BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,62
ALTIN 2.918,00
SAĞLIK

Aile hekimine günde 8 saat nöbet!

Türkiye'de ilk kez kullanılacak olan İlaç Takip Sistemi’ni (İTS) anlatan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu aile hekimlerinin merak ettiği o soruyu cevapladı.

Torba Kanun düzenlemesi ile birlikte aile hekimlerinin 8 saat nöbet tutacağını belirten Müezzinoğlu şunları söyledi...

"AİLE HEKİMLERİ AYDA 8 SAAT NÖBET TUTACAK"

Torba kanun düzenlemesi ile aile hekimlerinin acillerde nöbet tutmasını öngördüklerini hatırlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Aile hekimleri biz yetersiziz diyorlarsa biz eğitim istiyoruz desinler, eğitim verelim. Eğitim standartlarının yükseltilmesi için uzmanlık eğitimi alabilme yollarını açıyoruz. Bu ülkede aile hekimlerimiz saygın ve topluma sağlık hizmetini en ideal şekilde versinler istiyoruz. Sağlık Bakanlığı, hekim kadrosunun üçte biri yani 21 bin aile hekimimiz var. Ayrıca, 21 bin hemşire ve ebemiz var. Sağlık alanının üçte birlik bir kısmının ömrünün sonuna kadar nöbet tutmayı meşrulaştırmasını doğru bulmam. Hekimlik 24 saattir. Ayda 8-16 saatlik bir nöbeti meslekleri anlamında zor geliyor demek doğru değil. Acillerde ihtiyaç var diye nöbet koymuyoruz, pratik acil bilgilerinin devamlı olması için bunda kararlıyız. Yasal olarak öngörülen nöbet 8 saat. Nöbetini ücretli tutuyorsa, aile hekimi ertesi gün işine gidecek."

"TAM GÜNDE SAAT 5'TEN SONRA ELDE EDİLEN GELİRİN YÜZDE 60'I ÖZEL HESABA AKTARILACAK"

Torba kanun kapsamında tam gün ile ilgili de bir düzenleme bulunduğunu, bu çalışma için 11-12 üniversite yönetimi ile görüştüklerini ve 23 üniversiteden görüş aldıklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bu düzenleme ile birlikte yüzde 60-70 dönüş olacak kanaatindeyim. Temmuz ayından itibaren bazı dönenler olmuştu zaten. Yüzde 20 civarında ben dışarıda çalışacağım diyenler oldu. Bizim kurguladığımız sistem sürdürülebilir ve geliştirilebilir olmalı. O nedenle hocalarımıza günlük performans dinamiklerini Sağlık Bakanlığı ve YÖK belirlesin dedik. 1 ay sonra YÖK kriterleri açıklayacak. Hocalarımızın yüzde 50 akademik çalışma eğitim, araştırma ve yayınlarla ilgilenmesini ve yüzde 50 ise uygulamalara baktığı hastanın ameliyatı ve tedavileri ile ilgilenmesini istiyoruz. Saat 5'ten sonra hocaların bir kısmı ben çalışmayacağım, evime gidiyorum diyorsa evine gidecek. Ayrıca, ben 5'ten sonra ve cumartesi ve pazar çalışmak istiyorum diyorsa, hocalarımız kurumda çalışmalarına devam edecek. Buradan gelecek gelirin yüzde 60'ı hocalarımız için açılacak ayrı bir hesapta tutulacak. Dışarıdan talepler olursa, vakıf ve özel hastanelerinden bunlar kesinlikle kurumsal olmalı. Hocanın bağlı olduğu kurum ve talep eden kurum arasında sözleşme olmalı. Bu gelirin yarısı kurumun, yarısı hocanın olacak. Bir de yüzde 20-30 dışarıda kalanlar ve ben kesinlikle dönmeyeceğim diyen çok değerli ise ve ihtiyaç olacak hocalar ile üniversiteler sözleşme yapabilecek. Bu hocalar birikimlerini eğitim ve uygulama amaçlı verebilecekler."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR