BIST 9.707
DOLAR 34,58
EURO 36,43
ALTIN 2.939,99
GÜNCEL

8.sınıf ortak sınavlar sonucu- 2014 TEOG sonuçları

2014 8. sınıf ortak sınav sonuçları açıklandı. TEOG Lise tercihleri taban ve tavan puanları, MEB TEOG yerleştirme sonuçları Lise tercih Kılavuzu Tıkla Öğren.

MEMURLAR - 2014 8. sınıf ortak sınav sonuçları açıklandı. TEOG Lise tercihleri taban ve tavan puanları, MEB TEOG yerleştirme sonuçları
Lise tercih Kılavuzu Tıkla Öğren. 2014 Teog sınav sonuçları, TEOG, TEOG sonuçları, Teog sonuçları bugün açıklanıyor, teog sonuçları öğren e-okul, e okul teog sonuçları, lise tercihleri ne zaman, lise tercihi nasıl yapılır, lise tercih rehberi... Hepsi memurhaber.com'da 


 

E-OKul TEOG tercih nasıl yapılır? E Okul tercih sistemi, TEOG sonuçları tercih yapacak öğrenciler için MEB uyarıda bulundu.TEOG lise tercihleri nasıl yapılacak?

E-okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: "Özel yetenek sınavıyla yerleştim", "Özel okula kayıt yaptırdım", "Tercih yapmak istiyorum". Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse tercih yapamayacak. Bu nedenle aileler çocuklarını özel okula yazdırmış olsalar bile bu seçeneği işaretlemeyip tercih yapmak istiyorum demek zorundalar. Aksi halde Fen, Anadolu, İmam Hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerine tercih edemeyecekler.

 

2 LİSTELİ TERCİH: "Eğer öğrenci tercih yapmak istiyorum" seçeneğini işaretlerse merkezi yerleştirmeye katılacak.Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacaklar. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması yok. Tercihlerine yerleşmeme ihtimaline karşı Bakanlık B grubu listesinden en az birini işaretlemeyi öğrencilere zorunlu tutuyor. Bu listede ise il sınırlaması hatta, ilçe ve semt sınırlaması da olacak. Öğrenci bu gruptaki okullardan hiçbirini işaretlemezse bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek.

NAKİL SİSTEMİ DE DEĞİŞTİ

Öğrenciler , yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra okullarda şayet boş kontenjan kalırsa nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Bu öğrenciden daha düşük puanlı öğrenci de okula yerleştirilebilecek.

TAKDİR TEŞEKKÜR HESAPLAMA NASIL YAPILIR? TIKLAYIN 

Müdürlere 'memnuniyet' kriteri

Bakanlık, başta müdürler olmak üzere okul yöneticileriyle ilgili de önemli bir karar aldı. 4 yıllık müdürlerin görevine devam edebilmesi için Okul Aile Birliği Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü, okulun en kıdemli ve en yeni öğretmeni, Öğrenci Meclisi Başkanı karar alacak.

 

YENİ SİSTEM İÇİN UZMANLAR NE DİYOR?

Liselere geçişte yeni sistemin netleşmesiyle birlikte tartışmalar başladı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'nda öğrenci 15 okul seçecek. Listesindeki 15 tercihe giremezse, evine en yakın okula yerleştirilecek. Böylece tercih listesinde bulunmasa da, meslek lisesi ya da imam hatip lisesine kaydedilebilecek. 

Yerleştirmeden sonra gözde okulların boş kontenjanlarına nakil başvurusu yapılabilecek. Eski sistemde olduğu gibi, okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Başvurular arasında en yüksek puanlı öğrenci bu okullara yerleştirilecek. Yeni sistem, çocuklar için iyi mi, kötü mü? Çocuklar istemedikleri okullara mı girecekler? İşte uzmanların yorumları...

ÖĞRENCİ BOŞTA KALMAYACAK

Habertürk'ün haberine göre, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem GÜLAN:
ESKİ sistemle yeni sistemi karşılaştırdığımızda, eski sistemde yine öğrenci tercihlerini yapıyordu. O tercihlerden hiçbiri olmazsa, herhangi bir şekilde yerleştirilmeden kendi gittiği bölgesinde bir okul arıyordu. Şimdiki tek fark genel liselerin olmaması. Dolayısıyla herhangi bir yere yerleşemezse ya bölgesinde kontenjanı boş kalan bir anadolu lisesine, ya da bir meslek lisesine yerleşecek. Tabi ki istemediği bir okula yerleşebilir. Ama bu geçmişte de söz konusuydu. Yeni sistemde ise, öğrenci belli bir başarı seviyesini yakalayamamışsa, öğrenciyi devlet bir okula yerleştiriyor. Ancak öğrenciler, tercih ettiği 15 okuldan birine büyük ihtimalle yerleşiyor. Elbette en yüksek puanlı okulları yazarsa istemediği okullara da gidebilir. Ama tercih listesinin altına düşük puanlı okulları yazarsa 15 tercihinden birini büyük ihtimalle kazanmış olur. Bu konuda da çok fazla bir şey değişmedi. Sistemin tek farkı, öğrenci boşta kalmayacak, devlet bir yere yerleştirmiş olacak.

 

'Okulun en iyisi, eve en yakın olandır'
Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Ahmet ÖZER:
ÖĞRENCİ şayet 'A Grubu Okullar' dediğimiz belli grup okullara giremezse, çocuk için en iyi yer puan durumuna uygun okuldur. Evine yakın okula yerleştirilirken, o bölgedeki öğrenciler arasından da seçme şansı olacak. Bu yönüyle evine en yakın okulun tercih edilmesine olumlu bakabiliriz. Okulun en iyisi, eve en yakın olan okuldur. Dolayısıyla burada da böyle bir adım atılmışsa bu olumludur. Ama süreç içerisinde sistemin dezavantajları ortaya çıkarsa, bunların da tamiri mümkündür. Şu anda böyle bir sistem öğrenciler açısından son derce olumlu gözüküyor. Eğitimciler, veliler, okul yöneticileri yeni sistemden memnun durumdalar.

'Sistemin yıldızı, nakiller'
Eğitim Yazarı Sait GÜRSOY:
Bu yıl öğrenciler ilk 15 tercihine giremediği taktirde tercih edeceği okul türünü yazacak. Öğrenci bu bölüme fen, anadolu, imam hatip, meslek veya teknik lise yazabilecek. Ancak fen ve anadolu liselerinin kontenjanları dolacağı için bu okullar boşu boşu yazılmış olacak. Öğrencilerin ev adreslerine en yakın imam hatip liselerine, teknik ve meslek liselerine yerleştirilmeleri de sözkonusu olacak. Buradaki en büyük sorun şu, belki de öğrencinin istemediği bir okul türüne yerleşim olacak. Ben genel lisede okumak istiyorum diyelim. Evime yakın bir genel lise yoksa istesem de istemesem de, teknik lise veya imam hatip lisesine gidebilirim. Bence bu sistemin yıldızı nakillerdir. Çünkü artık adaylar öncelikle bir yeri tercih ederken bir baraj puanı zorunluluğu olmayacak. Yani her aday istediği her yeri seçebilecek.

'Yeni sistemin olumsuz yönleri eğitimi kabusa çevirebilir'
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali BAYKAL:
AÇIKLANAN sistemin olumlu yönleri var ama olumsuz yönleri eğitimi gençler için kabusa çevirebilir. Bütün devlet liselerinin sınavdan sonra tercih kapsamında olması ve özel okullara kayıtların ayrı tutulması son derece olumlu. A ve B listeleri yerine tek ama daha geniş bir tercih kotası olmalı. Öğrenciler resmi okullardan karma olarak 30 lise tercihi yapabilmeli. Öğrencilere, kendilerine verilen tercih haklarının hepsini tam olarak kullanmaları konusunda resmi rehberlik hizmeti sağlanmalı, bu noktada TV, radyo ve internetten yararlanılmalı. Tercihlerde hiçbir koşul ve kısıtlama konmamalı. Öğrenci fen lisesinden sonra imam-hatip, imam-hatipten sonra motor meslek lisesi ya da bir anadolu lisesi yazabilmeli. Öğrenciler okullara kesinlikle sadece başarı sırasına bakılarak yerleştirilmeli. Boşta kalan öğrencilere 'okul türü dayatması' asla kabul edilemez. Ancak istediği okul türünde boş kontenjanı olan en yakın okula kayıt olmaya yönlendirilebilirler.

'Tamamen özel okullara teşvik'
Eğitim Koçu Birol BÜLBÜL:
TEOG sınavında çıkan sorular, kesinlikle öğrencileri gerçek boyutta ölçen sorular değil. İlk sorun bu. Bundan çok daha önemlisi, TEOG sınavının çok çabuk okunması lazım. Yoksa çok ciddi şaibelere yol açıyor. Velilerin hepsinde bir belirsizlik var. TEOG sınavından sonra yapılacak yerleştirmede çocuk ilk 15 tercihine giremezse, evine en yakın okula yerleştirilmesi tamamen özel okullara teşviktir. Çocuk, meslek lisesine gitmemek için özel okula gidecek. Burada büyük bir sorun var. TEOG sınavının bu hale gelmesi ve özel okulların sayısının artması neticesinde özel okullar dershanelerin yerini dolduracak ve okullarda kalite düşecek.

'Reform şart'
İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ:
TÜRKİYE'de aslında ortaöğretime yönelik çok ciddi bir reformun yapılması lazım. Bugün hem genel liselerin, hem meslek liselerinin yeniden ele alınması, hem isminin, hem kalitesinin, hem içeriğinin yeniden düzenlenmesi lazım. Türkiye'de akademik lise dediğimiz genel liselerin bugünkü yapısı böyle devam ettiği müddetçe öğrencilerin seçme hakkı olsa bile bu liselerin büyük bir kısmı öğrencilerin beklentisine cevap veremeyecek. Liseler, ülkemizde 2002 yılı öncesi hastaneler gibi. Hastanelerde nasıl reform yapıldıysa, nasıl ki hepsi kaliteli hale getirildiyse ortaöğretimde de reform şart. 6-7 çeşit lise var. Bunlar kalite yönünden birbirinden çok uzakta. Az kaliteli, çok kaliteli, eksi durumdaki liseler var. Bu sistem, sorunu tam olarak çözemeyecektir. Liseler böyle devam ettiği sürece öğrenci seçse ne olacak, seçmese ne olacak?

 Lise tercihleri nasıl yapılır? Lise tercihleri ne zaman? Lise tercih puanı nasıl hesaplanır? Lise tercihleri açıkta kalan öğrenciler ne yapacak? TEOG 2014 sonuçları ne zaman açıklanacak? Lise tercihleri hakkında tüm detaylar.

Liselere girişle ilgili sistem netleşti. 

Orta son sınıf öğrencileri ağustosun ilk haftası 15 okulluk bir tercih listesi yapacak. İkinci bir listede 6 okul türünden birini işaretleyecek. İşaretlemeyen ya da açıkta kalan öğrenciler mecburi en yakın imam hatip, meslek veya fen lisesine yazılacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve üst düzey bürokratları ilk kez bu yıl liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile ilgili yaklaşık 1.3 milyon ailenin merak ettiği konulara açıklık getirdi.

Bu yılki liselere yerleştirme tercihleri iki liste üzerinden yapılacak. İlk listedeki 15 okula yerleşemeyen ikinci listedeki 6 okul türünden birine girebilecek. Hiçbirine yerleşemeyenler ise evine en yakın okula yerleştirilecek. İstemese de imam hatipe gidebilecek. Bu okula da gitmek istemezse nakillerde şansını deneyecek.

3 SEÇENEK

E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak:

“Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum." Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

A GRUBUNDA 15 OKULUK LİSTE

Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacak. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması olmayacak. Yerleşmeme ihtimaline karşı öğrenciler B grubu listesinden en az birini işaretlemeye zorunlu tutuyor. Bu listede tür önceliği esas alınacak. Tercihe göre en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

DOĞRUDAN İMAM HATİBE

Öğrenci bu gruptan işaretleme yapmasa bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu liseleri.

ORTAK LİSELERDE YABANCILAR YOK

Ortak listede özel okullar olmayacak. Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5’lik dilimden seçebilecekler. Daha önce 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.

PUANLAR ÖZEL KALACAK

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.
Müdürler öğrenci desteğiyle kalabilir

4 yıl süreyle görev yapan okul müdürlerinin koltuklarında oturması gittikçe zorlaştı. Müdürün 4 yıl daha görevine devam edebilmesi için öğrenci, veli ve öğretmenlerin desteğini alması şart. Başka bir okula gitmek isteyenler ise puan üstünlüğü ve tercihine göre atanacak.

TEOG SONUÇLARI YARIN AÇIKLANACAK

Tercihte geçen yıl 201 olan taban puan kaldırıldı.

Öğrenciler, yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra okullarda şayet boş kontenjan kalırsa nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmayacak. Daha düşük puanlı öğrenci de okula yerleştirilebilecek.

Ortak sınav puanları yarın (11 Haziran) e-okuldan açıklanacak. 16-20 Haziran arasında puana itiraz edilebilecek. 4 Temmuz’da okulların kontenjanları açıklanacak. 7 Temmuz’da ise Yerleşmeye Esas Puanları (YEP) ilan edilecek. 31 Temmuz-8 Ağustos arasında tercihler alınacak. 22 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ilan edilip, kesin kayıtlar yapılacak. Boş kalan kontenjanlar için 22 Ağustos’ta nakil dönemi başlayacak. Bu 15 Eylül’e kadar sürecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR