5 soruda emeklilik ikramiyesi!
Memur emeklileri, 30 yılın üzerindeki hizmetlerine ilişkin ikramiyelerini, yasanın çıkmasıyla alabilecek. İşte 5 soruda ikramiye müjdesiyle ilgili merak edilenler.
Memur emeklileri, 30 yılın üzerindeki hizmetlerine ilişkin ikramiyelerini, yasanın çıkmasıyla alabilecek. İşte 5 soruda ikramiye müjdesiyle ilgili merak edilenler.
Düzenleme kimleri kapsıyor? Memurların emekli olurken ikramiyeleri 30 yıl üzerinden hesaplanıyordu. 30 yılın üzerindeki süreler ikramiye hesabında sayılmıyordu. Bu düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 7 Ocak 2015'ten itibaren emekli olan memurlar ikramiyelerini tam almaya başladı. Ancak Anayasa Mahkemesi kararı, geriye doğru işlemediği için, bu tarihten önce emekli olan memurlar 30 yılın üzerindeki süreler için ikramiye alamadı. İşte Meclis'e sevk edilen tasarı bu kişileri kapsıyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla hizmet süresi olmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiyesini alacak. Örneğin; 35 yıllık çalışmayla emekli olan bir kişi, ikramiyesini 30 yıl üzerinden almışsa, yasanın çıkmasıyla 5 yıl için de para alacak.
Nasıl hesaplanacak? İkramiye; 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, kişilerin görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek.
Nasıl ödenecek? Kapsamdaki kişilere, yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenecek. Varsa kalan kısmının ödemesi ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte ödenecek.