500 bin aday tercih kurbanı oldu!
Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS), beş oturumda tamamlanarak çok az bir sürede sonuçların açıklanması adayları şaşırtmıştı. LYS sonuçlarını öğrenen adaylar şimdide 10 günlük bir tercih maratonuna başlıyor.
Bugün başlayan tercihler için son gün 18 Temmuz. ÖSYM'nin geçen yılki verilerine göre halen üniversitede okuyan 242 bin öğrenci LYS'ye tekrar girdi.
Mezun olup yeniden sınava katılanların sayısı ise 256 bin. Toplamda 500 bini bulan aday sayısı, tercihlerin doğru yapılmadığını gösteriyor. Tercihleri sıralarken rehberlik servisleri, üniversitelerin tanıtım büroları, kariyer merkezleri ve geçen yılki istatistiklerden faydalanılması öneriliyor.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) geçen yıl, 500 bin üniversitelinin girmesi, okul tercihlerinin önemini bir kez daha gösterdi. Sayıyı oldukça yüksek bulan eğitim uzmanları, tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Bu yıl daha fazla adayın üniversiteye yerleşme şansı olduğunu belirten FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, yeni açılan bölümlerin dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yıl son anda mahkeme kararıyla uygulanan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (AOBP), bu yıl kaldırıldığını söyleyen Ardıç, bu durumun öğrencilerin bireysel başarısını düşürebileceğini kaydetti. Ardıç, “Tercih yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalı. Sıralamalarda değişiklik olacaktır.” diye uyardı. YÖK’ün, geçtiğimiz aylarda aldığı karar doğrultusunda yeni eğitim fakültelerinde 5 alan dışında öğretmenlik programı açılmayacak. FEM rehberlik uzmanı, tercihte bu ayrıntının da önemli olduğunu ifade etti: “Unutmayın, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, özel eğitim öğretmenlikleri ve teknoloji tasarım öğretmenliği dışındaki bölümlere kontenjan verilmeyecek.”
Uzman psikolojik danışman Ece Tözeniş, geçen yıl uygulanan AOBP’nin yerine Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) getirildiğini hatırlattı. Yeni durumun, bölümler arasında 15 puanlık bir fark oluşturacağına dikkat çekti. Adaylara şu tavsiyede bulundu: “Puanınızın, başarı sıranızın iki katı kadar üst aralıktan, yarısı kadar da alt aralıktan tercih yapın.”
Karar sürecinde ebeveynlerin ve rehber öğretmenlerin öğrenciyi tanıması, yeteneklerinin farkında olması, doğru alanda eğitim alması için destekte bulunmaları gerektiğini belirten kariyer danışmanı Sunay Karamık da, “900 meslek arasında öğrenci kendine uygun olanı ve ilgi duyduğu alanı seçmeli. Öğrencilerin ilgi, yetenek, nasıl bir şehir ve çevrede eğitim almak istediği, maddi koşulların yeterliliği gibi soruların cevabını bulması lazım.” diye konuştu. Öğrencinin hangi bölümü istediğinin tercihte en önemli unsur olduğunu söyleyen Karamık adaylara, aile ve çevreden gelebilecek etkilere temkinli yaklaşma çağrısı yaptı.
Tercihlerde sadece başarının yeterli olmadığına işaret eden Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise geleceğini inşa etmeye çalışan gençlere şu önerilerde bulundu: “Sınavın hemen ardından adaylar, kaç net yaptığından ziyade tercihlerde hata yapıp yapmamasıyla ilgili tedirginlik yaşıyor. Dolayısıyla hata yapma korkusu ortaya çıkıyor. En doğru tercih ve sıralamayı yapma kaygısı var her birinde. Antipati duyduğu alanı kesinlikle seçmesinler. İlgi duyduğu alanları önem sırasına göre sıralasınlar. Sevmediği, istemediği bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmasınlar.”
BUNLARI OKUMADAN TERCİH YAPMAYIN!
Doğru tercih için ipuçları
Tercih öncesi düşünülen bölümle ilgili bilgilere ulaşın.
Yeni açılan bölümler fırsat olabilir, değerlendirin.
Kararsız kaldığınız bölümleri listeden çıkarın.
Tercihlerde başarı sırasını göz önünde bulundurun.
İstediğiniz bölümden mezun olanlardan yardım alın.