2014 LYS tarihleri- LYS saatleri- Hangi sınav ne zaman?
2014-LYS-4 (Sosyal Bilimler),LYS-1 (Matematik),LYS-5 (Yabancı Dil),LYS-2 (Fen Bilimleri),LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sınav tarihleri, soruları, sonuçları memurhaber.com'da
MEMURLAR - 2014-LYS-4 (Sosyal Bilimler),LYS-1 (Matematik),LYS-5 (Yabancı Dil),LYS-2 (Fen Bilimleri),LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sınav tarihleri, soruları, sonuçları memurhaber.com'da
Haziran'da yapılacak LYS Edebiyat-Coğrafya,Matemetik,Yabancı Dil,Sosyal Bilimler,Fen Bilimleri sınavları ne zaman? LYS sınav soruları-cevapları, LYS sonuçları, diğer detaylar memurhaber.com'da
İşte LYS sınav tarihleri ve LYS başvuruları hakkındaki herşey;
YGS sonuçlarını bir hafta içinde açıklayan ÖSYM, LYS 2014 sonuçlarını ne zaman açıklayacak.
LYS başvuruları hakkında bilgiler; YGS’den 180 ve üzeri puan alan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmeye hak kazandı. LYS başvuruları, 21-30 Nisan tarihleri arasında yapıldı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre, sınava giren 1 milyon 950 bin 163 adaydan, 1 milyon 900 bin 92'sinin puanı hesaplandı. ÖSYM istatistiklerine göre, ÖSYS başvuran 2 milyon 86 bin 115 adayın, 78 bin 427'si sınavsız geçişe başvurdu.
Bu adayların 1 milyon 950 bin 163’ü sınava girerken, 57 bin 525’i sınava girmedi. Sınava giren adayların, 1 milyon 949 bin 737'sinin sınavı geçerli sayılırken, 426 adayın sınavı geçersiz sayıldı.
LYS NE ZAMAN?
YGS'de 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek. YGS'de başarılı olan öğrenciler için Lisans Yerleştirme Sınav (LYS) maratonu başlayacak.
-2014-LYS-4 (Sosyal Bilimler) 14 Haziran'da,
-LYS-1 (Matematik) 15 Haziran'da,
-LYS-5 (Yabancı Dil) 15 Haziran'da,
-LYS-2 (Fen Bilimleri) 21 Haziran'da,
-LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ise 22 Haziran 2014'te yapılacak.
LYS 2014 sınav SONUÇLARI açıklanır açıklanmaz memurhaber.com'da.
LYS sınavı hakkında bilgiler
LYS 1 - MF (Matematik -Fen) Sayısal
-Matematik : 50 Soru, 75 dakika
-Geometri : 30 Soru, 45 dakika
-Analitik Geometri
Notlar:
1) Matematik ve Geometri testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır.
2) Cevap Kağıdıiki test için ortak olacaktır.
3) Geometri testindeki sorularının 8 tanesi Analitik Geometri sorusu olacaktır.
LYS 2 - TM ( Türkçe - Matematik ) Eşit Ağırlık
-Fizik : 30 Soru, 45 dakika
-Kimya : 30 Soru, 45 dakika
-Biyoloji : 30 Soru, 45 dakika
Notlar:
1) Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrıSoru Kitapçıkları kullanılacaktır
2) Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır.
LYS 3 - TS ( Türkçe - Sosyal ) Sözel
-Edebiyat: 56 Soru, 85 dakika
-Dil Anlatım
-Coğrafya: 24 Soru, 35 dakika
Notlar:
1) Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır.
2) Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır.
LYS 4 - TS ( Türkçe - Sosyal ) Sözel
-Tarih: 44 Soru, 65 dakika
-Coğrafya-2 : 16 Soru, 25 dakika
-Felsefe Grubu: 30 Soru, 45 dakika
Notlar:
1) Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır.
2) Cevap Kağıdı üçtest için ortak olacaktır.
3) Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 da Mantık sorusu yer alacaktır.
LYS 5 - Dil - Yabancı Dil
-Yabancı Dil: 80 Soru, 120 dakika
Notlar:
1) Yabancı Dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır.
2) Yabancı Dil testi için tek Soru Kitapçığı ve tek Cevap Kağıdı kullanılacaktır.
LYS nedir?
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan`da üniversiteye girmek isteyen sadece YGS`yi geçmiş olan adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanmakta ve sınav yapıldıktan birkaç saat sonra basın ve internet yoluyla cevap anahtarı ile birlikte duyurulmaktadır.
LYS nasıl bir sınavdır?
LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-4, LYS-1, LYS-5, LYS-2 ve LYS-3 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS`yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki tüm üniversiteler adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler.
LYS puanı nedir?
Bir öğrencinin Lisans Yerleştirme Sınavında yapmış olduğu netler kullanılarak değişik türlerde hesaplanan puandır.
LYS puanı nasıl hesaplanır?
LYS Puanı özel formüller ve 2013 yılında uygulanan LYS`deki istatistiksel veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.
Önceki yılda yapılan LYS`de lise türlerine göre ortalama puanları öğrenebilir miyim?
Aşağıdaki tabloda farklı lise türlerinden önceki yılda yapılan LYS`ye giren aday sayıları ile bu liselerden mezun olan adayların MF, TM ve TS bölümlerindeki ortalama puanlarını inceleyebilirsiniz.
LYS puan hesaplama aracıyla hangi türdeki LYS puanlarını hesaplayabilirim?
Hesaplama.net LYS puan hesaplama aracıyla YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, MF 1, MF 2, MF 3, MF 4, TM 1, TM 2, TM 3, TS 1, TS 2, DİL 1, DİL 2 ve DİL 3 puan türündeki LYS puanlarınızı hesaplayabilirsiniz.
LYS`ye girmek için herhangi bir ön baraj sınavı var mı?
2010 yılı itibariyle ÖSYM iki aşamalı sınav sistemi geçmiştir. Bu sınavların adları YGS ve LYS`dir. Bu sınavlardan YGS sınavı, LYS sınavından daha önce uygulanır çünkü bu sınav LYS sınavına girişi sağlayan bir baraj sınavıdır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınav(lar)ına (LYS) başvuru yapabileceklerdir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri puan türlerine uygun olan sınav veya sınavlara katılabilirler. (ÖSYM 2 LYS`ye katılımı önermektedir.) YGS, ağırlıklı olarak müfredatın ortak bölümünü kullanırken; LYS, ağırlıklı olarak müfredatın alan bölümünü kullanır.