BIST 9.430
DOLAR 34,56
EURO 36,03
ALTIN 3.003,49
MEMUR

657'ye göre memurların yıllık izin hakları

Memurların izin haklarında yeni düzenlemeye gidiliyor. Yeni yasayla birlikte memurların yıllık izinlerine hafta sonu dahil olmayacak. 657 ile birlikle memurların yıllık izinleri nasıl değişecek? İşte detaylar...

657'ye tabii olan memurların yıllık izinlerinde yeni düzenlemeye gidiliyor. Torba yasayla birlikte yıllık izin sürelerinde bölünme yaşanmayacak. Memurlar yıllık izinlerini nasıl kullanacak? İşte detaylar...

Yeni kanun ile artık hafta sonları yıllık izin süresinden sayılmayacak. Böylece izin hesabında iş günü esası getirilecek. Kamu çalışanlarının yıllık izin süresi, SGK'ya prim ödemek suretiyle geçen hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak.

Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olan memurların 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olan memurların ise 30 gün yıllık izin kullanma hakkı var. Yıllık izin süreleri iş günü olarak hesaplanmıyor.

ÖĞRETMENLERİN YILLIK İZİN HAKLARI YOK

Öğretmenler (idari görevleri yürütenler hariç) yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıklarından, ayrıca yıllık izin kullanma hakları yok. 

ADAY MEMUR YILLIK İZİN KULLANABİLİR Mİ?

Yıllık izin kullanımında aday/asil memur ayrımı bulunmuyor. 1 yıldan az hizmeti olanlar yıllık izin kullanamıyor.  Memuriyete yeni girenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarında başka statülerde geçmiş hizmetleri veya kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilebilecek süreleri varsa (örneğin askerlik, avukatlık stajı, bazı memurlar için özel sektör hizmeti vs) ve bu süre 1 yıldan fazla ise aday memur göreve başladığı yıl içerisinde yıllık izin kullanabilir.

YILLIK İZİN GÜNLERİNE AMİR MÜDAHALE EDEBİLİR Mİ?

Devlet memurlarına tanınan yıllık izin hakkının kullanımında amirlere kısmen de olsa bir takdir yetkisi verildi. Memurlar yıllık izinlerini amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanmaları mümkün olabilirken, amirin maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranması ise bir zorunluluk.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR