Milyonlarca vatandaşa ikinci emeklilik şansı!
Hazine Müsteşarlığının Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliğinin, Resmi Gazete'nin yayınlanan bugünkü sayısına göre, emekli aylığı almaya hak kazanan kişilere, "ek maaş" olanağı sağlayacak yıllık gelir sigortalarına ilişkin esaslar belirlendi.
Sosyal güvenlik kapsamında emekli aylığı almaya hak kazanan kişilere, birikimleri karşılığında "ek maaş" olanağı sağlayacak yıllık gelir sigortalarına ilişkin esaslar belirlendi.
Hazine Müsteşarlığının Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, kişilerin bireysel emeklilik sisteminden ve diğer kaynaklardan sağladığı birikimleri karşılığında ömür boyu veya belirli bir süre için düzenli irat ödemesi yapmayı öngören yıllık gelir sigortalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Hayat grubu sigortalarında faaliyet gösteren Türkiye'de kurulu sigorta ve emeklilik şirketleri ile yabancı sigorta şirketlerinin Türkiye'deki teşkilatını kapsayan yönetmeliğe göre, yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdetmek isteyen şirketler Müsteşarlığa yazılı olarak başvuracak.
Müsteşarlıkça yapılacak değerlendirme sonucu bilgi işlem altyapısı ile idari ve mali açıdan yeterli bulunan şirketler yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdedebilecek.
Teknik faiz oranı, sigorta süresi, ürün kapsamında verilen teminatlar ve ürünün diğer özellikleri dikkate alınarak sigortacılık prensipleri dahilinde şirketler tarafından ihtiyatlı bir şekilde belirlenecek.
Müsteşarlık teknik faiz oranının asgari ve azami sınırlarını belirleyebilecek.
KESİNTİ ORANI
Başlangıçta tek prim şeklinde ödenen toplu paradan, taksitli prim
ödemelerinden veya yapılan irat ödemelerinden azami yüzde 2
oranında kesinti yapılabilecek.
Sözleşme süresi içinde yapılan ek prim ödemelerinden azami yüzde 2 kesinti olabilecek.
Kar payı dağıtılması taahhüt edilen ürünlerde, matematik karşılıkların yatırıma yönlendirilmesinden elde edilen getiri üzerinden azami yüzde 10 kesinti yapılabilecek.
Sigortadan ayrılma halinde matematik karşılıklar üzerinden, sigorta sözleşmesinde geçirilen süreye ve şirketçe belirlenecek diğer unsurlara bağlı olarak değişen erken ayrılma kesintileri uygulanabilecek.
Müsteşarlık, bu madde kapsamında belirtilen kesinti oranlarını yüzde 50'ye kadar arttırabilecek ya da azaltılabilecek.
56 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN ÜRÜNLER
56 yaş ve üzeri kişilere Türk Lirası cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen ürünler sunulacak. İrat ödemeleri hemen başlayabilecek veya en fazla beş yıl ertelenebilecek.
İrat tutarı başlangıçta, ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanacak ve her takvim yılı başında en az TÜFE oranında arttırılacak. İrat ödeme süresince veya irat ödemelerinin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulacak ve sigorta ettirenin isteğine bağlı olarak söz konusu teminatları içeren sözleşmeler akdedilebilecek.
56 YAŞIN ALTINDAKİ KİŞİLER İÇİN ÜRÜNLER
56 yaşın altındaki kişilere Türk Lirası veya yabancı para birimi cinsinden tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında, hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, belirli tutarlarda veya TÜFE dahil bir varlık ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için irat ödeyen, isteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehtara, vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünler sunulabilecek.
İrat tutarı başlangıçta, ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanacak. Müteakip dönemlerdeki irat tutarı ise ürün kapsamında taahhüt edilmişse dağıtılacak kar payları ve diğer unsurlar dikkate alınarak hesaplanacak.
HAYAT GRUBU SİGORTALARI
Ayrıca Hazine Müsteşarlığın, Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, hayat grubu sigortalarına ilişkin tarife ve varsa kar payı teknik esasları ile bu esaslara ilişkin değişiklikler herhangi bir onaya tabi olmaksızın, genel kabul görmüş aktüeryal tekniklere ve belirlenen ilkelere uygun şekilde hazırlanarak şirketler tarafından uygulanacak.
Teknik esaslar ve diğer şartlar sigortacılık mevzuatına aykırı olamayacak. Yıllık gelir sigortaları hariç olmak üzere, ilk defa uygulamaya konulacak hayat grubu sigortaları tarife ve kar payı teknik esasları ile bu esaslara ilişkin değişiklikler, şirketlerce uygulamaya konmadan 10 iş günü öncesinde Müsteşarlığın belirleyeceği esaslar çerçevesinde elektronik ortamda merkeze gönderilecek.
Yönetmelikler 6 ay sonra yürürlüğe girecek.