BIST 9.539
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 2.992,52
KPSS

4/a sigortası yerine paralel sigorta yapıyorlar! Dikkat!

Paralel sigortaya bulaşan yandı! Peki paralel sigorta ne demek? İşte cevabı...

MEMURHABER.COM- Paralel sigortaya dikkat... Yeni Akit yazarı Ahmet Faruk bugünkü yazısında okuyucularını 'paralel sigorta' konusunda uyardı. Sigortanın paraleli mi olur demeyin, işte paralel sigorta...

"Paralel sigortadan uzak durmak gerek. Paralel sigortaya bulaşan çok üzülür, iflah olmaz desek yeridir." diyen Faruk paralel sigortayı şöyle açıkladı:

SSK SİGORTALISI OLMANIN 3 ÖNEMLİ KOŞULU
Bir işletmede işçi olarak çalışanların sigorta statüsü 4/a kapsamında olmaktadır. Bu kapsam eskinin SSK sigortalılığıdır. SSK sigortalısı olmanın üç önemli koşulu bulunuyor. Bunlar; işçi ile işverenin arasındaki bağın iş sözleşmesi olması dolayısıyla işçinin işverenin emir talimatı altında bulunması ve karşılığında da işçinin işverenden ücret almasıdır. Bunun dışında istisnai mahiyette SSK sigortalısı olan üç farklı gurup daha var. Bunların sigortalılığı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek maddelerinde düzenlendiği için isimleri de ek maddelerle anılmakta.

EK-5 SİGORTALILARI
Ek-5 sigortalıları; tarımda ırgatlık yapanlar için geçerlidir. Örneğin; Rize’de çay kesen, Giresun’da fındık toplayan, Çukurova’da tarla çapalayanlar, Ek-5 sigortalısı olur. Ek-6 sigortalıları;  toplu taşıma araçlarında 10 günden az çalışan şoförlerle dizi film ve sinema filminde oynayıp çalışma süresi on günden az olan kişilerdir.

EK-5 VE EK-6 SİGORTALILAR KENDİ PRİMLERİNİ KENDİLERİ ÖDEMEK ZORUNDA
Gerek Ek-5 gerekse Ek-6 sigortalıları, 30 gün üzerinden primlerini kendileri ödemekle yükümlüdür.

Bir de Ek-9 sigortalıları var. Bunlar ev hizmetlerinde çalışanlar. Bunların aylık çalışma süresi 10 günden fazla ise yani 75 saatin üstünde çalışırsa primlerini ev sahipleri ödemekte. Çalışma süresi 10 günden az olanlar için emeklilik primi yatırılmıyor. Bu durumdaki kişiler dilerse ilgili ayın primini ay sonuna kadar öderse 30 günlük SSK primine sahip olmaktalar.

FİİLİ ÇALIŞMA YOKSA SSK OLMAZ.
Dikkat edilirse gerek işçiler için gerek Ek-5 ve Ek-6 sigortalıları için gerekse ev hizmetlerinde çalışanlar için geçerli olan olgu fiili çalışmadır. Dolayısıyla fiili olarak çalışması olmayanın yasal anlamda SSK sigortalısı olması mümkün değildir.

4/B STATÜSÜNDE İSTEĞE BAĞLI SİGORTA
İsteğe bağlı sigorta 4/b statüsündedir. Dolayısıyla isteğe bağlı sigorta eski adı  Bağ-Kur olan statüden sayılmakta. Bu nedenle fiilen çalışması olmayan ancak SSK şartlarından emekli olmak isteyen kişiler yasaları zorlayarak bir arayış içine giriyor.

İşte bu aşamada devreye, -malvarlığı olmayan ve çoğunluğu da tinerci diye tabir edilen veya sabıkalı olanlar kişiler adına naylon şirketler kuran- uyanıklar girmekte. Bu art niyetli kişiler, SSK primine ihtiyaç duyanları para karşılığı SSK sigortalısı olarak beyan ediyorlar. Ancak karşılığı olan primleri SGK’ya  yatırmayıp cebe indiriyorlar.  Bu dolandırıcılar bir anlamda SGK’nin paraleli fonksiyonuna sahipler.

PARALEL SİGORTANIN BEDELİ AĞIR
SGK, prim ödemesi olmayan bu paralel/naylon şirketlere önce kontrol kodu eklemekte ve akabinde denetime sevketmekte. SGK Denetmenleri de yaptıkları denetim sonrası bu nitelikteki  şirketleri sahte koduna atıp, fiili çalışmaya dayanmayan hizmetleri iptal etmekte.

Sonuçta bu naylon şirketlerden sigortalı bildirilenler hem sigorta hizmetlerinden hem paralarından hem de emeklilikleri bu paralel şirketlerdeki sigorta hizmetleriyle gerçekleşmişse emekli maaşlarından olmaktalar. Bunların aldıkları emekli maaşları ve sağlık hizmetleri ceza ve faiziyle geri alındığı gibi bir de  Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmak söz konusu.

Sözün özü şu ki; paralel sigortadan uzak durmayan bedelini çok ağır öder.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR