Acil durum ilan edildi! 1200 yıldır böylesi görülmedi
Uzmanların açıklamalarına göre, çok şiddetli vuran sıcak hava dalgası korkunç bir felaketler zincirini tetiklemiş olabilir. Uzmanlar susuzluk ve kuraklık uyarısı yaparken, bir başka son dakika haberi de milyonlarca kişiyi etkileyecek bir tropikal fırtınanın gelmekte olduğunu bildirdi. California eyaletinde ise 'acil durum' ilan edildi.
ABD'yi saran sıcak hava dalgası, aynı anda yüzlerce sıcaklık rekoru kırıyor ve tarihi kuraklığı daha da kötüleştiriyor.
Salt Lake City rekor kıran (42 derece) sıcaklıklara ulaşırken, Teksas ve Kaliforniya'da elektrik şebekesi operatörleri elektrik kesintilerini önlemek için sakinlerden enerji tasarrufu yapmalarını istedi.
Ve tüm bunlar, daha yazın en sıcak kısmına henüz ulaşılmamışken yaşanıyor.
İnanılmaz sıcaklarla yüzleşen 40 milyon Amerikalı arasında kuraklık ve iklim üzerine çalışan bilim insanları da var ve tüm dünyada etkisini göstermesi beklenen bu kriz hakkında önceden uyarılarda bulunmuşlardı.
ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin batı ve güneyinde 50 milyon kişiyi etkileyen aşırı sıcak hava dalgası için ölüm tehlikesi uyarıları yaparken, sıcaklardan en fazla etkilenen eyaletlerin başında gelen California'da "acil durum" ilan edildi.
California Valisi Gavin Newsom, eyalet genelinde ortalama 43 santigrat derece civarında seyreden sıcak hava dalgası altında elektrik sistemlerindeki endişe nedeniyle pazar gününe kadar acil duruma geçtiklerini kaydetti.
California Üniversitesinden iklim bilimcisi Park Williams, CNN’e yaptığı açıklamada, bölgedeki kuraklığa da dikkat çekerek, "Aşırı sıcak dalgalar batı yakasında, toprağın kuru olmasından dolayı gittikçe kötüleşiyor. Yaz sonuna kadar bu şekilde 4-5 aşırı sıcak dalga görebiliriz." diye konuştu.
Eyaletin en sıcak noktası Ölüm Vadisi (Death Valley) olarak bilinen ulusal parkta ise sıcaklığın 54 santigrat derecenin üzerine çıktığı kaydedildi.
California'nın dışında, Arizona, Utah, Montana ve İdaho gibi civar eyaletlerde de sıcaklıkların günlük bazda rekor seviyelere ulaştığı, aşırı sıcakların hafta sonu da tehlikeli boyutta seyredeceği uyarısı yapıldı.
Kaliforniya Üniversitesi'nden dünya sistemleri bilimi uzmanı Doçent Kathleen Johnson şunları söyledi: "Bu yaz için endişeleniyorum - bu, orman yangını ve kötüleşen kuraklıklar hiç hayra alamet değil.
"Bu mevcut kuraklık, en az 1.200 yıldır gördüğümüz en kötü kuraklık olma yolunda. Nedeni ise doğrudan insan kaynaklı iklim değişikliği ile bağlantılı.
"Benim her zaman temel noktam, geçmişe bakabiliyor olmamızdır. Ağaç halkalarına ve diğer paleoiklim kayıtlarına bakarak, geçmişte iklimin nasıl değiştiği ve değiştiği hakkında gerçekten önemli bakış açıları elde edebiliyoruz.
"Sadece ABD'de değil, küresel olarak üst üste gelen bu aşırı olayları ne kadar çok görürsek, iklim değişikliği gerçeğinin o kadar kaçınılmaz hale geldiğini düşünüyorum.
Daha az suya, artan orman yangınlarına ve daha fazla aşırı sıcaklara maruz kalacağız. Ama aynı zamanda motive edici. İklim değişikliği konusunda acil eylem için zorlamaya devam etmeliyiz.