Emekliye kötü haber, 120 TL arttı
Emeklilerin hastane masrafı 120 lira arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan "Sağlık İstatistiği Yıllığı", emeklinin muayene, tedavi ve ilaç için cebinden çıkan paranın 12 senelik artışını ortaya koydu.
Rakamlarla ilgili bilgi veren TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Aytuğ Atıcı, bir emeklinin 2002 yılında hastaneye gittiğinde cebinden sadece yüzde 10 ilaç katılım payı ödediğini hatırlattı.
CEPTEN 13,5 MİLYAR LİRA
Daha sonra ise emekliden 11 noktada para kesildiğini ifade eden Atıcı, 2002'de emeklilerin cebinden bir yılda ortalama 56 lira sağlık parası çıktığını, bu rakamın son yıllarda 157 liraya fırladığını ifade etti. 2013 yılında ise devletin sağlığa harcadığı paranın 84 milyar liraya ulaştığını kaydeden Atıcı, bu harcamanın yüzde 16,8’ine tekabül eden 13,5 milyar liranın vatandaşın cebinden karşılandığını dile getirdi.
HASTANEYE GİTMEYEN VAR
Rakamın 76 milyona bölündüğünde 176 lira kişi başına tedavi, ilaç ve muayene parası ödendiğini vurgulayan Atıcı, “Bu rakama en az 100 lira daha eklemek gerekir. Çok az hastaneye giden hatta hiç gitmeyen 15-40 yaş arasındaki nüfus hesaplamalara dahil edildiği için emeklinin cebinden çıkan para düşük gösteriliyor” dedi. Atıcı ayrıca, bu nedenlerle emeklilerin korkudan hastaneye bile gidemediğini vurguladı.
"SİSTEM, HASTA EDİP İLAÇ YAZMA ÜZERİNE"
Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in 80 milyar liralık sağlık harcamalarının yüzde 85’inin vatandaşın ödediği primlerden karşılandığı bilgisi verdiğini hatırlatan Atıcı, şunları anlattı: “Yüzde 15 ise devlet kendisi ödeyeceğine vatandaşın cebinden kesiyor. Koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermek yerine vatandaşı hasta edip ilaç yazmak üzerine kurulu bir sağlık sistemi var.”
YÜZDE 200 YÜKSELDİ
Emeklilerden kesilen 11 kalemin içinde 3-12 lira arası aile hekimi, hastane katılım payı, 3 lira reçete parası, yüzde 200 artan özel hastane tedavi fark ücreti gibi unsurlar var.