekler' böyle bir şey yok.
Bütün öğrencileirn birinci önceliği meslek liseleri ve imam hatiplerdir. Anadolu liseleri son sırada yer alıyor.
Yeni başlatılan uygulama ile açılan meslek liselerinin öğrenci profilinde ciddi yükşeliş var. Meslek liselerine bölüme göre değişen ve öğrenci başına devlet katkısı var. Meslek liselerinde hem eğitim kalitesi hem de ciddi iyileştirmeler söz konusu.
Kamuoyunda aslolan anadolu lisesiymiş diğer liseler zorunluluktan gidilecekmiş gibi yansıtılması doğru değil
CİDDİ ŞEKİLDE İMAM HATİP LİSESİ TALEBİ VAR
Ciddi derecede imam hatip lisesi talebi var. Bazı aileler ancak böyle düzenleme içinde okula göndermeye ikna oluyolar.
Açık lise, ile öğrencileri okullaştırma imkanı sağlamış olduk.
Anadolu liseis kayıtları bittikten sonra, özellikler il merkezlerine gelen düz liseden nakil olarak gelen il merkezlerinde kendine okul bulamayan öğrenciler için illerimizde bu ihtiyacı karşılamak için çok proğmlı liseleri açtık.
Liselerde kontenjan sıkıntısı şu an yok.
Anadolu liselerine kayıt olmamış öğrencilerin zorunlu olarak başka okullara yönlendirileceği iddiası yanlış.
Özel sağlık meslke liselerinin abartılı tahahütler sunması üzerine ailleleir uyardık.
Meslek liselerini 2. sınıf okul gibi göstermekten uzak duralım.
SBS KALKACAK MI? YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?
Bütün yaz boyunca velilerle tüm yöneticilerle konuştuk. SBS yerine öğrencileirn önündeki 4 yılı etkieyecek tek sınav koymamadaki karralılığımız sürüyor. Yeni sınav icat etmioruz. Öğrencilern 4 yıl içinde girdiği sınavlarının birinin daha denetimli hale getirerek MEB denetiminde değerlendirmesinde yapmayı planlıyoruz.
zaten yapılmakta olan yazılı sınavlardan bazılarını MEB'in denetiminde yapmayı planlıyoruz. Yeni bir sınav yok. Yazılı sınav olacak.
SBS'DE HANGİ DERSLER OLACAK?
hangi sınavlar MEB'in denetiminde yapılacak bunlarla ilgili açıklamaları daha detaylı şekilde yapacağız.
DERSHANELERİN DURUMU NE OLDU?
Dershane tartışmaları bugunun sorunu değil. Uzun zamandır var. Bu konu yıllardır konuşulan bir konu ve Başbakan bunu sürekli açıkladı. Kapatmadan ziyade dönüştürmek daha iyi olur. Test becerileri kazandıran kurumlar olmaktan, özel okullar olması için öteden beri MEB tarafından sürdürülen gelişmeler var.
Ocak ayında dershaneler kayıtlarına başlıyor, zaten dershaneler öğrenci alımlarına başlamışlardır. Ruhsatları da yenilenmişti.
Kaydolan öğrenciler 2014 Haziran'a kadar kurslarına devam edecek. Kayıt olan öğrenciler için sorun yok. Dönüştürme için özel izn gerekiyor. Yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor. Onun içinde Meclis'in açıklması gerekiyor. Tek başımıza yapacağımız bir düzenleme değil.
2014-2015 eğitim öğretim yılında uygulamaya geçilecek.
ÜNİVERSİTELERDEKİ 29 YAŞ SORUNU NE OLACAK?
YÖK daha detaylı bir açıklama yapacak.
DERSLİKLER BU SENE YETERLİ OLACAK MI?
Geçen sene yeter derslik bu sene rahatlıkla yeter. Daha hazırlıklıyız. Tüm yöneticilere ve öğretmenler geçen sene bu sorunu aştılar.
.