657'ye göre vekil memurluk süreleri
657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'na göre, vekil memurluk süreleri, kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?
657 sayılı Kanunun 86. maddesine göre ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, eczacılık, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara açıktan vekil atanabiliyor.
Bir vekil memurluk süresinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında bir karar verebilmek için, 657 sayılı Kanunun 36. maddesine bakmak gerekmektedir.
36. maddede yer alan hükümlere göre,
- Mesleklerini memuriyet dışında vekil tabiplik, diş tabipliği, eczacılık kadrolarında yapanların çalıştıkları bu sürelerin tamamı sağlık hizmetleri sınıfında görev almak şartıyla kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.
- Aynı şekilde mesleklerini memuriyet dışında vekil mühendis ve mimar olarak yapanların çalıştıkları bu sürelerin tamamı Teknik Hizmetler Sınıfında görev almak şartıyla kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.
Ancak, 36. maddede vekil öğretmenlik veya vekil imamlık kadrolarında geçen sürelerin değerlendirilmesine yönelik bir hüküm yer almadığı için, vekil öğretmenlik veya imamlıktaki süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemektedir.
YILLIK İZİN VE 68/B2DEKİ UYGULAMA
Diğer taraftan vekil memur kadrolarına geçen süreler yukarıda yer verilen değerlendirmelere göre eğer kazanılmış hak aylığında değerlendirilmiş ise yıllık izne esas hizmet süresinin tespitinde de dikkate alınmaktadır. Yine vekil memurluklarda geçen süreler 68/B'ye esas hizmet sürelerinin tespitinde dikkate alınmaktadır.
Son bir husus olarak şunu belirtmek istiyoruz. Yukarıdaki açıklamalar genel kanun hükümlerine göre yapılmıştır. Ancak bazen vekil memurların kadroya geçirilmeleri sırasında bu sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesine yönelik hükümler de yer alabilmektedir.
memurlar.net