8. sınıflar merkezi sınav takvimi
MEB 2013-2014 eğitim öğretim yılında ortaokuldan liseye geçiş sisteminde farklı bir uygulama başlattı. Bu uygulamaya da TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) adı verildi.
MEB 2013-2014 eğitim öğretim yılında ortaokuldan liseye geçiş sisteminde farklı bir uygulama başlattı. Bu uygulamaya da TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) adı verildi. TEOG ile ilgili olarak MEB’in internet sitesinde nasıl uygulanacağına dair geniş kapsamlı bir açıklama yer almaktadır. Konu ile ilgili açıklama verdiğimiz linkten okunabilir.
()
Liselere geçiş konusu çok fazla sayıda öğrenciyi ve de veliyi ilgilendirmektedir. TEOG bu yıl ilk defa uygulanacağı için eğitimciler ve basında eğitim konusunda yazı yazan yazarlar tarafından sistemin artıları ve eksileri konusunda görüş ve düşünceler sık sık dile getirilmektedir. Bu görüş ve düşüncelerin haklı olan tarafları veya haksız olan tarafları bulunabilir. Fakat 16 Eylül 2013 tarihi itibarı ile birlikte ülkemizde eğitim öğretim başlamıştır.
Start verildikten sonra artık başlayan bu süreçte kuralları değiştirmenin imkânı öğrenci, veli ve öğretmenlerin elinde olan bir durum değildir. Bu saydığımız tarafların şu an yapması gereken en doğru iş, yürürlükte olan kanun ve yönetmeliklere göre liselere geçiş sistemine hazırlanmaktır.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu, birinci dönem merkezi sistem ortak sınavlarının 2013 Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem ise 2014 Nisan ayının son haftasında yapılması planlamış ve yazı ile tüm Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirmiştir. Ortaokulların 8. sınıflarında 2013-2014 eğitim öğretim yılında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinde; bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacaktır.
MEB tüm Türkiye’de belirlenen derslerde ortak merkezi sınav yapılmasını plânlandığı için Milli Eğitim Müdürlüklerine yolladığı yazı ile () sınavların yapılacağı tarihe kadar öğretim programlarının işlenişinde Türkiye genelinde birlik sağlamak amacıyla 2013-2014 eğitim öğretim yılına mahsus olmak üzere, çalışma takvimine göre öğrencilere anlatılacak konu/kazanımları belirlemiştir.
Yönetmeliklerde bir günde 3 dersten fazla sınav yapılamayacağı belirtildiği için MEB merkezi sınavları 2 farklı günde yapmayı plânlamaktadır. Merkezi sınavın yapıldığı bu 2 gün de ortaokulların 8. sınıfları haricindeki 5, 6 ve 7. sınıfları için okullar tatil olacaktır. Bir günde uygulanan 3 sınav da ayrı ayrı uygulanacağı için her dersin sınavı bitiminde öğrencilere ihtiyaçlarını karşılamak üzere kısa süreli bir teneffüs de uygulanacaktır.
MEB yukarıda linkini verdiğimiz yazı ile okul müdürlüklerini ve öğretmenleri verilen programlar çerçevesinde konu/kazanımları zamanında yetiştirmeleri ve gerekli tedbirleri almaları konusunda bilgilendirmiştir.
Bu eğitim öğretim yılı 8. sınıf öğrencileri ve velileri için diğer yıllara oranla biraz daha dikkatle takip edilmesi gereken bir eğitim sürecidir. Öğretmen konu/kazanımları zamanında derste işlediği ve veli öğrencisini planlı ve düzenli çalışmaya yöneltip; takip ve kontrolünü sağladığında başarıya ulaşmak için hiçbir sorun kalmayacaktır. Çünkü öğrencinin merkezi sınavlarda aldığı puan liselere yerleştirmede kullanılacak OYP (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı)’nın %70’ini oluşturacaktır. Okulda öğretmen tarafından yapılan yazılı sınavlar, proje ve performans notları da OYP’nın belirlenmesinde %30 etkili olacaktır. Bir diğer ayrıntı da 8. sınıfların okula devam devamsızlıkları da notların eşit olması durumunda devamsızlığı az olan öğrenci lehine artı bir puan olmasıdır.
Şu ana kadar çok tercih edilen fen ve Anadolu liseleri için ayrı bir sınavın nasıl yapılacağı netleşmemiştir. Bu zorlu süreçte tüm öğrencilerimize başarılar diliyor; azimle ve plânlı olarak çalışanların başarıyı şimdiden garantilediklerini de tekrar belirtmek istiyorum. (18.09.2013)