2015-YGS sonuçlarını ÖSYM ne zaman açıklayacak?
YGS sonuçları ne zaman açıklanacak? 15 Mart 2015 Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak? Basında yer alan haberlere göre 2015/YGS sonuçları Cuma günü açıklanacak.
YGS'deki Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testlerinin geçen yıllara kıyasla daha zor olduğunu belirten Burak Kılanç, adaylara sınav sonuçları açıklanana kadar LYS çalışmalarına ara vermeden 3-5 gün de olsa zaman kaybetmemeleri uyarısında bulundu. Kılanç, ayrıca sınav sonuçlarının cuma günü açıklanabileceğini söyledi.
Üniversiteye giriş maratonunun ilk durağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 2 milyon 46 bin 716 adayın katılımıyla Türkiye genelinde 171 sınav merkezinde, 7 bin 31 binada ve 109 bin 393 salonda gerçekleşti. ÖSYM Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda sınava ait soruların tamamından rastgele seçilen yüzde 20'si, kurumun web sitesinden erişime açıldı. Adaylardan gelen geri bildirimler ve açıklanan sorular ise Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testlerinin geçen yıllara kıyasla daha zor olduğunu gösterdi. Bu üç testin beklenenden zor olmasından kaynaklanan moral bozukluğu yaşamamak gerektiğini belirten Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, adaylara sınav sonuçları açıklanana kadar LYS çalışmalarına ara vermeden 3-5 gün de olsa zaman kaybetmemeleri uyarısında bulundu. Sınavda ter döken adayların özellikle Türkçe ve Coğrafya sorularında zorlandığını belirten, "ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bu sene 10 bin yeni soru hazırlatıldığını söylemişti. Bu sorular da biraz farklı türden adayların karşısına çıktı. Bundan kaynaklanan bir zorlanma olabilir. Sadece Fen testinin nispeten kolay geçtiğiyle ilgili geri bildirimler var. Birkaç gün içerisinde sınav sonuçları açıklanıp ortalamalar ve standart sapmalar belli olduktan sonra da genel bir değerlendirme yapabiliriz" dedi. Sınav sonuçlarının Cuma günü açıklanabileceğini de söyleyen Kılanç, "ÖSYM bizi her sene şaşırtıyor ve hızını arttırıyor. Ben sonuçların Cuma günü ya da ayın 20'sini, 21'ine bağlayan gece açıklanabileceği düşünüyorum. Ama Cuma'dan önce açıklanması da kimseyi şaşırtmamalı" diye konuştu.
"EN ÖNEMLİ GÖSTERGE SIRALAMA"
Adayların tercih yaparken puanları değil, sıralamayı dikkate almaları gerektiğini hatırlatmasında bulunan Burak Kılanç, "Arz-talep dengesine göre yerleştirmenin yapıldığı sistemlerde adayların ne kadar önde yer aldığı önem taşımaktadır. Futboldan örnek vererek açıklayacak olursak, Süper Lig'de ilk ikiye giren takımlar, Şampiyonlar Ligi'ne gider ancak ilk ikiye girmek için bir sene 72, ikinci sene ise 82 puan gerekmektedir. Önemli olan puanlar değil, ilk ikide olmaktır. Üniversite yerleştirmede de durum böyledir. Puanlar her sene ortalamalara ya da standart sapmalara göre değişiklik gösterebilir ama sıralama çok daha önemli bir göstergedir" dedi.
YGS MANİA'DA İLK ÜÇE GİREN ÖĞRENCİLERİ TABLET
YGS'ye hazırlanan adayların bu süreçteki en büyük yardımcılarında biri de Üniversite Tercih Merkezi tarafından geliştirilen ve geçmiş yıllardaki ÖSYM sınavlarında çıkan soruları bir oyun formatında sunan YGS Mania uygulaması olmuştu. Adayların doğru bildikleri her soru için bir aşama kaydettikleri YGS Mania uygulamasında, sınavdan bir gün önce yani saatler 14 Mart 21:00'ı gösterdiğinde her test için ilk üçe giren öğrencilere tablet bilgisayar hediye edileceğini belirten Burak Kılanç, "YGS Mani uygulaması öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Biz de söz verdiğimiz gibi Türkçe, Matematik, Sosyal ve Fen testlerinin her birinde ilk üçe giren adaylara hediye edeceğimiz tablet bilgisayarları en kısa sürede ulaştıracağız. LYS Mania için de çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayının ilk yarısında LYS Mania kullanıcılarla buluşacak" diye konuştu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün resmi tercih platformu olan Üniversite Tercih Merkezi'nde adayların ihtiyaç duydukları tüm bilgilere soru cevap, video kayıtları ve yazılımlarla yanıt vereceklerini belirten Burak Kılanç, "Adaylar, Üniversite Tercih Merkezi'ndeki Puan Matik aracılığıyla puanlarını tahmini olarak hesaplayabilirler. Onları daha iyi yönlendirebilmek adına bir üyelik sistemi yayına almıştık ancak daha fazla adaya ulaşabilmek için üyelik sistemini bir süreliğine durdurduk. Adaylar gayet rahat bir şekilde Puan Matik'e ulaşabilecekler" dedi.
15 MART 2015 YGS'DE HATALI SORU VAR MI?
YGS sorularının yüzde 20'sinin ÖSYM internet sitesinde yayınlanmasının ardından rehberlik uzmanları soruları yorumladı. Rehberlik uzmanları Türkçe ve matematik testlerinin zor olduğunu söyledi. YGS'ye katılan Fen Bilimleri Dershanesi'nden Türkçe Öğretmeni Mutlu Kılavuz ise Türkçe sorularından birinin iki cevaplı olduğunu ve kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini iddia etti.
Kılavuz'un iddiasına göre, yazım kuralları konusundan ayrı yazılması gereken 'ki' bağlacı bitişik ve yine aynı soruda bitişik yazılması gereken 'başkişi' kelimesi de ayrı yazılmış. Soruda hangi kelimenin yanlış yazıldığı soruluyor. Buna göre iki doğru cevabı olan bir soru olduğu için kesinlikle iptal edilmesi gereken bir soru.
Diğer sorularla ilgili Fem Yayınları, Fen Bilimleri Dershanes ve Uğur Hazırlık Liseleri uzmanlarının YGS yorumları şöyle:
Türkçe: Soruları özensiz hazırlanmış ve gereksiz zorlukta. Dil bilgisi ile ilgili soru sayısında azalma, buna karşılık okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların sayısında artma var. Paragraf sorularının içeriği anlaşılmıyor. Önceki yıllarda olduğu gibi anlam bilgisi soruları ağırlıkta. Önceki yıllarda aynı metne bağlı iki ayrı soru sorma anlayışı 2015 YGS'de artarak (3 Soru) devam etti. Soruların uzunluğu ve yorumlama becerisi işleyişi Türkçe'yi belirleyici ders konumuna getirdi.
Matematik: Matematik soruları zaman alıcı ve uzun işlemliydi. Ayrıca soru kalıpları çok uzun, bir soru bir sayfayı kaplayabiliyor. Konu dağılımında sorun yok ancak öğrencilerin zorlandığı bir test olduğu rahatlıkla söylenebilir. Müfredat dışı soru çıkmadı. Doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı gerektiren işleme dayalı sorulardan oluştu. Sözelciler bu sınavda hayli zorlandılar, eşit ağırlıklı öğrenciler için zaman alıcıydı. Sayısalcılar için de matematik testinde zekaya dayalı yorum sorularında zorlandılar. Matematik sorularında ALES'e yaklaşma söz konusu. Öğrenci gözüyle bakıldığında Matematik testi, LYS tarzı bir sınav gibi algılanabilir.
Geometri: Bilgiyi yorumlatan sorulardan oluşmakla birlikte önceki yıllara göre daha zor olduğu gözlendi. Ayrıca bu yıl sorularda şekiller renklendirilmiş. Öğrenciler hayli zorlandılar. 4 seçici 4 tüm öğrenciler için yapılabilir soru vardı.
Fizik: Soru dağılımı ÖSYM' nin açıkladığı 3 soruya ve sınava giren öğrencilerden aldığımız bilgilere göre geçen yıllara paralellik gösteriyor. Beklenmedik bir soru yok. Soruların zorluk derecesi ise kolay diyebileceğimiz nitelikte ve temel bilgileri denetleyen sorular. Sadece 4 tane seçici soru vardı.
Kimya: Bir sorudaki bilgiyle diğer sorudaki bilgi birbirine yakındı. Dolayısıyla bilgiye sahip aday soruları kolaylıkla cevaplayabilecekken bilgiye sahip olmayan aday aynı bilgiden dolayı birkaç soruda zorluk yaşayabilirdi. Yeterince çalışmış bir aday için sınav rahatlıkla yapılabilecek düzeydeydi.
Biyoloji: Önceki yıllara oranla biraz daha fazla bilgiye dayalı sorulardan oluşmuş biraz daha zorlayıcı bir sınavdı. Geçmiş yıllardaki soru kalıpları ile benzer ve müfredat ile uyumlu sorular çıktı. .
Tarih: Soruların zorluk derecesi ve konu dağılımları normal. Yorum ağırlıklı sorular çoğunlukta. Ancak bilgi gerektiren sorular da var. Öğrencilerin kavram bilgisini ve analiz gücünü birleştirerek öğrendiklerini yorumlamaları hedeflendi.
Coğrafya: Sorular müfredata uygun. 9. ve 10. sınıf müfredat ağırlıklı. Sorularda tartışmalı bir durum yok. Bilgiye dayalı olarak hazırlanmış. Konu dağılımı dengeli olmuş. Sürpriz soru yok.
Felsefe: Açıklanan soru sayısı yorum yapmak için yeterli değil. Açıklanmayan soruların müfredata uygun olup olmadığını bilmek imkansız.
Öğrencilerin yorumlarına göre felsefe soruları zordu. Felsefe sorularında entelektüel bir dil kullanılmış. Genel olarak orta derece zorluğa sahip sınav. Açıklanan 35. soru, bilim felsefesinden sorulmuş. Orta zorlukta bir soru. Ancak soru kökü ile yanıtlar arasında ifade bakımından bir uyumsuzluk var. Öte yandan ''Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'' sorularına alternatif olarak verilen 43.soru kolay bir soru olmakla birlikte, soru kökü (soru cümlesi) ile seçenekler arasında aynı uyumsuzluk var.
"HATALI TERCİHLERİN ÖNÜNE GEÇİYORUZ"
Üniversite Tercih Merkezi platformunda yer alan Puan Matik, YGS'nin ardından daha streslerini atamadan puan, sıralama ve tercih telaşı yaşayan öğrencilere yardımcı oluyor. Adayların, YGS'de yaptıkları doğru ve yanlış sayılarını yazarak puanlarını hesaplayabildikleri Puan Matik hakkında bilgi veren Üniversite Tercih Merkezi Bilişim Koordinatörü Sinan Ataseven, "Puan Matik, geçen sene uygulanan sınavdaki netlere ve standart sapmalara göre bir hesaplama yapıyor. Ayrıca adaylara geçen sene sınava girmiş olsalardı, bu netlerle kaç puan alacaklarını ve bu puanlarla hangi bölümlere yerleşebilecekleri fikrini veriyor. Adaylar YGS'deki doğru ve yanlış sayılarını yazarak tahmini puanlarını görüyor ve mezun oldukları lise türü ve alanına göre de seçeneklerini inceleyip şimdiden tercihlerini şekillendirebiliyorlar. Adaylar, güvenilir ve doğru sonuçları elde etmek için en doğru katsayılarla çalışan Puan Matik'i kullanabilirler. Adaylar diğer puan hesaplama sistemlerine netlerini girdiğinde sadece tahmini puanlarını görebiliyor. Oysa Puan Matik sadece puanları değil, o puanlarla yerleşebilecekleri tüm tercih seçeneklerini de gösteriyor. Adeta arka planda yapay bir zeka çalışıyor. Böylece adayların hatalı tercih yapmasının önüne geçiyoruz" dedi.