30 kasım son gün borç yapılandırılmasında son hafta
Vergi ve prim borçlarını yapılandırmak için başvuru süresi 25 Kasım'da sona erecek. İlk taksit vergi borçlarında 30 Kasım, prim borçlarında ise 2 Ocak 2017'ye kadar yapılacak.
Önümüzdeki yılın Plan Bütçe Komisyonu görüşmesinden "Vergi affı süresi 25 Kasım'a uzatıldı" müjdesi çıktıktan sonra vatandaş da derin bir nefes aldı. Şimdi bu sürenin de dolmasına bir hafta kaldı.
Yetkililer, borçların ilk iki taksitinin aksatılmaması için uyarıda bulunuyor. Eğer aksatma olursa yapılandırma hakkı kaybedilecek. Vatandaşlar borç yapılandırması için interneti de kullanırken, prim borcunu yapılandırmak Bağ-Kur'lular için de önem taşıyor. Bağ-Kur'da ilk kez 5 puanlık prim indirimi başladı. Onların da bundan yararlanması için SGK borcunun olmaması ya da bunu yapılandırması gerekiyor.
GİB'DE UYARILAR
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde vergi affıyla ilgili bazı uyarılar yer alıyor. Yapılan açıklama ise şöyle:
"Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Söz konusu Kanun ile,
30.06.2016 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,
Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim,
Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim,
Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50'sinin silinmesi,
Varlık Barışı,
Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80'e varan indirim,
İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,
Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,
İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,
Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,
İNTERNETTEN YAPILANDIRMA
Vatandaşlar öncelikle borçlarını internet üzerinden gib.gov.tr adresine girerek ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mobil uygulaması aracılığıyla öğrenecekler. Her iki uygulamada da T.C. Kimlik numarası, Doğum tarihi ve Anne kızlık soyadı bilgilerini doğru bir şekilde girerek borçlar öğrenildikten sonra vergi yapılandırma başvurusu yapabilirler.
MOBİL UYGULAMA İLE VERGİ BORCU YAPILANDIRMA
Devlet kurumlarına olan birçok borcu içine alan kanun özellikle, gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacakları da bu kapsamın içerisinde yer alıyor. Vergi Borcu taksitlendirme işlemi mobil uygulama ile de yapılabilmektedir. GİB Mobil uygulamasını Android ve iOS uygulamasını telefonunuza indirmek gerekmektedir. İndirme işlemini tamamlanmasından sonra İnternet üzerinden borç bilgilendirme servisine erişmek için de 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bağlantısına tıklayarak başvuru yapabilirsiniz.