2016 Doğum parası nereden ve nasıl alınır?
Çalışan anneler ne kadar doğum parası alacağını merak ediyor. İşte 2016 yılında alınacak doğum parası hakkında ayrıntılı bilgi.
Doğum parası nedir? Doğum parasını kimler alabilir? Doğum parası 2016 yılında ne kadar? Doğum parası ile ilgili ayrıntılı bilgi memurhaber.com'da.
Çalışan anneler ve doğum izni alabilecek annelerin en önemsediği konulardan birisi de doğum parası nasıl alınır oluyordu. Aile Bakanlığı'nın yaptığı açıklama ile doğum parası nereden alınır belli oldu. Buna göre evraklarını tamamlayan kişiler uygulamadan faydalanabilecek. Fakat evraklar dışında zaman zaman doğum parası sorgulama işlemi ve şartları da oldukça önemli ve ücreti almak için bunların yerine getirilmesi gerekiyor.
KİMLER DOĞUM PARASI ALABİLİR?
Çocuk sayısına göre farklılık gösteren miktarı aldıktan sonra doğum parası hesaplama yaparak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Devletin genç nüfusun çoğalması için yaptığı bu uygulama vatandaşlar, memurları ve hatta yurtdışında yaşayan gurbetçileri de kapsıyor. Asgari ücrete bağlı olarak artış gösterdiği için yeni düzenlemeler getirilmesi kaçınılmaz oluyor, çünkü bu durum emeklilik prim günlerini de etkiliyor.
Çalışan kadınlar bu konu da bilgi sahibi olduktan sonra çocuk sahibi olurken daha bilinçli davranıyor. Sekiz yıl önce Ekim ayında başlatılan bu uygulamada çalışan kadınlar eğer çocuk sahibi olmak isterlerse çalıştıkları kurumdan doğum iznine ayrılabiliyor. Doğum iznine ayrıldıkları süre içinde çalışmadıkları için emeklilik süreleri uzuyor ve sigorta primleri yatmıyordu. Bu sistem ile birlikte birçok yenilikte geldi. Artık sadece anneler değil babalarda doğum parası ödemesi alabiliyor.
DOĞUM PARASI NE KADAR?
Doğum parası şartları arasında daha sonra ise kimlik no gerekli oluyor. Bu para yapılan çocuk sayısına göre de değişiklik gösteriyor. Doğum parası ne kadar sorusunun cevabı ise birinci çocuk için 300 lira, ikici çocuk için 400 lira, üçüncü ve diğer çocuklar için 600 lira ödeniyor ve toplamda 1300 TL gibi bir meblağ yapıyor. Eğer doğum yapan anne çalışıyorsa çocuk altı aylık olana kadar yarım gün çalışabiliyor ve bu durumda maaşının yarısını çalıştığı yer diğer yarısını da iş-kurdan alınıyor.
Doğum parası ücreti de annenin çalıştığı yerdeki günlük kazancına göre belirleniyor. Anne isterse çocuğu okula başlayana kadar yani beş buçuk yaşına kadar kısmi süreli olarak çalışabiliyor. İkiz ve üçüz çocukları olanlar için izin süreleri on ya da oniki haftaya kadar çıkarılması doktordan alınacak rapora göre uzatılabiliyor. Çocuk sayısı ne olursa olsun memurlar bu hakkı altı ay şeklinde kullanabiliyor. İlk ödemelerine Haziran ayında başlanan doğum parası ile ilgili detayları Aile Sosyal Bakanlıklarının telefon numarası olan "183" ve "144"'ü arayarak da öğrenebilirsiniz. Uygulamada babalar da unutulmadı, onlar için de izin günleri yenilenen yasa ile beş güne çıkarıldı.
DOĞUM PARASI NASIL VE NEREDEN ALINIR?
Yeni yıla girdikten sonra değişikliğe uğrayan doğum parası 2016 yılında neler içeriyor ve ne gibi değişiklikler yapıldı yeni doğum yapacaklar tarafından merak ediliyor. Doğum parası başvuru işlemi için ilk olarak SGK, aile sosyal politikalar il müdürlüğüne başvurulabiliyor, eğer kamuda çalışılıyorsanız çalıştığınız yere de başvuruda bulunabilirsiniz. Bu doğum parası nasıl alınır sorusu için atılacak ilk adımdır. Doğum parası için gerekli evraklar arasında öncelikle TC Kimlik bilgileri bulunuyor.
Daha sonra ise çocuğun sizin olması ve anne ile birlikte sağ olarak doğmuş olması, Türk vatandaşı olması gerekiyor. Başka biri adına ve başkasının çocuğunu göstererek bu uygulamadan yararlanmak mümkün değil fakat zorunlu durumlarda anne yerine babaya da ödenebiliyor. Ödeme yapılırken 'kimlik paylaşım sistemi'nde yer alan nüfus bilgileri doğrultusunda işlem yapılacak. Öncelikle bu şartlar sağlandığı takdirde başvuru işlemi onaylanıyor. 2015 yılının Mayıs ayında başlayan uygulama yurtdışında yaşayan Türkleri de kapsıyor, onlar ise müracat işlemlerini konsolosluklardan yapabiliyor.
DOĞUM PARASI SORGULAMA İŞLEMİ ONLİNE YAPILABİLİYOR
Kimlik bilgileriniz doğrulandıktan sonra e-devlet resmi web sitesi olan "www.turkiye.gov.tr/" adresine girerek e-hizmetler bölümünden sorgulama yapılabiliyor. Sorgulama işlemi için e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. Çevrenizdeki bir PTT şubesine giderek 2 TL ücret karşılığında şifre almak mümkün. Sayfaya girdikten sonra bu şifrenizi değiştirip aklınızda kalacak bir şifre oluşturmanız istenecektir, onu oluşturduğunuz zaman TC kimlik numaranızla birlikte işlemlerinizi daha kolay yapabilirsiniz. Ayrıca uygulama mobil olarak da kullanabiliyor.
DOĞUM PARASI 2016 YILINDA DEĞİŞTİ AİLE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
"Doğum yardımı başvuruları 15/05/2015 tarihinde başlayacaktır. Doğum yardımı, 15/05/2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15/05/2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır. Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılacaktır. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacaktır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalandırılacaktır." denildi.
DOĞUM İZNİ SÜRESİ 2016 YILINDA YENİDEN DÜZENLENDİ
Açıklanan mevzuatta ise şunlar duyuruldu: "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğum parası anne ve çocuk yaşıyorsa eğer babaya da ödenebiliyor.