Ne zaman emekli olurum uygulaması ile emeklilik sorgulama
Ne zaman emekli olurum sorusu çalışanlar için her zaman gündemedir. SGK ve Bağkur'da emeklilik tarihi sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirildiğini sizler için bu haberimizde derledik.
'Ne zaman emekli olurum' sorusu her çalışanın kafasında soru işaretidir. Çünkü çalışmanın ve sigorta primi yatırmanın amaçlarından biri de çalışmaktır. Bu sorunun cevabını bulmak için internette bir çok 'emelilik tarihi ve yaşı hesaplama' uygulamları yer alıyor.
Daha önceki yıllarda çeşitli program ve yöntemlerle çalışanlar ne zaman emekli olacağını sorguluyorlardı. Bu yöntemler doğru yollar kullanılarak hesaplansa da resmi olmadığı için bir yanlışlık payı vardı.
SGK VE BAĞKUR EMEKLİLİK TARİHİ NEREDEN SORGULANIR ?
Emeklilik sorgulama işlemleri artık SGK hizmetleriyle de gerçekleştirilebiliyor. Bu sorgulama işlemi için de çoğu yöntemde olduğu gibi e-Devlet şifresi gerekiyor.
e-Devlet şifresi ile hesabınıza giriş yaptığınızda SGK uygulamalarından 'Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?' uygulaması ile gerçekleştiriliyor.
EMEKLİLİK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?
'Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?' uygulaması temelde işe başlama tarihiniz esas alınarak prim ödeme gün sayısı ve emekli olabileceğiniz yaş bilgisini öğrenebileceğiniz bir sistem.
'NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM'- SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ilk olarak 'Sigorta Kolu' bölümünden 4A, 4B, 4C seçeneklerinden birini seçin. Daha sonra 'Hizmete Başlama Tarihi' bölümünde SGK hizmet dökümünde yer alan ilk işe başlangıç tarihinizi seçiyorsunuz.
Sorgula tuşuna baştıktan sonra prim günü ve yaşınız üzerinden hesaplama yapılacaktır.
ERKEN EMEKLİLİK
Malulen emeklilik ve erken emeklilik yani diğer adı ile vergi indirim hakkı ile emeklilik şeklinde iki gruba ayrılmış olan erken emeklilik durumu, istisnai bazı durumlarda geçerlidir. Şimdi yazımıza ilk olarak malulen emeklilik durumunu anlatarak devam edelim.
MALULEN EMEKLİLİK
Çalışma hayatı halen devam eden bir bireyin; tedavisi mümkün olmayacak şekilde sağlığının bozulması durumunda zorunlu olarak emekli olmasına malulen emeklilik denir. Diğer bir tanımla, bir bireyin bedeninde yine düzelmesi mümkün olmayan hasarların meydana gelmesi durumunda, çalışamayacak hale gelmesine ve mecburi olarak emekliliğe ayrılmasına malulen emeklilik denir. Tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı çalışamayacak duruma gelen kişilere ise malül denilmektedir.
VERGİ İNDİRİM HAKKI İLE ERKEN EMEKLİLİK
Çalışmaları hayatları devam eden, engelli ya da engelsiz kişilerin, yine kendilerinin vergi indirim hakkı kazanmaları ile gelişen erken emeklilik durumudur. İşte kişilerin bu yol ile emekli olma hakkı kazanmalarına vergi indirim hakkı ile erken emeklilik durumu denilmektedir.
Vergi indirim hakkı ile erken emeklilik durumunda dikkat edilmesi gereken nokta; çalışma hayatına engelsiz olarak başlamış olan bir birey, eğer malulen emekli olamıyor ise, dilerse vergi indirim hakkı ile erken emekli olabilme imkanı vardır. Bundan ayrı olarak, bir kişinin rapor oranı %59 ya da %59 oranından daha fazla ise, bu kişi yine vergi indirim hakkı ile erken emekli olabilmektedir.
Diğer yandan, 31.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bir kanuna göre; iş hayatına başlamış olan ve SSK birimine bağlı olarak çalışmakta olan engelli vatandaşlar da vergi indirim hakkı kazanıp erken emekliye ayrılabilirler.