BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
MEMUR

2015 memur ikramiyeleri tam liste- Hangi memur ne kadar ikramiye alacak

2015 memur ikramiyeleri tam liste- Hangi memur ne kadar ikramiye alacak. Memurların 2015 yılı ikramiyeleri. 2015 yılı memur ikramiyeleri ne kadar? Memurların ikramiyeleri kaç lira? Hangi memur ne kadar ikramiye alır?

MEMURLAR- 2015 memur ikramiyeleri tam liste- Hangi memur ne kadar ikramiye alacak. Memurların 2015 yılı ikramiyeleri. 2015 yılı memur ikramiyeleri ne kadar? Memurların ikramiyeleri kaç lira? Hangi memur ne kadar ikramiye alacak?

Memur ikramiyeleri konusunda memurun emekli ikramiyesi hesabında 30 yılı aşan süre dikkate alınmaz’ hükmü Anayasa Mahkemesi’nden döndü. Bundan sonramemur emekli ikramiyelerinde 30 yılın üzerindeki hizmet için de ikramiye alınabilecek.



MEMURLAR 2 YIL BEKLEYİN!

Uygulamaya geçilmeden evvel gerekçeli kararın Resmi Gazete’de çıkması gerekiyor Bu da en erken 2 ayı bulabilir. Memurların bu sırada emeklilik dilekçelerini bekletmesi yerinde olur. Mahkemenin iptal kararı geriye yürümediği için hak kaybı yaşayanlar olacak. Bu konuda yapılacak şey ise yargıya gitmek...



EN DÜŞÜK KADEMEDEN EN YÜKSEK MAKAMA KADAR HERKESİ ETKİLEYECEK

Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun, "emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünü geçtiğimiz günlerde iptal etti. Böylece, memur emeklileri 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ilave ikramiye alabilecek. Bu karar aynı zamanda en düşük kademedeki memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. 

İşte kamu çalışanlarında Anayasa Mahkemesi kararı sonrası 30 yıl üzeri çalışmalarda her yıl ödenecek ikramiyeler...(Hesaplamalar bugünkü maaşlar üzerinden yapılmıştır)


Genelkurmay Başkanı : 3.807 TL

Kuvvet Komutanı : 3.761 TL

Orgenaral-Oramiral : 3.438 TL

Korgeneral-Koramiral : 3.407 TL

1.Sınıf Hâkim ve Savcılar : 3.407 TL

Anayasa Mahkemesi Bşk. : 3.807 TL

Anayasa Mahk. Üye. Bakanlık Müsteşarı : 3.407 TL

Başbakanlık Müsteşarı : 3.438 TL

Diyanet İşleri Başkanı : 3.438 TL

Vali, Büyükelçi : 3.438 TL

Yargıtay Üyeleri : 3.407 TL

Danıştay Üyeleri: 3.407 TL

Tümgeneral-Tümamiral : 3.214 TL

Tuğgeneral-Tuğamiral-Genel Müdür, Rektör : 3.168 TL

Profesör (4 yıl) : 3.168 TL

Profesör (3 yıl) : 2.864 TL

Kıdemli Albay- 1. Sınıf Mülki İdare Amiri : 2.903 TL

Başbakan Müşavirleri : 2.864 TL

Albay : 2.826 TL

Kaymakam- Başkonsolos : 2.826 TL

Doçentler : 2.826 TL

Emn. Md.’leri (Ankara, İstanbul, İzmir) : 2.641 TL

Ankara, İstanbul, İzmir müftüleri : 2.587 TL

Daire Başkanı- Başmüfettiş- Uzman-Yarbay : 2.587 TL

Kıdemli Binbaşı : 2.573 TL

Mühendis-Doktor-Kd.Bçvş. : 2.587 TL

Bölge Müdürü : 2.102 TL

Bakanlık İl Müdürü- Öğretmen (1/4) : 2.102 TL

Şube Md.-Hemşire (Y.Okul) : 2.040 TL

Tekniker : 1.730 TL

Vaiz, Hemşire : 1.676 TL

Şef : 1.668 TL

Teknisyen : 1.656 TL

Memur : 1.600 TL

Polis Memuru (1/4) : 2.040 TL

Polis Memuru (4/1) : 1.656 TL

MEMURHABER.COM YAZARIMIZ BÜNYAMİN ESEN'İN KONUYLA İLGİLİ YAZISI

Okurumuz Emine Keremli soruyor:“Bünyamin bey, 38 yıllık devlet memuruyum. Yaş haddim yaklaştığından önümüzdeki yıl emekli olacağım. Emekli ikramiyesini nasıl alacağım, otuz yıl sınırı var mı ikramiyemde?”

Sayın okurum, Devlet memurlarının emeklilik ile ilgili işlemleri 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nagöre belirleniyor.

Her ne kadar 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu emeklilikte önemli değişiklikler yapmış olsa da 2008 yılında yapılan reform öncesinde memuriyete başlayan devlet memurları için yürürlükten kalkmış hükümleri dahil Emekli Sandığı Kanunu uygulanmaya devam ediliyor.

Bu çerçevede emekli ikramiyesi ile ilgili de 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanmakta.

Memurların emekli ikramiyesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi bugünlerde çok önemli bir iptal kararı verdi…

Peki memurların emekli ikramiyesi neyi içeriyor, emekli ikramiyesi konusunda neler değişti? Tüm bu soruların cevaplarını ayrıntılı olarak açıklayalım.

Devlet Memurlarına Emekli İkramiyesi Var

Öncelikle devlet memurlarının hangi hallerde emekli ikramiyesi alabildiğini ve ikramiye alınabilen sürelerin hangi süreler olduğunu açıklamak yerinde olacak.

Hizmet sürelerinin tamamı Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenler kişilerden (kamu görevlilerinden) emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere ikramiye verilmekte.

Bu kapsama girmemekle birlikte, Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara ise; Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenmekte.

Memurun Emekli İkramiyesi Ne Kadar?

Memurların aldığı emekli ikramiyesi işçilerin kıdem tazminatından farklı. İşçilerin aldığı kıdem tazminatı son 30 günlük brüt ücretleri üzerinden hesaplanırken memurlarınki ise aylık bağlamaya esas tutara göre tespit ediliyor.

İkramiye, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığının emekli ikramiyesi olarak verilmesini içeriyor.

Hizmet birleştirmesi ile emekli olanlara ise emekli ikramiyesi, Emekli Sandığı Kanunu veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına giren görevlerde geçen her tam fiili hizmet yılı ile sınırlı olarak bu görevlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı üzerinden ve aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar dikkate alınarak ödeniyor.

İkramiyede 30 Yıl Sınırı Vardı

Memurlara verilecek olan bu emekli ikramiyesinin ödenmesinde şimdiye kadar bir tavan uygulaması vardı.

Buna göre emekli ikramiyeesi hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelere ikramiye ödenmiyordu.

Başka bir deyişle örneğin 37 yıl fiili hizmeti olan bir memurun otuz yıllık hizmeti için ikramiye ödenirken, 7 yıllık süresi üzerinden emekli ikramiyesi ödenmemekte idi.

Bu ise uzun süre devlet memuriyetinde kalan, yaş haddinden emekli olmayı tercih eden kişilere haksızlık anlamına geliyordu.

Zira otuz yıldan fazla çalıştıkları fiili hizmet yılı ikramiye olarak değerlendirilmemekte idi.

Anayasa Mahkemesi İptal Etti

Anayasa Mahkemesi aldığı son kararı ile, Emekli Sandığı Kanunu'nun, "emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünü oy çokluğuyla iptal etti.

Ankara 10. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada, Emekli Sandığı Kanunu'nun, 6270 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilen maddesinde yer alan "…verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz" ibaresinin Anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi verdiği karar ile emekli ikramiyesi ödenebilecek sürenin 30 yılla sınırlandırılmasına ilişkin hükmü Anayasaya aykırı bularak oy çokluğuyla iptal etti.

Yasal Düzenleme Yapılması Gerekiyor

Böylece, Anayasa Mahkemesi’nin emekli olan devlet memurları 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye alabilecek.

Ancak bunun otomatik olarak gerçekleşmeyeceğinin altını çizmek gerek.

Zira Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe giriyor, Anayasa Mahkemesi iptal kararlarında yürürlük için ileri bir tarihi de belirleyebiliyor. Bu karar gibi geniş kesimleri ilgilendiren kararlar da çokça ileri tarihli bir yürürlük tarihi belirliyor.

İptal kararı için ileri tarihli yürürlük belirlenmesinin temel nedeni yasa yapıcının bu konuda bir düzenleme yapması, yasal bir boşluğun oluşmaması.

Bu nedenledir ki, memurların emekli olduğunda otuz yıldan fazla çalıştığı yıllar için de ikramiye alabilmesi için Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının yürürlük tarihini beklemesi gerek.

Başka bir deyişle emekliliğini bekleyen devlet memurları otuz yıldan fazla hizmetlerinin ikramiyesini almak istiyorlar acele etmesinler, şuan emekli olmasınlar… Yoksa zararlı çıkarlar…

Bu durumda olan memurlar Anayasa Mahkemesi’nin kararının yayınlanmasını beklesinler…

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR