Emekli maaşına bloke koyulabilir! Dikkat!

Emekli maaşınıza banka kredinizi aksatırsanız el koyabilirler... İşte İzmir'de yaşayan emekli Yüksel Öztürk’ün başına gelen 'maaş blokesi'ne ilişkin tüm detaylar...

İZMİR’in Aliağa İlçesi’nde, emekli Yüksel Öztürk’ün kredi kullandığı banka şubesi, ödemelerin aksadığı gerekçesiyle 8 aylık emekli maaşına bloke koydu.

Yüksel’in avukatı bunun yasalara aykırı olduğunu ve kesintinin dörte bir oranında yapılabileceği gerekçesiyle, ’haksız kesintinin iadesi’ için İzmir 2. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı. Hakim, avukatın talebini yerinde görüp, blokeyi kaldırdı.
 
Hürriyet'te yer alan habere göre, Aliağa’da bir fabrikada çalışıp emekli olan Yüksel Öztürk, bir bankadan konut kredisikullandı. Ancak ödemeler aksayınca banka, imzalattığı kredi sözleşmesine göre Öztürk’ün SGK’dan aldığı 8 aylık emekli maaşının toplamı olan 10 bin 302 lirasınıbloke etti. Bunun üzerine Yüksel, avukatı Orhan Altın aracılığıyla İzmir 2. Tüketici Mahkemesi’nde, ’haksız kesintinin iadesi’ için bankanın Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açtı.


8 AYLIK EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KONULDU
Avukat Altın, dilekçesinde, "Müvekkilim bugüne kadar borçlarını düzenli ödemiştir. Yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı bazı gecikmeler yaşanmıştır. Kredi kullandığı banka bunu fırsat bilip, SGK’dan almış olduğu 8 aylık emekli maaşına bloke koymuştur. 5519 Sayılı Kanunun 93. maddesine göre borçlunun muvafakatı bulunmadıkça borçlunun emekli maaşı haczedilemez. Ayrıca emekli maaşlarıınn haczi için borçlu tarafından muvafakat verilmiş olsa bile kesintinin dörte bir oranında yapılması ve muvafakatın icra takibinden sonra icra dosyasına borçlu tarafından beyanı gerekir. Davalı bankanın blokajı, bankanın müvekilimden aldığı talimata dayanmaktadır. Teknik anlamda muvafakat olarak değerlendirilebilecek bu işlem, takip öncesi yapıldığından ve üstelik tüm emekli maaşını kapsadığından açıkça hukuka aykırıdır. Haksız yapılan blokajın tamamının yasal faiziyle birlikte tarafımıza iadesine ve kesintinin en azından dörte biri oranında yapılabilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı verilmesine ve blokajın kaldırılmasına karar verilsin" dedi.

TÜKETİCİ MAHKEMESİ NE DEDİ?
İzmir 2. Tüketici Mahkemesi Hakimi Feryal Atay, dosya üzerinden yaptığı duruşmada, taraflara delil ve belgeleri sunmaları için iki haftalık süre verilmesine, davalı bankanın Aliağa şubesine müzekkere yazılarak, kredi sözleşme örneğinin, kredi kullanım tarihinden dava tarihine kadar ödemeleri gösteren hasep ekstresinin istenmesine, tedbir talebinin kabulü ile davacının emekli maaşı üzerindeki blokenin kaldırılıp, dava sonuçlanıncaya kadar tedbiren dörte bir oranında kesinti yapılmasına karar verdi.

Avukat Orhan Altın, mahkemenin verdiği tedbir kararının emsal teşkil ettiğini, bu şekilde mağdur olanların dava açabileceğini söyledi.