25 bin TL maaşla çalışacak personel yok!
Her şirketin bir iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu, bu mesleği bir anda popüler hale getirdi. Fakat günümüzde hala ciddi derecede iş güvenliği uzmanına ihtiyaç var.
MEMURLAR-Ancak Türkiye'de yeteri kadar iş güvenliği uzmanı yok. Böyle olunca da maaşlar 5-25 bin TL'ye kadar çıktı. Eleman açığı peşpeşe açılan kurslarla kapatılmaya çalışılıyor.
Geçen yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yasa ile şirketlerde 'iş güvenliği uzmanı' çalıştırma zorunluluğu, bu sektörü uçurdu. Şirketler bu mesleğe sahip elemanları mumla arar oldu. Son dönemde en popüler meslek haline gelen iş güvenliği uzmanlarının maaşları ise dudak uçuklatıyor. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar herhangi bir mühendislik alanında mezun olan kişilerin bakanlığın açtığı sınav sonrası iş güvenliği uzmanı sertifikası alabileceğini belirterek Ancak Türkiye'de yeteri kadar iş güvenliği uzmanı yok. Böyle olunca da maaşlar 5-25 bin TL'ye kadar çıktı. Eleman açığı peşpeşe açılan kurslarla kapatılmaya çalışılıyor.
Geçen yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yasa ile şirketlerde 'iş güvenliği uzmanı' çalıştırma zorunluluğu, bu sektörü uçurdu. Şirketler bu mesleğe sahip elemanları mumla arar oldu. Son dönemde en popüler meslek haline gelen iş güvenliği uzmanlarının maaşları ise dudak uçuklatıyor. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar herhangi bir mühendislik alanında mezun olan kişilerin bakanlığın açtığı sınav sonrası iş güvenliği uzmanı sertifikası alabileceğini belirterek "Şirketler C-B ve A, yani yüksek riskli, riskli ve az tehlikeli sınıflar şeklinde ayrılıyor. C sınıflarının maaşları 4 bin TL'den başlıyor. A sınıfı ise 20-25 bin TL'ye kadar yükseliyor. A sınıfında olan kişiler genelde danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu nedenle piyasada bulmak neredeyse imkansız. Çoğu şirket bu konuda bizden yardım istiyor. Maaşı bu kadar yüksek olsa da sorumlulukları çok fazla. Ölümlü bir kaza durumda direkt yetkili oluyor" dedi.
Staj ilanları % 120 arttı
Eleman.net'in yaptığı araştırmaya göre staj ilanlarında yüzde 120 oranında artış yaşandı. Staj döneminin öğrenciler açısından okulda edindiği bilgileri pekiştirmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Duyarlar, bu sürecin mümkün olduğunca verimli geçirilmesi gerektiğini söyledi. Duyarlar "staj süreleri boyunca yaptıkları niteliksiz işlerden şikayetçi olduklarını gözlemliyoruz. Ancak yapılan işin içeriği ne olursa olsun, en alt aşamadan başlayarak, tüm süreçlere mümkün olduğunca dahil olmak, stajın verimli geçmesini sağlayacaktır" dedi.dedi.