Artık hem vatandaş hem devlet kazanacak!

Emekli olduktan sonra düşen maaşlar nedeniyle geçim sıkıntısı çeken emeklilere devletten yeni düzenleme ile fırsat getirildi. Yapılan düzenlemeye göre emekli olacaklar fazla sigorta primiyle fazla maaş alacak.

10'uncu Kalkınma Planı'na eklediği bir madde ile emeklilikte yüksek maaşın önünü açan hükümet, emekli olduktan sonra geçim sıkıntısı çeken vatandaşlara sigorta primi fırsatını sundu. 

Türkiye'de emekli olduktan sonra düşen maaşlar nedeniyle yaşlılıkta geçim sıkıntısı çekenlere devlet önemli bir düzenleme ile fırsat getirdi. Bunun için sadece emekliliği yaş ve süre yönünden dolduran kişilerin, emekli olmadan çalışmaya devam etmesini sağlamak yeterli olacak.

Kişilerin yüksek emekli maaşına kavuşabileceklerine işaret eden uzmanlar, “Kişi sistemde kalırsa hem devlet hem vatandaş kazanacak” tespiti yaptılar.

SİSTEME İKİ YÖNLÜ KATKI VERİYOR

10'uncu Kalkınma Planı'nda “Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler, kişilerin çalışma hayatında daha uzun süre kalmasını teşvik edecek şekilde düzenlenecektir” maddesine dikkat çeken uzmanlar, emeklilik hakkını elde ettiği halde emekli olmayarak çalışan kişilerin sisteme hem prim desteği hem de emekli maaşı almayarak katkı verdiğini ifade ediyor. Uzmanlar “Emeklilik hakkı elde ettiği halde çalışan kişinin almadığı için biriken bir parası sistemde tutulmuş oluyor. Ayrıca bu kişi çalıştığı için prim ödemesi de yapıyor. Böylece emeklilik hakkı elde ettiği halde emekli olmayıp prim ödemeye devam eden kişi çifte katkıda bulunmuş oluyor” tespiti yaptı.

 EMEKLİYE YÜKSEK MAAŞ

Sosyal güvenlik uzmanları, “'Emekli olmayıp çalışmaya devam ettiği müddetçe bu dönemlerde adına daha yüksek oranda emekli aylığı bağlama oranı uygulanabilir' şeklinde bir düzenleme yeterli olacaktır. Bu dönemle ilgili olarak örneğin aylık bağlama oranı normal çalıştığı dönemlerde yüzde 2 ise emeklilik hakkı elde edip olmayarak sisteme prim desteği ve maaş almayarak katkıda bulunan kişilerde emeklilik hakkı elde ettiği yıllardan itibaren yüzde 5 aylık bağlama oranı getirilebilir” ifadelerini kullandı.

GELİR GİDER DENGESİNE ÖNEMLİ KATKI 

Böyle bir uygulamanın 26 milyon civarında çalışanın 10,5 milyon civarında da emeklinin bulunduğu sistemdeki aktüeryal dengeye de önemli katkısının olacağını ifade eden uzmanlar, “Türkiye'de her 2 kişinin 1 emekliye baktığı sistem daha bir dengeye girer. Avrupa'da bu oran 4 çalışanın 1 kişiye baktığı şekilde. Yine kişi emekli olmayarak çalışmaya devam ettiğinde, emekliye ayrıldıktan sonra benim emekli aylığım düşük diye de sıkıntıya girmemiş olur. Sistemin üzerindeki yük azaltılmış olacak” tespiti yaptı.

TEŞVİK SAĞLAYACAK

Hükümet hazırladığı 10'uncu Kalkınma Planı'nda, “Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan göstergelerin kişilerin çalışma hayatında daha uzun süre kalmalarını teşvik edecek şekilde düzenlenecek” deniliyor. 331'inci maddede ise “Parametreler, kişilerin daha uzun çalışmasına teşvik edecek” ifade ediliyor.