2013 ÖMSS tercih kılavuzunda gözden kaçanlar -1 Mart 2013 haberleri

Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) tercih kılavuzunun yarın yayınlanacak ve binlerce engelli memur adayı tercihlerini yapmaya başlayacak..

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) tercih kılavuzunun yarın yayınlanacağını hatırlatarak, adaylardan tüm tercihleri doldurmalarını istedi.

2013 ÖMSS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2013'TE 8 BİN 115 KADRO AÇILDI

Çiftçi yaptığı açıklamada, engellilerinin istihdamı için kamuda geçen yıl 7 bin 749 kadro açıldığını, aynı yıl iki yerleştirme yapılamadığı için 2013'te de açılan kadro sayısının 8 bin 115 olduğunu belirtti.

Geçen açılan kadroların 5 bin 400'üne yerleştirme yapıldığını hatırlatan Çiftçi, ÖMSS kapsamında bu yılın Mart ayında ikinci yerleştirmenin yapılacağı ifade etti.

Çiftçi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bin 994 din görevlisi kadrosuna yeterlilik sınavından sonra yerleştirme yapılacağı için Mart'ta 6 bin 121 kadro için yerleştirme yapılacağı bilgisini verdi.

Son on yılda 15 bine yakın engellinin işe yerleştirildiğini vurgulayan Çiftçi, ''Biz on yılda yapılan yerleştirmeleri yaklaşık bir yılda yapmış ve kadro açmış olacağız. Özel sektörde de geçen yıl 35 bin engelli istihdam edildi. Bu açıdan düşünüldüğünde bir yılda yaklaşık 45-50 bin engellinin istihdam edildiğini söyleyebiliriz. Bu tabii ki öncelikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Bakanımız Fatma Şahin'in bu konuya hassasiyetleri ve üzerinde çok ciddi bir şekilde durmaları sayesinde oldu'' dedi.

TERCİH KILAVUZU YARIN YAYINLANACAK

ÖMSS'nin tercih kılavuzunun yarın ÖSYM'nin internet adresinden yayınlanacağını ve adayların 8 Mart'ta kadar tercih yapabileceğini hatırlatan Çiftçi, adayların dikkatli davranmalarını istedi.

Geçen yıl yapılan yerleştirmede, engellilerin çok vasıflı olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Aylin Çiftçi, şöyle devam etti:

''Hemşire, psikolog, fizyoterapist, müezzin kadroları boş kaldı. Vasıflı personel kadrolarının dolduramadık. Bu şunu gösteriyor, biz kadro açsak da eğer eğitimimiz üniversite düzeyinde değilse bunlar boş kalacak. Yapmamız gereken engellilerin eğitim seviyesini yükseltmek. Bundan sonra yapmayı planladığımız en önemli çalışma bu. Onun için üniversitede okumayı teşvik edecek bazı düzenlemeler yapmayı planlıyoruz, üniversite gençliğini destekleyecek çalışmalar yapacağız. ÖMSS bu anlamda bize güzel ve önemli bir iş çıkardı.''

DİPLOMALARA DİKKAT

Geçen yılki yerleştirmede yaklaşık 2 bin kadronun tercih edilemediği için boş kaldığına dikkati çeken Çiftçi, adayların kadroları saptarken özellikle teknik kadrolar için kurumlarla görüşerek tercih yapmalarının önemli olduğunu dile getirdi.

İkinci yerleştirmede bu nedenle boş kadroların daha az olacağının düşünüldüğünü vurgulayan Çiftçi, adaylardan açıkta kalmamaları için 15 tercihin hepsini doldurmalarını istedi.

adayların kendi şartlarına uygun ve doğru bilgilerle tercih yapması gerektiğini bildiren Çiftçi, ilk yerleştirme sonrasında atama için kurumlara giden engellilerin aslında atamaya uygun olmadıklarının tespit edildiğini ifade etti.

Aylin Çiftçi, şöyle devam etti:

''Yani tercih etmiş, yerleşmiş, gidiyor ancak diploması yok. Bazı engellilerimiz, yanlış bildirimler dolayısıyla atanamadı. Bu nedenle atama sayısı da biraz düştü. O nedenle engellilerin ellerinde neyin diploması varsa onunla tercih yapması gerekiyor. Tercih kılavuzunda her kadronun yanında belirtilen bazı önemli noktalar var. Şu sertifikaya sahip olmak, şu branşlarda tecrübe sahibi olmak gibi. Bunları çok dikkatli incelemeleri gerekiyor. Çünkü atamada onlara bakılıyor, yerleştirildiğiniz alanda sertifikanız yoksa atamanız yapılmıyor.''

Çiftçi, çok tercih edilmeyen illerdeki kadroların da tercih listesinde bulunmasının yerleştirme şansını artıracağını sözlerine ekledi.