Milyonlarca emekliye 2 ek maaş mı ödenecek?
Milyonlarca emekliyi umutlandıran 2 ek maaş ödemesi nasıl yapılacak? Emeklilere ek maaş verilmesi mümkün mü? Ek maaş için ne kadar kaynak ayrılacak? İşte emeklilere verilmesi planlanan ek maaşın detayları...
Ekonomist Mustafa Sönmez, emekliler için gündeme getirilen ek 2
maaşın hem mümkün hem gerekli olduğunu belirtti.
DHA'ya değerledirmelerde bulunan Sönmez, emeklilere 2 ek maaş
ödemenin yıllık maliyetinin 25 milyar lira, 4 maaşın ise 50 milyar
lira olduğunu ifade ederek, söz konusu ödeme için devlet bütçe
harcamalarındaki tasarruflar ve vergilerde yapılacak düzenlemelerle
kaynak bulmanın mümkün olduğunu belirtti.
GELİR DAĞILIMI EN KÖTÜLER ARASINDA
Mustafa Sönmez, emekliler için gündeme getirilen ek 2 maaşın hem mümkün hem gerekli olduğunu belirtti.
Sönmez, emeklilere 4 maaşın dahi ödenebileceğini ifade ederek, "Türkiye gelir dağılımı açısından dünyanın en utanç verici tablolarından birini Güney Afrika ve Meksika ile paylaşıyor" dedi ve ekledi:
"Türkiye'nin devlet tarafından sağlanan sağlık harcamaları, emekli maaşları ve diğer sosyal yarımlarının toplamından oluşan sosyal yardım harcamaları, milli gelirin yüzde 12'sini ancak bulmaktadır. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 22 ortalamadadır. Fransa'da sosyal harcamalar milli gelirin yüzde 32'sine ulaşmaktadır."
Sönmez, halen SGK'dan maaş alan emekli sayısı 11 milyona yakın olduğunu, bunların 7.5 milyonu işçi, memur, esnaf emeklisi, kalanın ise dul-yetim, yaşlılardan oluştuğunu söyledi.
Emekli maaşlarının, devletin kurumlarının yaptığı yıllık harcamaların yüzde 19'una denk geldiğine dikkat çeken Sönmez, milli gelirin ise yüzde 8'ini ancak oluşturduğunu belirtti.
25 MİLYAR EK BÜTÇE GEREKTİRİYOR
Sönmez, 11 milyonu aşkın emekliye yapılacak 2 maaş ek ödemenin, 2015 yılı için öngörülen 158 milyar liralık maaş ödeme bütçesininnin 25 milyar lira dolayında artırılarak 184 milyar liraya çıkarılması anlamına geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Emekli bütçesinin 2 ek maaş ile 184 milyar liraya çıkarılması, milli gelir içindeki paylarını yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarmaktan ibarettir ve hem imkansız değildir hem de gereklidir. Çünkü halen ortalama emekli aylığı 1,100 lira dolayındadır ve emeklilerin bu gelirle geçinmesi mümkün değildir."
KAYNAK NEREDEN?
Mustafa Sönmez, hedefin 2 ek maaş olarak tutulduğunda, bunun kaynağının bütçe harcamalarındaki tasarruflarla gerçekleştirilebileceğini belirterek, "2015'te 12.5 milyar lira olarak açıklanan savunma ve güvenlik bütçesinin 2.5 milyar lira, savunma fonuna aktarılanların 2.5 milyar lira, devletin gayrimenkul alımlarının 10 milyar lira azaltılması ve devletin daha az borçlanarak 54 milyar liralık faiz giderinden 10 milyar tasarruf edilmesi, 2 maaşın kaynağını ortaya çıkarıyor" diye açıkladı.
4 MAAŞ KAYNAĞI NEREDEN?
Ekonomist Sönmez, ek 4 maaş için kaynak bulunmasının da mümkün olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
"O da vergi yükünü daha adil hale getirerek yaratılabilir; Banka ve şirketlerin ödediği kurumlar vergisinin payı yüzde 8 bile değil, bunu 10 milyar lira artıracak bir düzenleme mümkün. Lüks otomobillerden 3 milyar lira daha vergi alınabilir.
Son 10 yılda İstanbul, Ankara ve İzmir'de lüks konut ve plazalardan mülk edinenlerden 12 milyar liralık 'rant vergisi' toplanabilir. Böylece artı 2 maaşın da kaynağı vergilerden sağlanır. Emeklilere ödenecek 4 artı maaş, 2015 için 50 milyar lira, hem gelir dağılımında biraz olsun adalet sağlar hem de tüketime gidince ekonomiyi canlandırır, vergi üretir ve büyümeye katkıda da bulunur."