5 bin kişi çalışacak 45 bin kişi hizmet edecek

Türkiye'nin en büyük kamu binası ve dünyanın en büyük adliyesi İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, yeni yılla birlikte hizmete girecek.

Yapımına 2006 yılında başlanan adliye sarayı 126 dönümlük arazi üzerine 80 dönümlük inşaat alanını kapsıyor. Adliyede, 12 katlı A Blok, 16 katlı B blok, 7'şer katlı C ve E blokla 9 katlı D bloktan oluşuyor.

Anadolu yakasının adliyelerini bir araya getirecek binada 326 savcı odası, 298 mahkeme salonu, 51 icra dairesi yer alırken, 500 ve 180 kişilik 2 tane konferans salonu, 2 bin 600 araçlık otopark, 2 bin 200 kişilik yemekhane ve 180 kişilik kreş bulunuyor. Tüm salonlarda kamera sistemi mevcut.

4 BİN 600 ODASI VAR

Dünyanın en büyük adliyesi olarak inşa edilen binada, 550'si hakim ve savcı olmak üzere 5 bin kişi çalışacak. Bu sayının 4 binini dev yapıyı temizlemek ve güvenliğini sağlamakla görevli personel oluşturacak. 4 bin 600 odanın yer aldığı binadaki günlük vatandaş sirkülasyonunun ise 45 bin kişi olması bekleniyor.

350 milyon liraya mal olan Türkiye'nin en büyük kamu binası İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nın 3 ana girişi bulunuyor. Metro bağlantılı binada, PTT, banka şubeleri, kuaför, spor salonu ile doktor ve hemşirelerin bulunduğu sağlık odaları da yer alacak.


Mahkeme Yönetimi Destek Projesi kapsamında Türkiye'de 21. pilot adliye olarak seçilen binada, ön büro sistemi olacak. Vatandaşlar ve avukatlar işlemlerini ön büroda yapacak. Hakim ve savcının yanına her zaman giremeyecek.
Binanın projesini 11 ayda tamamlayan 38 yıllık mimar Haldun Erdoğan,  'Adliye binası benim daha önceden Kadıköy Adliyesi için yaptığım çalışmanın devamı niteliğinde oldu. 35 kişilik jürinin değerlendirdiği projeler arasında benim projem birinci oldu. Yarışma projesi de dahil projeyi 11 ay gibi kısa bir sürede bitirdik. Bina 4 futbol sahasına tekabül ediyor'' dedi.