4B uydusu uzaya gönderildi!
Türkiye, 2019'a kadar uzayda bir filo kurma hedefine bir adım daha yaklaştı. Haberleşme uydusu 4B, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden yola çıktı. 4B ile tüm bölgelere düşük maliyetli yüksek hızlı internet ulaşacak
Uydu filosu kurmak için kesintisiz çalışan Türkiye, dev bir adım daha attı. Haberleşme uydusu 4B, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Milli keşif uydusu Göktürk-2 ve haberleşme uydusu 4A'yı uzaya gönderen Türksat, ilk yerli uydu olma özelliği taşıyan 6A için de çalışmalarını sürdürüyor. 2019'da uzayda filo kurmayı hedefleyen Türkiye, 6A'nın fırlatılmasıyla kendi uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.
İLK SİNYALE AZ KALDI
Türk mühendislerin üretim sürecinde yer aldığı 4B uydusunun görevi, 4A'nın ardından haberleşme servisine destek vermek. Bu özelliğiyle 4B'nin, Türkiye'ye uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlaması hedefleniyor. Türkiye saati ile 23.40'ta fırlatılan 4B uydusunun, 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrılarak yörüngesine yerleşmesi hedefleniyor. İlk sinyallerin de yine bu süre sonrasında alınması planlanıyor. 50 derece Doğu boylamına yerleşecek olan 4B'nin bu aşamadan sonraki kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek. 48 gün boyunca performans testlerine tabi tutulacak olan uydunun sinyalleri, sadece Türkiye değil Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika'nın tamamını kapsayacak.
HIZLI İNTERNET
Türksat 4B uydusu sayesinde Ka band ile uydudan daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak. Uydu ayrıca 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi ile 792 Mhz Ka frekans band kapasitesine sahip olacak. Bunun da yaygın olarak televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde kullanılması hedefleniyor. Aralık ayında ticari faaliyete başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.
6A İLE TÜRKİYE SAHNEYE ÇIKACAK
Türkiyeadına halen uzayda bulunan milli keşif uydusu Göktürk-2'nin yanı sıra Türksat 2A, 3A, 4A uyduları da görev yapıyor. 4B uydusunun ardından sırada 5A, 6A ve 7A uydularını da uzaya göndermek var. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye 15 Aralık 2014'te ilk yerli haberleşme uydusu 6A'yı üretmek üzere imza atmıştı. Çalışmaları halen süren 6A, Türkiye'yi bu alanda üretici ülkeler listesine yükseltecek. 3A uydusu üretilirken Fransa'ya, 4A sürecinde de Japonya'ya giden Türk mühendisler, şimdi de 6A için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye 2019'a kadar uzayda bir uydu filosu kurmayı hedefliyor.
ASKERİ HABER ALMADA KULLANILACAK
4B uydusu günlük hayattaki haberleşme kadar askeri haber almada da büyük imkanlar sağlayacak. Türkiye'de internet götürülemeyen bölgelerle, komşu ülkelere ucuz geniş bant internet servisi de sağlaması planlanan 4B, yaklaşık 5 tonluk ağırlığa sahip.