Emekli olurken dolandırıcıların kurbanı olmayın!

Sahte sigorta yaparak hem devleti hem de vatandaşı kandıran şebekenin, emekliliğine bir iki yıl kalan kişileri takibe aldığı ortaya çıktı.

Zaman Gazetesi'nden İsa Yazar'ın haberine göre, bu kişilerin, emeklilikleri için gerekli olan primleri tamamlayabilmek için çıkış yolu ararken şebekenin tuzağına düştüğü belirtiliyor.

PARAVAN ŞİRKETLER ÜZERİNDEN SİGORTA YAPILIYOR

Özellikle düşük primle emekli olabilecekleri vaadinin cazibesine kapılan kişilere, paravan şirketler üzerinden sigorta yapılıyor. Bir kişi için en düşük prim miktarı 355 TL iken paravan şirketler, 150-200 TL'ye sigorta yapıyor. Şirket paravan olduğu için vatandaştan alınan paralar cebe indiriliyor. Devlete ise tek kuruş ödeme yapılmıyor. Sosyal güvenlik denetmenlerinin geçtiğimiz günlerde ortaya çıkardığı emeklilik şebekesi 156 paravan şirket üzerinden 7 bin kişiye sahte sigorta yapmıştı. Bu kişilerin sigortası iptal edilirken emekli olanların da emekliliği geri alınmıştı. Kurumun daha önce tespit ettiği sahte sigortalı sayısı da 10 bin olmuştu. Emekliliğine kısa bir süre kalan kişiler, sigortalı iş bulamama durumunda primlerini dışarıdan yatırma yoluna gidiyor.


VATANDAŞIN EMEKLİLİK HAYALİNİ RANTA ÇEVİRİYORLAR

Daha çok eş dost vasıtasıyla tanıdık bir şirket bulup kendisini burada çalışıyor gibi gösteriyor. Son derece yaygın olan bu uygulama, çeşitli suistimallere kapı aralıyor. Vatandaşın emeklilik hayalini ranta çevirmek isteyen şebekeler, prime ihtiyacı olan kişileri sahte şirketler üzerinden sigortalı gösteriyor. Bu kişilerin bazıları şirketlerin sahte olduğunu bilmesine karşın primlerini başka türlü tamamlama şansı olmadığı için bu yola başvuruyor.

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN

Önemli bir bölümü de şirketlerin paravan olduğunu bilmeden tuzağa düşüyor. En çok emekliliğine bir iki yıl gibi kısa süre kalanlar şebekenin ağına takılıyor. Bu konuda çok sayıda ihbar ve şikayet gelmesi üzerine harekete geçen sosyal güvenlikte denetmenleri, naylon şirket kurarak vatandaşları buradan sigortalı gösteren firmaları yakın takibe aldı. En büyük şebeke geçtiğimiz günlerde, İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde görevli bir sosyal güvenlik denetmeni tarafından ortaya çıkarılmıştı. Yaklaşık bir yıl süren inceleme sonucunda 156 paravan şirket kuran şebekenin, bu yolla 7 bin kişiyi sigortalı gösterdiği belirlenmişti. SGK'nın daha önceki denetimlerinde de 10 bin sahte sigortalı yakalanmıştı. Böylece tespit edilen sahte sigortalı sayısı 17 bini buldu.

150 TL'YE EMEKLİLİK VAAT EDİLİYOR

Sosyal güvenlik denetmenlerinin ortaya çıkardığı şebekelerin özellikle gelir ve eğitim düzeyi düşük olan vatandaşları hedef aldığı belirlendi. Şebeke, bu kişileri aylık 150-250 TL para alarak kurdukları paravan şirketler üzerinde sanal sigortalı gösteriyor. İncelemelerde sigortalı olarak SGK'ya bildirilen kişilerin, belirtilen işyerlerinde hiç çalışmadıkları ortaya çıkıyor. Çete yöneticileri, vatandaşlara kendilerini muhasebeci veya mali müşavir olarak tanıtıyor. Öte yandan büyük bir özveri ile çalışan sosyal güvenlik denetmenleri, haksız kazanç sağlayanların önünü kestikleri için darp ve şiddete maruz kalıyor.