BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
KPSS

2016 YGS sonuçları nasıl öğrenilir?

ÖSYM YGS 2016 sınav sonuçları açıkladı. YGS sonuçları ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenilebiliyor. İşte YGS hakkında bütün detaylar....

2016 YGS sonuçlarını ÖSYM açıkladı. Adayların dört gözle beklediği YGS sınav sonuçları ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenilebiliyor. Peki YGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir? YGS sonuç sorgulama işlemi ve YGS'den sonraki aşamalar hakkında detaylı bilgi memurhaber.com'da.

ÖSYM,  YGS sonuçlarını açıkladı. 13 Mart Pazar günü Türkiye genelinde gerçekleştirilen, üniversiteye girmek isteyen adaylar için ilk aşama olan YGS sonuçları açıklandı. Üniversite adayları sonuçlarına, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden, SMS veya ÖSYM Mobil uygulaması ile ulaşabilecek.

 

YGS sonuçlarını adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden, SMS veya ÖSYM Mobil uygulaması ile öğrenebilecekler. YGS sonuçlarına göre 150-179.99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler.

Bu adaylar Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) giremeyecek. YGS sınav sonucuna göre puan türlerinden en az biri 150 ve üzeri olan adaylar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar ise LYS’lere girme hakkı kazanacak.

YGS SINAV SONUÇLARINDAN ÖNCE ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Başkanı Prof. Dr. Demir, "13 Mart 2016'da gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (2016-YGS) ait madde analizleri incelendi, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlandı, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirildi.

ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından temel soru kitapçığında yer alan temel matematik testindeki 15'inci soru ile fen bilimleri testindeki 9'uncu sorunun iptal edilmesine, fen bilimleri testindeki 7'nci sorunun 'A' olarak girilmiş cevabının 'D' olarak değiştirilmesine karar verildi" dedi. İptal edilen sorular, ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilerek değerlendirme yapılacak.

'YÖK BAŞARI SIRASI SİHİRBAZI' AÇILDI

YÖK, YGS sonuçlarının açıklanmasından önce YÖK Program Atlası’na ‘YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın eklendiğini duyurdu.

YGS adayları, YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile hedefledikleri programa geçen yıl yerleşenlerin 2015-YGS'de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görüp, durumlarını kıyaslayabilecekler.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nın 13 günde 297 bin 701 farklı kişi tarafından kullanıldığı bildirildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, YÖK Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nın 10 Mart'ta YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarının "detaylı tomografisi" niteliğindeki YÖK Atlas'la ilgili 13 günlük oranların, sistemin bilinçli şekilde kullanıldığının somut göstergesi olduğu kaydedildi.

YÖK BAŞARI SİHİRBAZI

Açıklamada, YGS sonuçlarının bugün ÖSYM tarafından açıklanmasının ardından, YÖK Program Atlası'na adaylardan gelen öneri ve talepler de dikkate alarak "YÖK Başarı Sırası Sihirbazı" eklendiği bildirildi.

Lisans programlarını hedefleyenler için üniversiteye giriş sürecinin "iki devreli bir müsabakaya benzediği" ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bugün sonuçları açıklanacak olan YGS, müsabakanın ilk yarısıdır. Maçın ilk devresinin sonunda gençler, hedeflerine ne kadar yakın, ne kadar uzak olduklarını merak edeceklerdir. YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2015-YGS'de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler."

LYS BAŞVURULARI 1 NİSAN'DA BAŞLIYOR!

Adaylar YGS' de 150 baraj puanını geçtiklerinde ise iki yıllık ön lisans ve açık öğretim fakültelerini tercih edebilecekler.

YGS'ye giren adayların LYS'ye başvuruda bulunabilmeleri için taban baraj puanı ise 180. YGS puan türlerindeki puanlardan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacak.

YGS SINAV SONUÇLARI NASIL HESAPLANACAK?

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

- Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından "geçersiz" sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.

- Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B'deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.

- AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS- 2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.

- Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2016-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır. Tüm 2016-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR