Erken emekliliğe mahalli seçim ayarı -21/05/2013

Son günlerin en hararetli konularının başında gelen erken emeklilik ile ilgili merak edilenleri cevaplayan memurhaber.com yazarı Dr. Adnan Ağır, erken emeklilik hayali kuranları uyardı..

MEMURHABER.COM/ÖZEL- Sosyal güvenlik, insanların gelecek kaygısını bertaraf etmek için düşünülmüş en mükemmel sistemlerden birisidir. Düşünün, insan fizyolojik olarak geriye doğru gitmeye başladığında çalışma gücü azaldığında daha sı yapacak bir şeyi kalmadığında emekli maaşı imdadına yetişir.

Ülkemizdeki emeklilik yaşı ve sosyal güvenlik sistemi iktidarların adeta oyuncağı oldu ve seçim uğruna oy avcılığı kaygısıyla bugünlere gelindi. Sorun belli, gelirler gideri karşılamıyor, yani açık veriyor, bunu da her ay sayın Babacan’ın başında bulunduğu hazine kapatıyor, yani sübvanse ediyor. 1980’lerde başlayan emeklilik yaşı oynama sahneleri 2000’li yıllarla son buldu ancak, bugünlerde yaşa takılan yaklaşık beş milyon kişide beklenti oldu.

Sosyal devlet olmak öyle kolay değil. Tabi ki vatandaşının sağlığını, sosyal güvenliğini ne pahasına olursa olsun sağlamak durumundadır. Bunu da yaparken adil, eşit ve gelecek nesilleri de düşünmek zorundadır.

Sayın Maliye ve Hazine bakanları her ne kadar bu iş asla gündemimizde yok, düşünmüyoruz deseler de diş macunu artık tüpten çıkmıştır. Sayın Başbakan her konuda olduğu gibi bunun da kamuoyundaki karşılığını anketle test ediyordur diye düşünüyorum.

Yaşa takılan emekli adaylarının da şöyle bir hakkı var aslında bunu talep ederken. İşe başladıkları tarihte erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıl şeklinde emekli olacağı hayali ile başladılar kamu görevine. Planlarını, geleceklerini bunlara göre dizayn ettiler. Ancak, yapılan sosyal güvenlik reformları aslında ülke ve gelecek nesiller için son derece doğru bir uygulama. Gel gör ki beş milyon vatandaşın bu işte ne günahı var? Maç esnasında oyun kuralının değişikliği maçı kavgalı bitirmek demektir, hatta maçın bitmemesi, karakolda bitmesi anlamına gelecektir.

Erken emeklilik beklentisinde olanlar için yapılacak bir defalık düzenleme bana göre aktüeryal dengeyi asla bozmayacaktır. Emekli olanların yerine yeni istihdamların olacağı, işsizliğe bir nebze de olsa çare olacağı, emeklilerin yeni iş kuracak olmaları vb nedenlerle bu işin herkese yarayacağı düşüncesindeyim.

Siyasi iktidarların bir amacı vardır: Seçimi kazanmak. Seçimi kazanmak için bence yapılacak bu düzenleme iktidara epey oy kazandıracaktır. Bunun tam zamanı değil bence. Bizim seçmen erken unutabilir. O sebeple emeklilik düzenlemesi yılbaşında yani seçime az kala olacaktır diye düşünüyorum. Dilerim yanılmam.

Sonuç: Yaşa takılan emekli adayları, gerek basında gerekse sosyal medyada örgütlenip sesini yıl sonuna kadar yükseltmelidir. Hak verilmez alınır. Ama demokrasiyi zedelemeden. Sayın Başbakan bu kadar sayıdaki mağduru göz ardı edemez diye düşünüyorum. Çünkü iktidara ekonomik anlamda zarar vermeyeceği gibi oy oranına da olumlu katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Yaklaşık 7-8 ay sonra haklı olduğum ortaya çıkacaktır.