BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
KPSS

Açıköğretime rekor kayıt her iki öğrenciden biri

Üniversitelerde öğrenci sayısı 6.7 milyona ulaştı; bu öğrencilerden yaklaşık 3.3 milyonu açıköğretimde okuyor. Yani her iki öğrenciden biri açıköğretimde. 1.6 milyon ile en fazla öğrenci, ilk uygulamayı başlatan Anadolu Üniversitesi'nde yer alıyor.

TÜRKİYE'de önlisans, lisans, lisansüstü, ikinci öğretim, açıköğretim, uzaktan öğretim olmak üzere üniversitelerde toplam 6 milyon 689 bin 185 öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrencilerden 3 milyon 309 bin 70'i açıköğretimde okuyor. Yani her iki üniversiteliden biri açıköğretimde.

Bir an önce iş hayatına atılmak, meslekte bulunduğu konumdan bir üst göreve yükselmek, askerliğini tecil ettirmek isteyenlerin açıköğretim fakültelerini tercih etmesi öğrenci sayısının artmasında önemli etken. Mezuniyette örgün öğretimi bitiren öğrencilerin aldığı diplomalardan bir farkı olmadığı için de son yıllarda pek çok kişi üniversitede açıköğretimideki bölümleri tercih ediyor.

Açıköğretim fakülteleri dışında üniversiteler uzaktan eğitim programları da açmaya başladı. Bu programların farkı, dersleri akademisyenler internetten ya canlı olarak ya da video ile anlatıyor; öğrenciler de bu dersleri takip edebiliyor. Canlı işlenen derslerde akademisyenlere sorular yöneltilebiliyor.

Zaman ve mekandan bağımız öğrenci ve öğretim elemanını, internette bir araya getiren uzaktan öğretim programlarına katılanlar, örgün öğretime devam eden öğrencilerle aynı imkanlardan yararlanıyorlar. O nedenle uzaktan öğretim programlarına da her geçen yıl öğrencilerin ilgisi artıyor.

ÜÇ ÜNİVERSİTE UYGULUYOR

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) verdiği bilgilere göre 2016-2017 akademik yılı itibariyle Türkiye'deki üniversitelerin açıköğretim lisans programlarında 1 milyon 903 bin 147, önlisansta 1 milyon 405 bin 923 öğrenci kayıtlı. Milliyet'te yer alan habere göre, uzaktan öğretim lisans programlarında 27 bin 568, önlisansta 34 bin 161, yüksek lisansta 25 bin 237 olmak üzere toplam 86 bin 966 öğrenci öğrenim görüyor. Açıköğretim fakültesi, üç üniversitede yer alıyor. Anadolu ve Atatürk üniversitelerinde açıköğretim fakültesi, İstanbul Üniversitesi'nde ise Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi adı altında eğitimler veriliyor. Anadolu Üniversitesi bünyesinde açılan İktisat ile İşletme fakültelerinde de açıköğretim lisans programları mevcut. Bu üniversiteler arasında en fazla öğrenci Anadolu Üniversitesi'nde.

GÖZDE BÖLÜMLER VAR

Açıköğretim fakültelerindeki bölümler, üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. İçlerinde kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, sağlık yönetimi gibi gözde bölümler de var. Yine iktisat, işletme, maliye gibi hem iş bulmada hem de mevcut işinde yükselmede olanak sağlayan bölümler ise en çok tercih edilenler. Üniversitelere göre rakamlar şöyle:

Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim sistemiyle eğitim veren İktisat Fakültesi'nde 305 bin 480, İşletme Fakültesi'nde 276 bin 362, Açıköğretim Fakültesi'nde 525 bin 934 olmak üzere 1 milyon 107 bin 776 aktif öğrencisi var. Kaydını donduran öğrencilerle birlikte bu sayı 1 milyon 650 bin 96'yı buluyor.

Atatürk Üniversitesi'nin Açıköğretim Fakültesi'nde ise 21 bin 762 öğrenci yer alıyor. Üniversite lisans ve önlisans programlarına öğrenci alıyor.

İstanbul Üniversitesi, 2009'dan itibaren uzaktan öğretim verirken, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nde 2011'de açıköğretim programlarına öğrenci almaya başladı. Açıköğretim programlarında 127 bin 338, uzaktan eğitimde 5 bin 904 olmak üzere 133 bin 242 öğrencisi var.

Bazı açıköğretim ve uzaktan öğretim ön lisans ve lisans programlarına ÖSYS çerçevesinde merkezi yerleştirme yapılıyor. Ancak Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerindeki bazı açıköğretim programlarına bir yükseköğretim kurumunda okuyan veya mezun olanlar sınavsız kayıt yaptırabiliyor.

AÇIKL LİSEDE ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYONA ULAŞTI

Açıköğretim fakültelerinin öğrenci sayısı artarken, liselerde de durum farklı değil. Açıköğretim liselerinde öğrenci sayısı 2012-2013 eğitim öğretim yılında 804 bin 523'ken bu sayı, 2013-2014'te 901 bin 493'e, 2014-2015'te 945 bin 390'a, 2015-2016'da 1 milyon 26 bin 728'e, 2016-2017'de ise 965 bin 573'e ulaştı.

UZAKTAN EĞİTİM YAYGILAŞIYOR

Açıköğretim fakültesi bulunmayan üniversiteler, daha fazla öğrenciye ulaşabilmek için uzaktan öğretim programları açmaya başladı. Bu kapsamda önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarına öğrenci kabul ediliyor. Beykent, Manisa Celal Bayar, İnönü, İstanbul Medipol, İstanbul olmak üzere 5 üniversitede uzaktan öğretim lisans programları var. Bu üniversitelerde siyaset bilimi ve kamu yönetimi, sağlık yönetimi, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, işletme, radyo, televizyon ve sinema, maliye, gazetecilik, halkla ilişkiler ve tanıtım olmak üzere 13 lisans programı mevcut.

Uzaktan öğretim önlisans programları ise Afyon Kocatepe, Akdeniz, Amasya, Ankara, Atılım, Beykent, Bitlis Eren, Manisa Celal Bayar, Çanakkale Onsekiz Mart, Çukurova, Dokuz Eylül, Erzincan, İnönü, İstanbul Aydın, İstanbul, Kafkas, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Karabük, Kırıkkale, Kocaeli, Marmara, Mersin, Muğla Sıtkı Koçman, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Okan, Ondokuz Mayıs, Sakarya, Süleyman Demirel, Trakya olmak üzere 29 üniversitede bulunuyor. Ayrıca Plato, Beykoz Lojistik, Kapadokya meslek yüksek okullarında da uzaktan öğretim veriliyor.

YÖK, ayrıca 55 üniversitede uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans programlarının açılmasına izin verdi. Üniversitelerde önlisans programları meslek yüksekokulları, lisans programları fakülteler, yüksek lisans programları ise enstitülerde yürütülüyor. Bazı üniversitelerdeki uzaktan eğitim merkezlerinde ise eğitim verilmiyor sadece uzaktan öğretim programlarına teknik destek sağlanıyor.

 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR