2016 YGS konu dağılımı nasıl olacak?
2016 YGS sınavı konu dağılımı nasıl olacak? YGS sınavında hangi konular çıkacak? Adaylar sınava nasıl hazırlanmalı... YGS2ye ilişkin tüm sorularının yanıtı haberimizde...
YGS 2016 sınavı 13 Mart 2016'da gerçekleşecek. YGS sınavında toplamda 160 soru sorulacak. Peki YGS sınavında konu dağılımı nasıl olacak?
2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınavı, saat 10:00'da başlayıp sınav toplam 160 dakika sürecek. Sınavda, Türkçe'den 40, Tarih'ten 15, Coğrafya'dan 12, Felsefe'den 8, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından 5, Temel Matematik'ten 40, Fizik'ten 14, Kimya'dan 13, Biyoloji'den ise 13 soru olacak.
YGS'DE ÇIKACAK KONULAR:
2016 YGS BİYOLOJİ KONULARI
2016′da YGS’ye girecek öğrenciler Biyoloji sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Biyoloji sorularının cevaplanması adaylar açısından önemlidir. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli, 40 sorudan oluşan Fen Bilimleri testinde 13 soru biyoloji dersinden çıkar.
BİYOLOJİ TESTİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Biyoloji YGS Fen Bilimleri testi içerisinde yer alan ve 13 sorunun yer aldığı bir test. YGS’de sorulan Biyoloji soruları 9.sınıf Biyoloji müfredatına uygun olarak sorulan sorulardan oluşmakta. Sorulan sorular yoruma dayalı ve ezber niteliği taşıyan zorluk açısından kolay olarak değerlendirilebilecek bir test.
Soruların niteliği temel biyoloji bilgilerinin kavranması üzerine kurulu ve 9. sınıf ağırlıklıdır. Şekil, grafik ve tablo türünde çıkar, neden- sonuç ilişkisi vardır. Açık ve net değerlendirme yapılması istenir.
KARŞILAŞTIRMA VE DENEY SORULARI
Tanımlar karşılaştırmalı olarak sorulur, bazen deney üzerinden yorumlatılır. Deney ve grafikler matematiksel verilere dayanır. Verilerin yorumlanması ile cevaba kolaylıkla ulaşılabilir. Ama dikkatli olmalısınız. Soruların şekilleri değişse de içeriği yıllara göre aynıdır.
Her yıl farklı biçimlerde sorulur. Soruların genelde olumlu sorulması, öğrencinin başarı oranını artırır ama birkaç soru “... hangisi değildir?” şeklinde yöneltilir. Yapılamayacak zor soru yoktur. Biyolojide başarısızlığın nedenlerinin başında zaman sorunu geliyor. Bu dersi zor ve ezbere dayalı görüyorlar. Soruları okurken acele etmemek gerekiyor çünkü sorulara verilen zaman yeterli.
Biyoloji Bilimi-Bilimsel Çalışma
Canlıların Ortak Özellikleri
Canlıların Temel Bileşenleri
Hücrenin Yapısı
Hücre Bölünmeleri
Nükleik Asitler
Metabolizma
Bakteri
Canlıların Sınıflandırılması
Ekoloji
Duyu Organları
Mitoz-Mayoz Hücre Bölünmeleri
Kalıtım-Evrim
Bitki Fizyolaojisi
Vücudumuzdaki Sistemler
Endokrin Sistem
2016 YGS COĞRAFYA KONULARI
2016′da YGS’ye girecek öğrencileri Coğrafya sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Coğrafya sorularının cevaplanması adaylar açısından önemlidir. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli 40 sorudan oluşan Sosyal Bilimler testinde 13 soru coğrafya dersinden çıkıyor.
Coğrafya bölümünden YGS Sosyal Bilimler testinde 12 soru çıkıyor.
İşte 2016 YGS Coğrafya Konuları ve Dağılımları:
1 Harita Bilgisi
2 Rüzgarlar
3 Türkiye’nin İklimi
4 İç Kuvvetler
5 Toprak Tipleri
6 Dış Kuvvetler
7 Doğal Afetler
8 Nüfus
9 Ortak payda: Bölge
10 Ulaşım Yolları
11 Çevre ve İnsan
12 Coğrafya’ nın Bölümleri
2016 YGS FELSEFE KONULARI
2016′da YGS’ye girecek öğrencileri Felsefe sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Felsefe sorularının cevaplanması adaylar açısından önemlidir.YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli, 40 sorudan oluşan Sosyal Bilimler testinde 9 soru felsefe dersinden çıkıyor.
Felsefe bölümünden YGS Sosyal Bilimler testinde 8 soru çıkıyor.
İşte 2016 YGS Felsefe Konuları ve Dağılımları:
1 Felsefenin Alanı
2 Bilgi Felsefesi
3 Bilim Felsefesi
4 Varlık Felsefesi
5 Ahlak Felsefesi
6 Siyaset Felsefesi
7 Sanat Felsefesi
8 Din Felsefesi
2016 YGS FİZİK KONULARI
2016′da YGS’ye girecek öğrencileri Fizik sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Fizik sorularının cevaplanması adaylar açısından önemlidir. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli. 40 sorudan oluşan Fen Bilimleri testinde 14 soru fizik dersinden çıkıyor.
Temel kavramları bilmedikleri ve aralarında ilişki kurmadıkları için öğrenciler hata yapıyor. Sorular temel düzeydeki mekanik, elektrik, optik konularının yorumuna dayalı.
TEMEL DÜZEYDE YORUMA DAYALI SORULAR
Son yıllara bakıldığında sorular işlemden ziyade temel düzeyde yoruma dayalı ve bunlar arasındaki ilişkiyi günlük hayata dayandırarak ifade edebilme gücünü ölçüyor.
Öğrenciler özellikle optik ve elektrik konularına dikkat etmeli ve bu konuların detayları çok iyi öğrenilmeli. Kesinlik ve olabilir sorularında çok dikkatli olunmalı, yorumlar çok basit düzeyde düşünülmeli matematiksel işlemlere aşırı girilmemeli.
1 Fiziğin Doğası
2 Basınç
3 Isı ve Sıcaklık
4 Doğrusal Hareket
5 Dinamik
6 İş ve Enerji
7 Elektrik
8 Mıknatıslık
9 Optik
10 Ses
11 Sıvıların kaldırma ilkesi
2016 GEOMETRİ YGS KONULARI
2016'da YGS’ye girecek öğrencileri Geometri sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Geometri sorularının cevaplanması adaylar açısından önemli. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli. 40 sorudan oluşan matematik testinde 8 soru Geometri dersinden çıkıyor.Geometri bölümünden Ygs Matematik testinde 8 soru çıkıyor.
Temel Kavramlar-Doğruda Açı
Üçgende Açı
Üçgenler
Yamuk
Kare
Dikdörtgen
Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları
Çokgenler
Çember-Daire
Katı Cisimler
Doğrunun Analitiği
Analitik Geometri
Simetri-Döndürme
2016 YGS KİMYA KONULARI
2016'da YGS’ye girecek öğrencileri Kimya sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Kimya sorularının cevaplanması adaylar açısından önemli. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli, 40 sorudan oluşan Fen Bilimleri testinde 14 soru fizik dersinden çıkıyor.
YGS Kimya testi Ygs Fen Bilimleri testinin 13 soruluk bir kısmını kapsayan bir test. Adayların karşısına genel olarak orta okul ve lise 1 de ki konular karşılarına çıkmakta. Soruların adayları çok zorlamadığı fakat dikkat gerektiren, bilgi ağırlıklı sorulardan oluşmakta. Kimya bölümünden Ygs Fen Bilimleri testinde 13 soru çıkıyor.
DÜŞÜNME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK GEREKİYOR
Temel ilke ve kavramları kullanma becerilerini ölçen kimya konularında ilgili temel ilke ve kavramları bilmemek ve düşünme becerisi geliştirememek hata yaptırıyor. Yıllara göre soruları incelediğimizde soruların kalitesi ve niteliği değişmiyor. Müfredat programına ve ölçme amacına uygun sorular seçiliyor.
YGS’deki kimya soruları 8. ve 9. sınıfı kapsadığından temel ilkeler tam öğrenilmeli. Soru kökü tam algılanmalı, cevapların soru köküne uygunluğu kontrol edilmeli. Öncüllü sorularda önce soru kökü algılanmalı, bilgiler taranarak cevaba ulaşılmalı. Sınav sırasında ise yalnızca sorulara yoğunlaşın. Soruyu çözemediğinizde panik yapmayın, derin nefes alın ve kısa bir mola verin.
1 Bağlar
2 Bileşikler
3 Kimyasal Değişimler
4 Çözünürlük
5 Hayatımızdaki Kimya
6 Madde ve Özellikleri
7 Atomun Yapısı
8 Periyodik Cetvel
2016 YGS MATEMATİK KONULARI
2016'da YGS’ye girecek öğrencileri Matematik sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Matematik sorularının YGS’nin dörtte birlik bölümünü oluşturacağı tahmin ediliyor. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemlidir, sorudan oluşan matematik testinde 32 soru Matematik dersinden çıkıyor.
Matematik testi adayların işlemsel kabiliyetlerini, zamana göre işlem kabiliyetlerini ölçen ve adayları en çok zorlayan derslerin başında gelmekte. Matematik testi bir çok adayın gözünü korkutsa da aslında YGS de çıkan soruların bilgi ağılıklı olmadığını bilip konu ve soru çözümleri düzenli bir şekilde yapıldığı taktirde başarıya ulaşılabilecek bir ders niteliğinde. Düzenli çalışma ile başarının geldiği bir ders olan Matematik, adayların çok çalışarak başarıya ulaştığı bir ders niteliğindedir.
Sayılar
Basamak Kavramı
Taban Aritmetiği
Bölme-Bölünebilme
OBEB-OKEK
Rasyonel Sayılar
Sıralama-Basit Eşitsizlikler
Mutlak Değer
Üslü İfadeler
Köklü İfadeler
Oran-Orantı
Denklem Çözme
Problemler
Mantık
Kümeler
Bağıntı-Fonksiyon
İşlem-Modüler Aritmetik
Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık
2016 YGS TARİH KONULARI
2016'da YGS’ye girecek öğrencileri Tarih sorularını da cevaplayacak. YGS 2016'da Tarih sorularının cevaplanması adaylar açısından önemli. YGS konu dağılımı öğrenciler için çok önemli, 40 sorudan oluşan Sosyal Bilimler testinde 15 soru tarih dersinden çıkıyor. Tarih bölümünden YGS Sosyal Bilimler testinde 15 soru çıkıyor.
1 İlk Çağ Medeniyetleri
2 İslam Öncesi Türk Tarihi
3 İslam Tarihi ve Uygarlığı
4 Türkiye Selçuklu Devleti
5 Beylikten Devlete Osmanlı (1300-1453)
6 En Uzun Yüzyıl (1800 - 1922)
7 20. yüzyılda Osmanlı Devleti
8 Yakınçağ'da Avrupa
9 Kurtuluş Savaşına hazırlık dönemi
10 Kurtuluş Savaşı Muharebeleri
11 İnkilaplar
12 Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonrasındaki Gelişmeler
13 Mustafa Kemal’in Çalışmaları ve Amasya Genelgesi
14 Erzurum ve Sivas Kongreleri
15 Amasya Görüşmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Toplanması
16 Misak – ı Milli ve İstanbul’un İşgali
17 I. Dönem TBMM, TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar
18 Sevr Antlaşması
19 Lozan Antlaşması
20 Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması
21 Jeopolitik Konum
22 Atatürk Devrimleri
23 Türk Dış Politikası
2016 YGS TÜRKÇE KONULARI
YGS Türkçe testi daha çok yorum sorularından oluşmakta ve zorluktan daha çok adayların zaman ile yarıştı bir ders durumunda. Bilgi soruları sınavın yaklaşık olarak %25’ini oluşturuyor. Fakat yorum soruları deyip hafife alınmaması gerek. Özellikle ÖSYM’nin son yıllarda yaptığı sınavlarda adayları oldukça zorladığını gözlemliyoruz. Yorum soruları gerek uzun oluşları gerek zaman alması sebebiyle adayda sınav esnasında kaygı oluşturmakta.
1 Paragraf (Yardımcı Düşünce) *
2 Paragraf (Ana Düşünce) *
3 Dil Bilgisi - Karma Dil Bilgisi *
4 Paragrafta Yapı
5 Paragraf (Anlatım Teknikleri)
6 Cümle Anlamı (Kavramlar)
7 Sözcük Anlamı
8 Cümle Yorumu *
9 Cümle Anlamı (Karma)
10 Anlatım Bozukluğu
11 Noktalama İşaretleri
12 Ses Bilgisi
13 Yazım Kuralları - Noktalama İşaretleri