Aile paketi destek değil darbe mi?
Aile Paketi, milyonlarca kadının çalışma hayatına da son verecek. Türkiye’deki işsizlerin yüzde 60’ını kadınlar oluştururken Aile Paketi ile çocuk yapacak kadınlara yarım günlük çalışma getirilmesi patronların işe alımlarda kadınların işini zorlaştıracak.
Aile Paketi’yle özellikle doğuran kadın çalışanın istemesi halinde çocuk 5.5 yaşına gelene kadar yarım gün çalışma hakkı sunulacak olması iş dünyasının tepkisini çekerken bu düzenleme kadının hem işsiz kalmasının hem de eve kapanmasının yolunu açacak şeklinde yorumlanıyor. Kadın istihdamının en fazla olduğu sektörlerin başından gelen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü yetkililerine göre Aile Paketi’yle “anneyi koruyalım” derken üreten kadın “işsizliğe mahkûm” edilecek. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Paket, dünün üreten kadınını, yarın işsizliğe mahkûm edebilir” dedi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) verilerine göre Eylül 2014 döneminde Türkiye’de işsiz sayısı 5 milyon 549 bin oldu. Türkiye’de ki işsiz sayısının 3 milyon 330 bini kadın. Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 25.9 seviyesinde gerçekleşti. Kadınlar resmi işsizlerin yüzde 38’si iken, işsizlik kapsamı dışında tutulan umutsuz ve diğer işsizlerin yüzde 60’ını kadınlar oluşturdu.
Yarım günlük işi kime yaptıracağız?
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Böylesi bir ortamda tamzamanlı çalışan bulmakta zorlanırken, yarızamanlı personeli nereden temin edeceğiz? Yarım günlük işimizi kime yaptıracağız?.. Şirketlerinde yüzlerce, binlerce kadın çalıştıran hiçbir üretici, böylesine ağır bir riski taşımak istemez. Firmalarımız, ailenin ve sosyal barışın en önemli yapı taşlarından olan kadın istihdamından uzaklaşıp erkek personele yönelebilirler” uyarısı yaptı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler Aile Paketi’nin, çalışanlarının konfeksiyon sektöründe ciddi maliyet artışlarına yol açacak hükümler içerdiğine işaret etti.Türkiye’nin 0-14 bulunduğunu, böylesi bir dönemde neslin devamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın gerekli olduğunu düşünmediklerini vurgulayarak “Sektörümüzdeki küçülme, istihdamı ve sosyal barışı çok olumsuz etkiler boyutlara gelecek. İlave izin hakları sonucunda yaşanacak iş kayıpları maalesef değerlendirmeye alınmamış. Ülkemizdeki kadın istihdam oranının daha yukarılara çıkarılabilmesi için yeni projeler ve ilave teşvikler üzerinde çalışmalar yürütürken yeni plan, işverenleri kadın istihdamı konusunda bir kez daha düşünmeye yöneltecek” dedi.