666 sayılı KHK’da AYM iptali!
Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK'deki, 14 Ocak 2012'den sonra göreve başlayan uzman personelin, ücret sisteminin değiştirilmesini" öngören maddeyi iptal etti.
Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamedeki (KHK), "bazı düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kadro ve pozisyonlarında, 14 Ocak 2012'den sonra göreve başlayan uzman personelin, ücret sisteminin değiştirilmesini" öngören maddeyi iptal etti.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda, 15 Ocak 2012'den sonra bankalar uzman yardımcısı olarak göreve başlayan bir kişi, bu tarihten önce işe başlayan, aynı unvan ve görevdeki kişilerle mali haklarının eşitlenmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine, işleminin iptali istemiyle, Ankara 9. İdare Mahkemesine dava açtı.
Davacının, "Anayasa'ya aykırılık" iddiasını ciddi bulan mahkeme, itiraza konu 666 sayılı KHK'daki kuralın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Yüksek Mahkeme, 375 sayılı KHK'ye, 666 sayılı KHK'nin 1. maddesiyle eklenen 11. maddenin, birinci fıkrasının, "b" bendinde yer alan "uzman" ibarelerinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi.
Kararda, kanun hükmündeki kararnamenin geçerliliğinin ön koşulunun, anayasaya uygun bir yetki kanununa dayanması olduğu belirtildi.
Kanun hükmündeki kararnamelerin konu, amaç, kapsam ve ilkeleri yönünden hem dayandıkları yetki kanununa hem de anayasaya uygun olma zorunluluğunun bulunduğu ifade edilen kararda, anayasada bazı konuların, kanun hakkındaki kararnamelerle düzenlenmesinin yasaklandığına dikkat çekildi.
- "Anayasaya aykırılık"
Bahse konu kararnamede, uzmanların mali haklarına ilişkin bir düzenlemenin yapıldığı hatırlatılan kararda, şunlar kaydedildi:
"6223 sayılı Yetki Kanunu'nda kamu görevlilerinin 'atama, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esasları'ndan söz edilmiş, ancak mali haklara ilişkin bir ibareye yer verilmemiştir. Diğer yandan, kuralda öngörülen mali haklara ilişkin hüküm, mevcut veya yeni ihdas edilen ya da bir başka bakanlıkla birleştirilen bakanlıkların görev, yetki, teşkilat ve kadrolarının düzenlenmesiyle bağlantılı ve bunların zorunlu sonucu olmayıp, doğrudan mali haklara ilişkin bir düzenleme nitelindedir. Kural, 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığından, anayasanın 91. maddesine aykırıdır, iptali gerekir."