657 4/B sözleşmeli personel olmak için ne yapmalı?
657'ye tabi 4/B'li memur olmak için ne yapmak gerekir? İşte cevabı...
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışmak için ne yapmak gerekir? İşte yanıtı...
4/B sözleşmeli personel istihdamında, adayların KPSS’ye girmiş olması zorunluluğu bulunan hallerin yanı sıra KPSS şartı aranmayan ve hatta hiçbir sınav şartı aranmayan durumlar da söz konusudur.
KPSS sonucuna göre 4/B sözleşmeli personel alımı
Kamu kurum ve kuruluşlarına;
**ÖSYM Başkanlığı tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme yoluyla,
**KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle, yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme yoluyla,
**Bazı unvanlara (Arşiv Uzmanı, Çözümleyici, İmam-Hatip, İnsan Hakları Uzmanı Hukukçu, Kur’an Kursu Öğreticisi, Müezzin-Kayyım, Mütercim, Mütercim-Tercüman, Programcı, Sınav Hizmetleri Uzmanı, Sistem Çözümleyicisi, Sistem Programcısı, Tapu Arşiv Uzmanı, Tercüman, Yurt Yönetim Personeli) ilişkin sözleşmeli personel pozisyonlarına KPSS (B) grubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun on katına kadar aday arasından ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav başarısı sırasına göre yapılacak yerleştirme yoluyla
4/B sözleşmeli personel olarak girmek mümkün olabilmektedir.
KPSS şartı aranmadan 4/B sözleşmeli personel alımı
*Kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları için 4/B personel alımında; yabancı uyrukluların 4/B sözleşmeli personel olarak istihdamında; yükseköğretim kurumlarının gemi adamı pozisyonlarına 4/B personel alımında; araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleri ile sınırlı olmak üzere istihdam edilecek 4/B personel istihdamında; Avukat (kısmi zamanlı), Diş Tabibi, Eczacı, Gemi Adamı, Helikopter Makinisti, Kaptan, Pilot, Tabip, Uçak Kontrol Ve Bakım Makinisti, Uçuş Teknisyeni, Uzman Tabip, Uzman (Tıpta Ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine Göre) unvanlı pozisyonlara 4/B sözleşmeli personel alımında herhangi bir sınav şartı bulunmamaktadır.
**Dans Uzmanı, Deniz Trafik Başkılavuzu, Deniz Trafik Kılavuz Yardımcısı, Deniz Trafik Kılavuzu, Derici, Dispeç, Dokumacı-Öğretici, Editör, Foto Dizgi Operatörü, Fotoğrafçı, Fresk Ressamı, Hattat, Heykeltraş, Işıkçı, İşaret Dili Tercümanı, Kalemkar, Kameraman, Kostüm Kreatörü, Kostümcü, Kurşuncu, Mizanpajcı, Mücellit, Müzikçi, Nota Ressamı, Restoratör, Sedefkar, Senarist, Seramikçi, Tasarımcı, Tashihçi, Taş İşleyici, Tonmaister, Vitray Ustası, Yapımcı, Yayın Koordinatörü, Yazma Eser Pataloji Uzmanı, Yazma Eser Uzmanı ve Yönetmen unvanlı pozisyonlara 4/B sözleşmeli personel alımında sadece mesleki uygulamalı sınav şartı bulunmaktadır.
**Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne Mütercim-Tercüman ( İngilizce, Fransızca ve Almanca dilleri dışındaki dillerde) unvanlı pozisyonlar için ve sayısı 30'u geçmemek üzere sözleşmeli personel alımında, ilgili Kurum tarafından yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.
**Emniyet Genel Müdürlüğüne tam zamanlı Avukat unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında sınav şartı bulunmamakta, bu pozisyonlara İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre atama yapılmaktadır.
**Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne yeraltı maden uzmanı unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında, Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaktadır.
**Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına eczacı unvanlı 4/B sözleşmeli personel alımında, Başkanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre kura veya yazılı ve/veya sözlü sınav yolu kullanılmaktadır.
**Adli ve idari yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerine 4/B sözleşmeli personel alımında, Hakimler ve Savcılar Kanununun 114 üncü maddesindeki usul ve esaslara göre sınav yapılmaktadır.
**Danıştay Başkanlığına 4/B sözleşmeli personel alımında, Danıştay Kanununun 12 nci maddesindeki usul ve esaslara göre sınav yapılmaktadır.
**Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden sözleşmeli personel alımı özel hükümlere tabidir.
memurunyeri