4/C'li personele ek ödemeden gelir vergisi kesilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi kapsamında istihdam edilen 4/C'li personele verilen ek ödeme, fazla çalışma ve aile yardımı ödeneğinden gelir vergisi kesilir mi? Ayrıntılar haberimizde...
Memurlar.net'te okuyucu sorusuna verilen cevapta yer alan bilgi şu şekildedir:
23 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. DönemToplu Sözleşmenin "Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Mali ve Sosyal Hakları" düzenleyen ikinci kısmının "Kamu Görevlilerinin Geneline YönelikToplu Sözleşme" başlıklı birinci bölümünün 24 üncü maddesinde şu düzenleme yer almaktadır:
"Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile parça başı ücret vermek suretiyle istihdam edilenler hariç olmak üzere 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası hükmüne istinaden yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Yüksek Seçim Kurulu ve Türkiye İstatistik Kurumunda istihdam edilen geçici personel ile 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen geçici personele, 1.800 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek ödeme verilir. Bunlara kurumlarınca döner sermaye dahil başka bir kaynaktan ek ödeme ve benzeri adla herhangi bir ödeme yapılmaz."
Söz konusu düzenlemede, ek ödemeden gelir ve damga vergisi kesilmeyeceğine dair bir hüküm bulunmadığından, gelir ve damga vergisine kesilecektir. Genel bir kural olarak, yasal düzenlemelerde, gelir veya damga vergisi kesilmeyeceğine dair bir hüküm yer almadığı sürece, verilen ek mali ödemeden gelir ve damga vergisi kesilir.
AİLE YARDIMI ÖDENEĞİ VE FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ
Ayrıca, toplu sözleşmede geçici personele fazla çalışma ücreti ödenmesini düzenleyen 17 nci maddesi ile aile yardımı ödeneğini düzenleyen 23 üncü maddeleri kapsamında yapılacak ödemeler de brüt olup, gelir ve damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
İlgili hükümler şu şekildedir:
Geçici personele fazla çalışma ücreti
Madde 17- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi ve bu maddeye göre yürürlüğe konulan 29/12/2014 tarihli ve 2014/7131, 22/12/2014 tarihli ve 2014/7092 sayılı ve 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu kararları uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici personelden normal çalışma saatleri dışında fiilen çalışanlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücreti tutarında fazla çalışma ücreti ödenir. Bu maddede öngörülen fazla çalışma ücretinden yararlananlara, başka bir mevzuata göre ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez.
Geçici personele aile yardımı ödeneği verilmesi
Madde 23- (1) Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile parça başı ücret vermek suretiyle istihdam edilenler hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası hükmüne istinaden yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Yüksek Seçim Kurulu ve Türkiye İstatistik Kurumunda istihdam edilen geçici personel ile 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen geçici personele, anılan Kanunun 203 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri hariç olmak üzere aynı usul ve esaslar çerçevesinde eş için 2.533 gösterge ve her bir çocuk için 297 gösterge üzerinden aile yardımı ödeneği verilir.