Emekliye, memura kentsel dönüşüm müjdesi!
Emekliyi, memuru, yoksulu sevindirecek haber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. Kentsel dönüşüme alanı içindeki evini kendisi yıkıp yapmak isteyenlere uzun vadeli ucuz kredi verilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gerçekleştireceği kentsel dönüşümde uygulayacağı kredilerin ayrıntıları netleşti.
Erdoğan Süzer'in haberine göre, dün yayınlanan yönetmeliğe göre, kentsel dönüşüme tabi tutulacak bölgelerde yaşayan vatandaşlara verilecek kredilerde “yoksul-zengin" kategorisi esas alınacak.
Kentsel dönüşüm alanındaki evin büyüklüğüne göre, krediler ya TÜFE oranında güncellenecek ya da ilave faiz uygulanacak.
100 METREKAREYE FAİZSİZ
Yoksul ise TÜFE ya da faiz ödemeyecek. İşte kentsel dönüşümün yaşanacağı bölgelerde uygulanacak destek kredilerinin ayrıntıları:
ANLAŞANA KREDİ BİLE VAR
Kentsel dönüşüm kredisinde “anlaşma" şart aranacak. Buna göre anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların sahipleri veya bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet eden veya işyeri bulunanlar; ev veya işyerini kendi imkanları ile yapmak istedikleri takdirde kredi başvurusu yapabilecekler.
Konutunu veya işyerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25’i peşin, geri kalanı da 3 eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak verilecek. Brüt inşaat alanı 101 m2’ye kadar olan konutlara açılan krediye, kullanma ve geri ödeme dönemi boyunca faiz yürütülmeyecek.
VADE İMKANI DA SUNULUYOR
Bu krediler her yıl TÜFE oranında güncellenecek. Brüt inşaat alanı 101-150 m2 aralığında olan konutlarda TÜFE’ye ilaveten yüzde 10 faiz; 150 m2’den büyük konutlara ise yüzde 20 faiz eklenecek.. Kredilerin geri ödemesinde süre 101 m2’ye kadar olanlar 120 ay, diğer konutlar sırasıyla 84 ve 60 ay olarak belirlendi. Kredi geri ödemeleri inşaatın bittiği tarihten sonra başlayacak. Kredisini erken ödemek isteyen vatandaşlar bu haktan da yararlanabilecek. Geri ödeme taksitleri, her ayın ilk iş günü ile son iş günü arasında ödenecek. Taksitleri aksatanlara gecikme zammı uygulanacak.
GERİ ÖDEME 30 YILDA
Yoksul ve dar gelirli olarak kabul edilen vatandaşlarda ise kredi yerine borçlandırma yöntemi uygulanacak. Bakanlık, bu vatandaşlara bitmiş konutları teslim ettikten sonra borçlandırma senedi imzalatacak. Senet imzalamayanın hakkı yanacak. Konut borcu için faiz ya da TÜFE olmayacak. İşyerlerinde ise borca faiz işletilecek. Borçlandırma vadesi konutta en az 20, en çok 30 yıl olacak. İşyerinde ise 5 ila 15 yılda borç geri ödenecek. İlk taksit ödemesi, konut tesliminden 2 yıl sonra başlayacak.
KREEDİNİN PARASI 2B SATIŞI VE BÜTÇEDEN
Kentsel dönüşüm için "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı" oluşturulacak. Krediler ve kira yardımları ile yapılan diğer tüm masraflar bu hesaptan ödenecek. Hesaba en büyük gelir transferi ise 2B arazilerinin satışından yapılacak. Kentsel dönüşüm hesabına bu kaynaktan hangi oranda para aktarılacağına Bakanlar Kurulu karar verecek. Ayrıca bütçeye giden çevreye katkı payı ve cezalarının yarısı ile İller Bankası’nın bazı faaliyetlerinden elde edeceği karın yarısı bu hesaba gelir yazılacak. Ayrıca dönüşüm kapsamında yapılan gayrimenkul satışları, hibe ve bağışlar ile diğer aktarımlar da hesabın gelirine eklenecek.