Kıdem tazminatında siyasi partiler bunları vaad etti!

7 Haziran genel seçimleri öncesi AK Parti, CHP ve HDP seçim beyannamelerini açıkladılar. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerinde bulunduğu beyannamelerde emeklilere birçok şey vaad edildi. İşte emeklilere vaad edilenler...

Yakın zamana kadar kıdem tazminatında bireysel hesaplar açılmasında ısrarcı olan Ak Parti beyannamede yapılacak değişikliğe ilişkin net bir tanım yapmazken, taraflarla görüşerek yeni bir değişikliği gündemine alacağını belirtti. Hürriyet'in haberine göre, CHP ve HDP'nin kıdem tazminatı bölümleri ise uygulamadaki sorunların ortadan kaldırılarak mevcut hakkın korunmasına yönelik oldu.

PARTİLERİN TAZMİNAT VAATLERİ

Partilerin seçim Beyannamelerindeki kıdem tazminatı bölümleri şöyle:

AK PARTİ: Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılacak.

CHP: Ödün verilemez ve vazgeçilemez bir hak olan kıdem tazminatı koruma altına alınacak. İşverenin iflası halinde kıdem tazminatı hakkını tüm diğer işçi haklarıyla birlikte öncelikli alacak durumuna getirilecek.

HDP: Kıdem tazminatı hakkı korunacak ve geliştirilecek. Kıdem tazminatı hakkından bütün işçilerin faydalanması sağlanacak, kıdem tazminatı almayı zorlaştıran hükümler yerine kolaylaştırıcı düzenlemeler getirilecek. Kıdem tazminatının fona devredilmesine ya da 30 gün karşılığı sürenin düşürülmesine izin verilmeyecek. İşyeri kapanan, işverenleri kaçan ya da iflas eden şirketler nedeniyle, işçilerin mağdur olması engellenecek, kıdem tazminatını alamayan işçilerin alacakları hazine güvencesine alınacak.

MHP:Milliyetçi Hareket Partisi seçim bildirgesini 3 Mayıs'ta açıklayacak. MHP'nin seçim bildirgesinde de kıdem tazminatıyla ilgili bir bölüm olması bekleniyor.

TASLAKLAR TARTIŞMAYA AÇILDI AMA

10 yıldır gündemden düşmeyen kıdem tazminatında mevcut uygulama, işçilerin son aldığı brüt maaş üzerinden her yıl için kıdem tazminatı hakkının hesaplanması şeklinde. İşçi işyerinden 1 yıldan az bir süre içinde çalışıp ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanmıyor. Kıdem tazminatı hakkının oluşması için gereken bir diğer koşul da, işçinin kendi rızası dışında işini kaybetmesi. Ancak hükümet, birçok çalışanın bu koşullarda kıdem tazminatını alamadığını belirterek, konuyu tartışmaya açtı. Taslakların ortak özelliğini kıdem tazminatlarının işçiler için açılacak bireysel hesaplarda birikmesi ve her yıl için öngörülen 1 aylık (30 günlük) kıdem tazminatı hakkının aşağıya çekilmesi oldu. Hükümet yetkilileri, bireysel hesaplara uygulanacak nemayla çalışanların herhangi bir kaybı olmayacağı görüşünü dile getirdi. Türk-İş ise, kıdem tazminatı hakkını 30 günün gerisine çekecek her düzenlemeye karşı olduğunu deklare etti. Sosyal taraflarla uzlaşma olmaması nedeniyle düzenleme şimdilik rafa kaldırıldı.