Ek gösterge nedir emeklilikte hak etmek için ne yapmalı

Ek gösterge nedir sorusu en çok emeklilik için Ek göstergenin maaşa etkisi nedir?Öğretmen maaşları ek göstergeyle ne kadar oluyor?Ek gösterge nasıl yükselir? Hepsi memurhaber.com'da

Emekli maaşlarındaki en önemli faktörlerden "ek gösterge" nedir ve emekli maaşında ek göstergenin ne gibi bir önemi vardır? İşte ek göstergenin maaşa etkisi...

Kamu görevlilerinden TC Emekli Sandığı iştirakçisi olanların emeklilik hakları (emekli aylığı, malullük aylığı, emekli ikramiyesi, toptan ödeme), görevdeyken hak etmiş oldukları ek gösterge rakamından etkileniyor.

1/10/2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak göreve başlayanların, görevleri nedeniyle yararlandıkları bir ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanmaları hususu, 5434 sayılı Kanunun ek maddelerinde (67 ve 73 üncü maddeler) düzenlenmiş olup, mülga olan bu hükümler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi uyarınca aynı şekilde uygulanıyor.

EK GÖSTERGEYE EMEKLİLİK BAKIMINDAN NASIL HAK KAZANILIR?

Kamu görevlilerinin, bulundukları görevlerden dolayı yararlandıkları bir ek göstergeye emeklilik bakımından da hak kazanabilmeleri için, söz konusu ek göstergeli görevde en az 6 ay maaş almış olmaları (o ek gösterge üzerinden kesenek ve karşılık ödenmiş olması ) gerekmektedir.

Ancak, ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanma konusunda aranan 6 ay maaş almış olma şartı, kamu görevlilerinin tamamı için geçerli değildir. Çünkü, kamu çalışanlarının bazıları sadece 1 maaşlarının hesabında kullanılan ek göstergeyi emeklilik bakımından hak edebilmektedirler.

6 AY ÇALIŞMA ŞARTI

5434 sayılı Kanunun konuya ilişkin mülga düzenlemesine göre; Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananların, bulundukları göreve ait ek göstergeden emeklilik hakları bakımından da yararlanabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden en az 6 ay süreyle emekli kesenek ve kurum karşılığı ödenmiş olması gerekiyor.

6 aylık süre şartı, ek göstergesinden yararlanılması söz konusu olan görevde/kadroda bulunulması gereken süre için değil, o ek gösterge üzerinden kesenek ve kurum karşılığı ödenmiş olan ay (maaş) için aranmaktadır.

Bu nedenle, bazen 5 ay 1 gün süreyle bulunulan bir göreve ait ek göstergeye (6 ay prim kesilmesi mümkün olabileceği için) emeklilik bakımından hak kazanılması da mümkün olabilmektedir.

Öte yandan yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm gibi nedenlerlebulundukları görevlere ilişkin ek gösterge üzerinden 6 ay kesinti yapılamayanlar ise, son görevlerine ait ek gösterge üzerinden en az 1 kesenek ödenmiş olması durumunda, söz konusu ek göstergeden emeklilik hakları bakımından yararlanabilmektedirler.

1 AY ÇALIŞMA ŞARTI

Kanunun mülga düzenlemeleri; bazı görevlere atanan Emekli Sandığı iştirakçilerinde, bu görevlere ait ek göstergeleri emeklilik bakımından hak edebilmeleri için 6 ay kesenek ödenmesi şartı aramamaktadır. Buna göre, Kanunda belirtilen görevlere ilişkin ek göstergeler üzerinden 1 defa kesenek ve kurum karşılığı ödenmesi halinde, ilgili personel söz konusu ek göstergeyi emeklilik bakımından hak etmiş sayılmaktadır.

Bu nedenle, bazen 1 gün süreyle bulunulan bir göreve ait ek göstergeye (1 maaştan prim kesilmesi mümkün olabileceği için) emeklilik bakımından hak kazanılması da mümkün olabilmektedir.

Ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanmada, o ek göstergeyle 1 defa maaş almanın yeterli sayıldığı görevler şunlar:

*Bakanlar Kurulu kararıyla atama yapılan görevler.

*Ortak kararname ile atama yapılan görevler.

*Kariyer görevler (ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atama yapılan görevler).

*Emniyet Hizmetleri Sınıfı kapsamındaki görevler.

*Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamındaki görevler.

*Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi görevler.

*Askeri Hakimler Kanunu kapsamındaki görevler.

*Uzman Jandarma Kanununa tabi görevler.

*Uzman Erbaş Kanununa tabi görevler.

Öte yandan, atamaları ne şekilde yapılmış olursa olsun, her türlü müşavirlik görevi bu kapsamda değerlendirilmemektedir.