1 Nisan tarihine dikkat ilaç alamayabilirsiniz!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki kişiler 1 Nisan'dan itibaren eczanelerden ilaç alamama tehdidi altında. SGK ile eczaneler arasındaki sözleşme 31 Mart'ta bitiyor.

Eczanelerle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki sözleşme 31 Mart Perşembe günü sona eriyor. Eczaneler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan talep ettikleri 13 maddelik paketin kabul edilmemesi halinde yeni sözleşmeyi imzalamayacaklar.

Hürriyet'te yer alan habere göre, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, son 3.5 yıldır eczanelere yönelik hiçbir ekonomik iyileştirme yapılmadığını söyledi. Genel Sağlık Sigortası'nın zorunlu hale getirilmesiyle nüfusunun tamamı SGK kapsamı altında olan tüm Türkiye 1 Nisan'dan itibaren eczanelerden ilaç alamama tehdidi altında.

İstanbul Eczacı Odası yönetim kurulu üyeleriyle dün bir basın toplantısı yapan Sarıalioğlu, bütçe oylama sürecinin tamamlanması için kendilerinden zaman istendiğini, bu nedenle Ocak'da 3 aylık geçici protokol imzaladıklarını söyledi.

ECZACILAR TALEPLERİN CİDDİYE ALINMASINI İSTİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya SGK yetkilileriyle yapılan görüşmelerde sorunlarını detaylı aktardıklarını belirten Sarıalioğlu, "SGK bürokratları, eczacı milletvekilleri ve en son yaklaşık 200 meslektaşımız önünde Sayın Soylu taleplerimizde haklı olduğumuzu bizlere beyan etti. Aynı toplantıda, taleplerimizin Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından bütçe açısından değerlendirilerek onaylanması gerektiği ifade edildi. Görüşmeler devam ediyor. Ancak taleplerimiz karşılanacak gibi görülmüyor. Taleplerimizin ciddiye alınması için uyarıyoruz" diye konuştu.

Taleplerinin karışlanmaması halinde yeni sözleşme imzalamayacaklarını ve bu durumda SGK'lıların reçetelerini ücretini ödemeleri halinde karşılayacaklarını belirten Sarıalioğlu, "Faturalı döneme geçiyoruz. Hastalar reçete bedellerini eczaneye ödeyecekler, bizden aldıkları faturayla SGK'dan talep edecekler" dedi.

ECZANELER NELER TALEP EDİYOR?

Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması (yılda 3.5 milyar liralık ücreti eczaneler topluyor)

Reçete başına hizmet bedelinin artırılması (halen kademeli olarak reçete başına 25 ve 75 kuruşluk bedel alınıyor)

SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması,

Satış hasılatı baremlerinin artırılması,

Majistral (el yapımı ilaç) tarifede yer alan fiyatların güncellenmesi,

Enjektör bedellerinin artırılması,

Mobil reçetelerde reçete başı hizmet bedeli ödenmesi,

Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 artırılması.