Esnaflar nasıl emekli olur?
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden Bağ-Kur emeklileri artık SGK’ye prim ödemeyecek. İşte esnaf emeklileri için altın kurallar...
Esnaflar emekli olduktan sonra SGK'ya prim ödemeye devam edecek mi? Esnaflar hangi şartlara göre emekli olur? İşte esnafların emekliliği hakkında bütün ayrıntılar...
Milliyet gazetesinden Cem Kılıç esnafların emekliliğindeki püf noktaları yazdı. İşte o yazı:
Emeklilikte kademeli yaş koşulunun geldiği 8 Eylül 1999 tarihi, SSK’lılar gibi Bağ-Kur kapsamında emekli olacaklar için de oldukça önemli. Bu tarihten önce kendi işini yapan esnaf ve sanatkar için emeklilikte kademeli yaş şartı geldi. Ayrıca yine esnaf ve sanatkarlar için 1 Haziran 2002 tarihine kadar toplanan prim sayısının miktarı da emeklilik için belirleyici oldu.
EMEKLİLİK TARİHİ DEĞİŞTİ
8 Eylül 1999 ve sonrasında çalışma yaşamına ilk kez giren esnaf, sanatkar, kendi işinin patronu olan, yani kendi hesabına bağımsız çalışan Bağ-Kur’lu (4-b) için emeklilikte yaş koşulu değişti. Sigortalılık başlangıcı 8 Eylül ile 30 Eylül 2008 tarihleri arasında olan Bağ-Kur’lular için emeklilikte yeni ve daha zor koşullar geldi. Yeni koşullara göre; bu tarihler arasında esnaflığa başlayan ve kendi işini kuranlar için erkeklerde 60 yaş, kadınlarda 58 yaşı tamamlama zorunluluğu geldi. Ayrıca, 9000 prim gününü tamamlama da bir diğer zorunlu koşul oldu.
2035’TEN SONRA YAŞ ŞARTI
2008 yılında en son sosyal güvenlik reformunun hayatımıza girmesiyle tüm sigortalılar için emeklilik yaşı değişmiş oldu. Ancak bu değişiklik reform sonrası ilk kez Bağ-Kur’lu ya da SSK’lı olanlar veya Emekli Sandığı’na tabi olanlar için geçerli oldu.
Bu değişiklikle, 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra ilk kez çalışma yaşamına giren, yani sigortalanan Bağ-Kur’luların emeklilik yaşı SSK’lı çalışanlarla eşit oldu. Ne var ki, yaş eşitlenmekle beraber ödenmesi gereken prim gün sayısı da farklılaştı. Buna göre; 1 Mayıs 2008 sonrasında Bağ-Kur kapsamına giren vatandaş için emeklilikte 9000 gün prim koşulunun tamamlanması istenirken, SSK için bu koşul 7200 prim günü oldu.
Hemen ifade etmekte fayda var, 1 Mayıs 2008 sonrası Bağ-Kur’lu olanlar 9000 prim günü koşulunu kademeli yaş artışının devreye gireceği 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlarlarsa emeklilik yaşı o tarihe kadar erkeklerde 60, kadınlarda 58 olacak.
Ancak bu tarihten sonra 9000 prim günü tamamlanırsa, emeklilik için tamamlanması gereken yaş yükselecek, kadın-erkek için 65 yaşını geçmemek şartıyla, primin 9000 prime tamamlanmadığı her geçen iki yıl için emeklilik yaşına bir yıl daha eklenecek. Bu koşullarda 2035 yılından sonra Bağ-Kur kapsamına girenler için 2047 yılında emeklilik yaşı 65 yaş olacak.
ESKİ PRİM BORCU OLANA AF VAR MI?
Bağ-Kur kapsamında tekrar çalışmaya başlayan emekliler için prim kesintisinin kalkması geçmişte prim borcu olan emeklilerin borcunun silindiği anlamına gelmiyor. Bu yeni durum ancak bundan sonrası için geçerli, emekli için adına SGDP borcu çıkmışsa bu borçlar ödenecek, devlet bu borçlardan vazgeçmiyor. Birçok emeklimiz borçlarını yapılandırmış, yani taksite bağlamıştı, bu taksitler ödenmeye devam edilecek.
Mart 2016’dan itibaren artık bu kesinti yapılmayacak. Ancak hükmün yürürlük tarihinden önceki borçlar ve SGDP ödenmesi gereken dönemler için çıkartılan borçlar silinmiş değil. Borcunu ödeyenlere de ödedikleri miktarlar geri verilmeyecek.
4B EMEKLİSİ ÇALIŞIRSA PRİM ÖDEMEYECEK
Çok sayıda vatandaşın emekli olduktan sonra çalışma yaşamına tekrar girdiği bir gerçek. Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanlar ya kendi işlerini kuruyor yani kendilerinin patronu oluyor ya da bir işyerinde 4-a statüsünde yani SSK’ya tabi çalışmaya başlıyorlar.
Bu durumda olanlardan emekli olduktan sonra Bağ-Kur’a, yeni adıyla 4-b’ye tabi olarak çalışmaya devam edenler için çok büyük bir yenilik geldi. Bu kişilerden kesilen, adına Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) dediğimiz primler artık kesilmeyecek. Bu primler emekli olduktan sonra kendi semtinde bir dükkan açıp çalışmaya başlayanlar veya şirket ortağı olan emeklilerimiz için bir kabus olmaktan çıkacak.
Nitekim birçok emeklimiz bu prim kesintisini bilmediği için primlerini ödemiyor sonradan büyük prim borçlarıyla karşılaşabiliyordu. Bizim de gazetemizdeki ilk yazımız, prim borcu olan ve sayıları yaklaşık 650 bini bulan, bu durumdaki emeklimizle ilgiliydi. Neyse ki, zaman içerisinde hükümet ilk olarak bu uygulamayı hafifletti ve prim kesinti oranını ilk olarak yüzde 15’ten 10’a düşürdü. Daha sonra ise geçtiğimiz aylarda Meclis’ten geçen yasa ile tamamen kaldırdı. 29 Şubat 2016 tarihinden sonra, Bağ-Kur’a tabi iş yapan emeklilerimiz rahat bir nefes alabilir. Mart 2016’dan sonra prim kesintisi yapılmıyor.
KENDİ İŞİNİ YAPANIN AYLIĞI YÜZDE 10 ARTACAK
Kendi işini yapan ya da şirket ortağı olan emeklilerimizin emekli aylığında mart ayından sonra kesinti yapılmayacağı için nisan ayı emekli aylıkları yüzde 10 artmış olacak. Emekli aylıklarına daha önce yapılan seyyanen artışlarla beraber, prim kesintisinin kalkmasıyla ortaya çıkan artış da eklenince, Bağ-Kur’a tabi olarak çalışmaya devam eden emekliler için aylıklarda ciddi bir artış ortaya çıkacak.
EMEKLİ OLUP ÜCRETLE ÇALIŞANA KESİNTİ VAR
Emekli olduktan sonra çalışmaya eski adıyla SSK’lı yeni adıyla 4-a’lı olarak devam eden kişiler adına işverenlerince ödenen sosyal güvenlik destek primi ise ödenmeye devam edilecek. Dolayısıyla, emekli olduktan sonra bir işverenin yanında ücretli yani işçi olarak devam eden kişilerin maaşlarında herhangi bir artış olmayacak. 4/b’li olarak, yani eski adıyla Bağ-Kur’dan emekli olup emekli olduktan sonra 4-a’lı, eski adıyla SSK’lı olarak çalışmaya devam eden bir emekli adına yine SGDP ödenecek.