Dul aylığı bağlatma şartları dul maaşı nasıl alınır?

2016 dul maaşı ne kadar oldu? Dul maaşı alma şartları nelerdir? İşte dul maaşına ilişkin tüm detaylar...

Dul maaşı nasıl alınır, dul maaşı bağlanması ve dul maaşı alma şartları nelerdir? Binlerce kişi dul maaşının nasıl hesaplanacağını bilmiyor.  İşte dul maaşına ilişkin bilinen tüm detaylar...

Vefat eden memura bağlanan maaşın, yetim ve dul olarak ödenen oranı, yetim ve dul sayısı bir kişi ise %50sini, iki kişi ise %80 ini, üç kişi ise Vefat eden memurun maaşının tamamı ödeniyor.

YETİM VE DUL AYLIĞI

Eşler için Yetim ve Dul Aylığı, Vefat eden memurun eşi, Sigorta ve bağ-kurlu, ya da devlet memuru ise Vefat eden memurun maaşının %50’si bağlanıyor.

Bu şartları hiç biri değil ise hiçbir geliri yoksa maaşının %75’i bağlanıyor.

Çocuklara ise (SGK, BAĞ-KUR veya devlet memuru değil ise) maaşın %25'i bağlanıyor.

ALT SINIR AYLIĞINA DİKKAT!

Posta yazarı Ekrem Sarısu'ya yöneltilen "Memur emeklisi eşim vefat etti. Bağ-Kur’dan emekli maaşı almaktayım. Eşimden kalan emekli maaşını alabilir miyim?" sorusu dul aylığına ilişkin en çok merak edilen noktaya parmak basıyor. 

İşte Sarısu'nun dul aylığına ilişkin sorulara verdiği cevap ile en güncel 'dul aylığı' açıklaması:

"Bağ-Kur emeklisi olarak, vefat eden eşinizden dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı bağlatabilirsiniz. Sizden başka aylık bağlanacak hak sahibi yoksa (sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor.) aylık bağlama oranınız yüzde 75’tir. Ancak vefat eden eşiniz alt sınırdan aylık alıyorsa, alt sınır aylığı uygulaması nedeniyle alt sınır aylığın yüzde 80’i oranında aylık bağlanır. Eşinizin alt sınırdan aylık aldığını ve sizden başka aylık bağlanacak hak sahibi olmadığını varsayarsak, 1618,19 lira olan alt sınır aylığının yüzde 80’i olan 1294,55 lira dul aylığı bağlanır"

Sarısu, "900 gün mağduru dul kadınlar haklarını Yargıtay’a dava açarak borçlanabilme hakkı isteyebilir mi?" sorusunada şöyle cevap verdi:

"Dul aylığı bağlatma şartları için Yargıtay’a dava açamazsınız. Yargıtay temyiz merciidir. Yerel mahkemelere açılan davaları kaybeden taraf mahkeme kararının bozulması için Yargıtay’a gidebilir. Sizin Yargıtay’la işiniz yok. Yapacağınız iş; iktidar yetkililerine ulaşıp, yasaya borçlanma hakkı veren bir madde eklenmesini sağlamaktır"